Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΟ ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΜΠΛΟΚΟ ΑΓΡΟΤΩΝ – ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΛΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΟΥΒΕΛΗ

Εμπλοκή έχει προκύψει στο θέμα του σχεδιαζόμενου πανθεσσαλικού μπλόκου των αγροτών, αφότου αστυνομικές δυνάμεις σταμάτησαν αργά το απόγευμα της Δευτέρας την οχηματοπομπή των εκατοντάδων τρακτέρ επί της παλαιάς εθνικής οδού Λάρισας - Αθηνών, σε απόσταση περίπου 200 μέτρων από τον κόμβο της Νίκαιας...

Επί τόπου βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, περιλαμβανομένων πέντε διμοιριών των ΜΑΤ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις μεταξύ των αγροτών και των Αρχών, παρουσία εισαγγελέα.

Οι αγρότες έχουν πλέον παρατάξει τα τρακτέρ τους στην παλαιά εθνική οδό, όπου η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριες οδούς.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί το κλείσιμο των δρόμων, με την επισήμανση ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ικανοποίησης οικονομικών αιτημάτων.

Νωρίτερα, κατόπιν συνάντησης που είχε με το Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο αγροτών, ο πρόεδρος τη ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, δεσμεύθηκε για την εύρεση λύσεων στα προβλήματα των αγροτών, σημειώνοντας πως τα ζητήματα που ταλανίζουν τον αγροτικό κλάδο θα αποτελέσουν αντικείμενο της κυβερνητικής πολιτικής.

Αύριο, 29 Ιανουαρίου, το Συντονιστικό Όργανο θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ στη συνέχεια θα επανεξετάσουν τη στάση τους.

Την ίδια στιγμή, στα πρόθυρα συμμετοχής στις κινητοποιήσεις βρίσκονται και οι αγρότες των Σερρών, οι οποίοι αργά το απόγευμα παρέταξαν περίπου 30 τρακτέρ στην κεντρική πλατεία της Μαυροθάλασσας, σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από την εθνική οδό που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την Καβάλα. Τυχόν συμμετοχή των σερραίων αγροτών στα σχεδιαζόμενα μπλόκα θα κριθεί από την κατάληξη των διαβουλεύσεων μεταξύ των ηγετών του κλάδου και της κυβέρνησης.

Τέλος, έκκληση προς τους αγρότες να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της κρίσης απηύθυνε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, προκρίνοντας τη διενέργεια διαλόγου προκειμένου να βρεθεί λύση.

Υπέρ των αγροτικών κινητοποιήσεων ο Τσίπρας

Υπέρ των αγροτικών κινητοποιήσεων τάχθηκε την Τρίτη ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των αγροτών, επαναλαμβάνοντας τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις κινητοποιήσεις του κλάδου.

«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον δρόμο της διεκδίκησης δίκαιων αιτημάτων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας που συναντήθηκε με εκπροσώπους των αγροτών στο γραφείο του στη Βουλή.

Απευθυνόμενος στους αγροτοσυνδικαλιστές ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι ο αγώνας τους χρειάζεται «φαντασία, σχεδιασμό και αποφασιστικότητα», δεδομένου ότι -όπως είπε- η κυβέρνηση στήνει «επικοινωνιακές παγίδες».

«Ο κοινωνικός αυτοματισμός πρέπει να αντιμετωπιστεί (...) Να πέσουν οι ίδιοι στις παγίδες που έχουν στήσει» δήλωσε.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ «η μνημονιακή πολιτική δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας» και παρατήρησε ότι «σήμερα δεν πλήττεται μονάχα το αγροτικό εισόδημα και ο αγρότης, πλήττεται ισοδύναμα και οριζόνια και η μέση ελληνική οικογένεια».

«Οι δεσμεύσεις μας απέναντι στον αγροτικό κόσμο είναι σαφείς», τόνισε από την πλευρά του στον ΣΚΑΪ για τις αγροτικές κινητοποιήσεις ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Ο κ. Τσαυτάρης εμφανίστηκε ανοικτός στο θέμα του διαλόγου με τους αγρότες, λέγοντας ότι με κατανόηση όλα λύνονται, προκειμένου να μη δημιουργούνται αδικίες.

Η δήλωση Τσίπρα:

«Οι αγρότες, ο αγροτικός κόσμος της χώρας, ζητάει με αγωνία να μπορέσει να παράξει πλούτο. Οι αγρότες δεν είναι επαίτες, δεν ζητούν κάποια ψίχουλα, δεν ζητούν κάποια επιδότηση, δεν ζητούν όπως κάποιες άλλες εποχές όλα τα κιλά και όλα τα λεφτά, ζητούν τη δυνατότητα να μπορέσουν να παράξουν πλούτο, είναι παραγωγοί πλούτου.

»Οι μνημονιακές πολιτικές εξαναγκάζουν τον αγροτικό κόσμο στην ανέχεια διαλύουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας και μας οδηγούν μπροστά σε κρίση επισιτιστική, σε ανθρωπιστική κρίση.

»Είναι απαραίτητο, να αναλογιστούν όλοι τις ευθύνες τους. Αν ο αγρότης δεν έχει φθηνό πετρέλαιο, φθηνό ρεύμα, επιστροφή φόρου, ρευστότητα, δεν θα μπορέσει να παράξει. Και η χώρα θα είναι αναγκασμένη ως αποικία χρέους να δανείζεται διότι δεν θα μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Ίσως αυτός να ήταν και ο στόχος, τελικά, των μνημονιακών επιλογών.

»Δεσμευόμαστε, ότι άμεσα, σε λίγο, θα ζητήσω με επιστολή μου στον Πρόεδρο της Βουλής τη διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και ελπίζω έστω αυτή τη φορά ο εξαφανισμένος από τη Βουλή και από τον πολιτικό διάλογο πρωθυπουργός, να εμφανιστεί και να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου. Φθάνει πια με τα επικοινωνιακά τρυκ με τον κοινωνικό αυτοματισμό. Τα προβλήματα είναι εδώ και ζητούν απαντήσεις και κανείς δεν μπορεί να κρύβεται από τα προβλήματα». Πηγή: skai.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com