Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

ΠΕΚΙΝΟ ΕΓΙΝΕ Η ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗ

Πάνω από τα όρια είναι οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα πάνω από την Αθήνα, καθώς η ελληνική πρωτεύουσα μοιάζει ολοένα και περισσότερο με το Πεκίνο ως προς τη ρύπανση της ατμόσφαιρας και την αιθαλομίχλη...

Την Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013, τα μικροσωματίδια στην περιοχή της Λυκόβρυσης άγγιξαν τα 100 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, στο Μαρούσι τα 66 και στον Πειραιά τα 56 μικρογραμμάρια με όριο τα 50.

Οι υπερβάσεις ορίων καταγράφηκαν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Στο Βόλο, οι συγκεντρώσεις των μικροσωματιδίων ξεπερνά τα 200 μικρογραμμάρια από την αρχή του χρόνου, ενώ στη Θεσσαλονίκη οι συγκεντρώσεις του ρύπου ξεπέρασαν προχθές την Κυριακή τα 170 μικρογραμμάρια.

—Εφιαλτική ρύπανση στο Πεκίνο

Αντίστοιχες και ακόμα χειρότερες καταστάσεις με τη ρύπανση αντιμετωπίζει η πρωτεύουσα της Κίνας, Πεκίνο, όπου το προηγούμενο Σαββατοκύριακο τα επικίνδυνα για την υγεία μικροσωματίδια PM 2,5 (διαμέτρου 2,5 μικρομέτρων) ανήλθαν σε 755 στο σχετικό δείκτη τη στιγμή που τα όρια ασφαλείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι στα 300.

Οι αποπνικτική κατάσταση με την αιθαλομίχλη στο Πεκίνο έχει κλονίσει ακόμα και το πανίσχυρο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας που συνηθίζει να ωραιοποιεί τέτοιες καταστάσεις και να καταδιώκει όσους τις αποκαλύπτουν στα μάτια της Δύσης.

Κινεζικές εφημερίδες καλούν πλέον την κυβέρνηση για λήψη έκτακτων μέτρων κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ακόμα και για επανεξέταση του ακολουθούμενου μοντέλου ανάπτυξης.

Το πέπλο αιθαλομίχλης (τείχος το αποκάλεσε η επίσημη εφημερίδα του Κόμματος) περιόρισε την ορατότητα και ανάγκασε πολλούς κατοίκους της πόλης να προμηθευτούν προστατευτικές μάσκες για να καταφέρουν να αναπνεύσουν.

Ως αιτία της μόλυνσης της ατμόσφαιρας στο Πεκίνο προβάλλεται η μεγάλη διάδοση στη χρήση του αυτοκινήτου, αλλά και η θέρμανση με άνθρακα κατά τους χειμερινούς μήνες.

Τα μικροσωματίδια PM 2,5 ευθύνονται για καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο του πνεύμονα και λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Το πρόβλημα εντοπίστηκε στις μισές από τις 74 κινεζικές πόλεις όπου διεξήχθηκαν μετρήσεις. Πηγή: econews.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com