Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 398 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ

Ειδική ομάδα εργασίας έχει συστήσει το υπουργείο Οικονομικών στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους με στόχο να αξιολογείται η αποτελεσματικότητα των μέτρων...

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από 13 σε 23%, η οποία - όπως είπε - έχει περιορίσει την κατανάλωση στον κλάδο, μειώνοντας ταυτόχρονα και τα δημόσια έσοδα.
Ανέφερε ακόμα ότι το πόρισμα της ομάδας εργασίας θα είναι έτοιμο στα τέλη Φεβρουαρίου, προκειμένου να ενισχύσει την επιχειρηματολογία στη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με την τρόικα.

Στο μεταξύ, πρωτογενές πλεόνασμα 398 εκατ. ευρώ παρουσίασε ο προϋπολογισμός τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, τη στιγμή που ο στόχος ήταν να καταγραφεί έλλειμμα της τάξης των 413 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα των σημαντικών περικοπών δαπανών (μισθοί, συντάξεις και επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων), καθώς στα έσοδα υπήρξε υστέρηση έναντι των στόχων.

«Τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο του 2013 δείχνουν ότι η χώρα συνεχίζει την αναγκαία πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρας, που πρόσθεσε ωστόσο ότι «περιθώριο για χαλάρωση δεν υπάρχει». Μάλιστα, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι «στο σκέλος των εσόδων απαιτείται προσοχή και εντατικοποίηση της προσπάθειας».

«Η πολιτική προώθησης και διασφάλισης της δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας, σε όλο το εύρος της Γενικής Κυβέρνησης, πρέπει να συνεχιστεί» σημείωσε ο υπουργός και ανέφερε ότι «επιδίωξη είναι να πετύχουμε καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα, όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Αν η επιδίωξη αυτή επιτευχθεί, τότε θα είμαστε σε θέση, με περισσότερους «βαθμούς ελευθερίας», να ενεργοποιήσουμε τη ρήτρα «θετικής απόκλισης». Δηλαδή να εξοικονομήσουμε δημόσιους πόρους, ώστε να βελτιώσουμε πολιτικές και μέτρα που αποδείχθηκαν οικονομικά αναποτελεσματικά και κοινωνικά άδικα».

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού:

- Το πρωτογενές αποτέλεσμα ήταν πλεονασματικό. Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 398 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 33 εκατ. ευρώ τον περυσινό Ιανουάριο. Ο προϋπολογισθείς στόχος ήταν για πρωτογενές έλλειμμα 413 εκατ. ευρώ.

- Το ισοζύγιο του Κρατικού Προϋπολογισμού ήταν επίσης θετικό. Το πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 159 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 490 εκατ. ευρώ τον περυσινό Ιανουάριο. Ο στόχος ήταν για έλλειμμα 873 εκατ. ευρώ.

- Οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθαν στα 4,3 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1,1 δισ. ευρώ τόσο έναντι του στόχου όσο και έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα (5,3 δισ. ευρώ).

- Οι πρωτογενείς δαπάνες, που αποτελούν τον κύριο δείκτη της αποτελεσματικότητας της προσπάθειας περιορισμού των δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού, παρουσιάζουν μείωση κατά 19% έναντι του περυσινού Ιανουαρίου (και έναντι μηνιαίου στόχου για μείωση κατά 4,8%). Διαμορφώνονται έτσι στα 3,9 δισ. ευρώ τον εφετινό Ιανουάριο, έναντι 4,8 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους (και στόχου για 4,6 δισ. ευρώ εφέτος).

- Τα καθαρά έσοδα τόσο του Κρατικού όσο και του Τακτικού Προϋπολογισμού, αν και μειωμένα σε σχέση με το 2011, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι η είσπραξη των τελών κυκλοφορίας ολοκληρώθηκε εντός του 2012 σε αντίθεση με πέρυσι, διατηρούνται στο επίπεδο των στόχων που είχαν τεθεί. Βέβαια, τα έσοδα προ επιστροφής φόρων είναι μειωμένα κατά 241 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου για εφέτος (ή κατά 5,2% τον Ιανουάριο), κυρίως λόγω της υστέρησης των έμμεσων φόρων.

Μάλιστα, τα έσοδα από ΦΠΑ ήταν κατά 160 εκατ. ευρώ λιγότερα από ότι προβλεπόταν.

- Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), είναι υψηλότερες έναντι του περυσινού Ιανουαρίου (67 εκατ. ευρώ εφέτος, από 49 εκατ. ευρώ πέρυσι), παρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Προγράμματος εξοφλήθηκε μέσα στο 2012».

Πέραν αυτών, αξίζει να σημειωθεί ότι στο Eurogroup δεν θα εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ του Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η οριστική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης θα δοθεί από το Euroworking Group όταν ψηφιστεί το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο. Η Βουλή αναμένεται να εγκρίνει το Μεσοπρόθεσμο την ερχόμενη Δευτέρα το βράδυ. Πηγή: skai.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com