Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου 2013

ΕΥΡΩΚΑΤΑΔΙΚΗ ΓΙΑ... ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΟΡΩΝΕΙΑΣ

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα για την αποτυχία προστασίας της λίμνης Κορώνειας στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, διαπιστώνοντας μεταξύ άλλων ότι αγρότες καταπάτησαν 10.000 στρέμματα σε έκταση που αποτελούσε κάποτε τμήμα της λίμνης, η οποία έχει πια σχεδόν εξαφανιστεί...

Πριν από μερικά εκατομμύρια χρόνια, η Κορώνεια και η Βόλβη αποτελούσαν τμήμα μιας πολύ μεγαλύτερης λίμνης στην επαρχία Λαγκαδά.

Έκτοτε η έκταση της Κορώνειας συνεχώς μειώνεται, ωστόσο τις τελευταίες δεκαετίες η κατάσταση έχει γίνει δραματική λόγω της ανθρώπινης παρέμβασης, με τη λίμνη να εξαφανίζεται σε περιόδους ξηρασίας.

Το σχέδιο αποκατάστασης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατασκευή ενός καναλιού μέσω του οποίου η Κορώνεια θα τροφοδοτούνταν με νερό από τη Βόλβη.

Το δικαστήριο στο Στρασβούργο έκρινε ότι, παρά της προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα δεν έθεσε σε εφαρμογή τα 21 μέτρα που απαιτούνταν για να αποτραπεί η υποβάθμιση των φυσικών οικοτόπων, για τους οποίους έχει οριστεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας.

Ακόμα, το δικαστήριο υπογραμμίζει ότι το σύστημα αποχετεύσεως και επεξεργασίας αστικών λυμάτων δεν υλοποιήθηκε εντός της καθορισμένης προθεσμίας.

Όσον αφορά την καταπάτηση εκτάσεων, η Ελλάδα παραδέχεται ότι υπάρχει θέμα, υποστηρίζει όμως ότι οι γεωργοί κατέλαβαν έκταση μόνο 130 στρεμμάτων.

Το σχέδιο διαχείρισης του εθνικού πάρκου των λιμνών Κορώνειας - Βόλβης δεν έχει ακόμη εγκριθεί από την αρμόδια αρχή, ενώ κατά τη λήξη της σχετικής προθεσμίας, δεν είχε περαιωθεί η επανεξέταση των ρυπογόνων βιομηχανιών (δράση 18) ούτε είχαν κλείσει όλες οι παράνομες γεωτρήσεις (δράση 20).

Επίσης, η χώρα μας δεν έλαβε μέτρα για δράσεις που αφορούσαν την άρδευση, την απόρριψη βιομηχανικών λυμάτων και την κατάρτιση ολοκληρωμένου προγράμματος παρακολούθησης του εθνικού πάρκου Κορώνειας - Βόλβης και Μακεδονικών Τεμπών.

Η πρώτη προειδοποίηση για την Κορώνεια από την Κομισιόν είχε έρθει το 2003. Πηγή: in.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com