Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

"ΜΑΥΡΗ" ΣΟΔΕΙΑ 244 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΒΡΗΚΕ ΤΟ ΣΔΟΕ

Απάτη 244 εκ. ευρώ με τις επιστροφές του ΦΠΑ προς τους αγρότες αποκάλυψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης σύμφωνα με τα ΝΕΑ. Το παραπάνω ποσό - μαμούθ εισέπραξαν χωρίς να δικαιούνται 37.000 αγρότες...

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε χάρη στις διασταυρώσεις στοιχείων για την επιστροφή ΦΠΑ, καθώς πολλοί αγρότες εμφανίζονται να εισπράττουν επιστροφές πολλές φορές μεγαλύτερες από το εισόδημα που δηλώνουν στην εφορία.

Προκύπτει μάλιστα ότι έξι στα δέκα ευρώ της επιστροφής ΦΠΑ για το 2012 (συνολικό ποσό 400 εκ. ευρώ) δόθηκαν μέσω πλαστών και εικονικών τιμολογίων.

Το κόλπο σύμφωνα με τα ΝΕΑ γίνεται σε συνεννόηση με τους εμπόρους στους οποίους πωλούν τα προϊόντα τους οι αγρότες καθώς εκείνοι εκδίδουν τιμολόγιο αγοράς με ΦΠΑ και τα καταθέτουν στην εφορία.

Μία πολύ "κραυγαλέα" περίπτωση που άνοιξε και το χορό της διερεύνησης της υπόθεσης από το ΣΔΟΕ είναι αυτή μίας αγρότισσας από το Άρμα Θηβών η οποία βρέθηκε με τιμολόγια αξίας 4,1 εκ. ευρώ, τα οποία υποτίθεται ότι είχε πουλήσει από τη σοδειά της με κρεμμύδια και πατάτες

Επίσης αποκαλύφθηκε - μεταξύ πολλών άλλων - ότι αγρότης με εισόδημα 15.000 ευρώ βρέθηκε να έχει εισπράξει επιστροφή ΦΠΑ ύψους 24.000 ευρώ, ομάδα 100 παραγωγών δήλωσε πέρυσι εισόδημα συνολικού ύψους 2,2 εκατ. ευρώ και πήρε από επιστροφή ΦΠΑ 3,4 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν εντοπιστεί ακόμη και περιπτώσεις αγροτών που εισέπρατταν επιστροφές ΦΠΑ για καλλιέργειες χωρίς καν να έχουν παραγωγή, παρά μόνο υποβάλλοντας πλαστά τιμολόγια.

Ο κ. Τσαυτάρης υποστήριξε ότι η αιτία που το θέμα αποκαλύφθηκε τώρα είναι αφενός η ψηφιακή αποτύπωση των αγροτεμαχίων, αφετέρου ότι το 2012 ήταν η πρώτη χρονιά κατά την οποία ζητήθηκε από τους αγρότες να τα δηλώσουν στο Ε9 ώστε εν συνεχεία να ελεγχθούν σε σχέση με τα στρέμματα που δηλώνουν στο ΟΣΔΕ.

Ο κ. Τσαυταρής δεσμεύτηκε ότι τα ποσά που αδίκως καταβλήθηκαν θα μοιραστούν στους υπόλοιπους δικαιούχους.

Σημειώνεται ότι με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών το ποσό της επιστροφής του ΦΠΑ από 11% περιορίζεται στο 6%. Πηγή: nooz.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com