Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

ΙΔΑΝΙΚΗ ΕΝΑΡΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΤΡΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2013

Με σύμμαχο τον καλό καιρό -παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις- και ένα ζεστό ήλιο να φωτίζει με τον καλύτερο τρόπο τις πολυάριθμες δράσεις που είχε προετοιμάσει η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων "Καρναβάλι Πάτρας" έγινε το πρωί του Σαββάτου η έναρξη του Πατρινού Καρναβαλιού 2013... Η Ημέρα Έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού εξελίχτηκε από νωρίς το πρωί σε μια εκτεταμένη γιορτή μετατρέποντας το κέντρο της πόλης (πλατεία Γεωργίου και πεζόδρομο Ρήγα Φεραίου) σε πεδίο των τεχνών. Οι τέχνες του δρόμου είχαν την τιμητική τους και αποζημίωσαν το πλήθος των Πατρινών που κατέβηκε στο κέντρο ξεχνώντας έγνοιες και δυσκολίες και ανταποκρίθηκε στο καλωσόρισμα του Πατρινού Καρναβαλιού, της μεγάλης γιορτής της Πάτρας.
Από νωρίς διαμορφώθηκε εορταστικό κλίμα και η ατμόσφαιρα μιας ολοήμερης non stop χαρούμενης διάθεσης προτείνοντας διαρκώς καρναβαλικές εστίες και προκαλώντας τους πολίτες σε συνεχείς απροσδόκητες συναντήσεις. Ήταν μια αυθεντική, χειροποίητη καρναβαλική γιορτή φτιαγμένη από τους πολίτες για τους πολίτες. Οι δράσεις συνδύασαν τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, τη θετική ανταπόκριση και κινητοποίηση των τοπικών δυνάμεων (συλλόγων, συγκροτημάτων, καρναβαλικών ομάδων, πληρωμάτων, καλλιτεχνικών σχημάτων, σχολών χορού, ελεύθερων συμμετοχών κλπ). Και αυτό ήταν το μεγάλο στοίχημα που επιτεύχθηκε αποδεικνύοντας ότι η Πάτρα μπορεί να ξεπερνά την κρίση και να βασίζεται στις δυνάμεις της.
Μουσική ενός ευρέος φάσματος, από την ποπ και τη ροκ μέχρι την τζαζ και άλλες κατευθύνσεις, χορός από συλλόγους, ομάδες και σχολές χορού, θεατρικά, ισορροπιστές, ξυλοπόδαροι, ποδηλάτες, ευρηματικά, χιουμοριστικά και σατιρικά δρώμενα από συλλόγους, δράσεις για τα παιδιά, εκπλήξεις και χάπενινγκς, ξετυλίγονταν προκαλώντας το αυξημένο ενδιαφέρον των περαστικών και αναστατώνοντας ευχάριστα το κέντρο. Μια διαρκής κίνηση, φωτεινά χαμόγελα για μικρούς και μεγάλους, κέφι και ζωντάνια και μια έντονη δόση αισιοδοξίας και ελπίδας που όλοι έχουμε ανάγκη, θέρμαναν τις καρδιές μας και πρόσφεραν στιγμές ανεμελιάς και χαράς.
Το μεσημέρι το Δημαρχείο συντονίστηκε σε καρναβαλικούς ρυθμούς με την παράδοση του καρναβαλικού λαβάρου στο Δημαρχιακό Μέγαρο, όπου και θα παραμείνει αναρτημένο μέχρι τη λήξη των καρναβαλικών εκδηλώσεων, στις 17 Μαρτίου. Βούλιαξε από κόσμο το βράδυ του Σαββάτου η πλατεία Γεωργίου, αφού τόσο η επιλογή του νεανικού, μοντέρνου και δημοφιλούς συγκροτήματος των Vegas όσο και η εμφάνιση του βασιλιά Καρνάβαλου και η επίσημη έναρξη του Πατρινού Καρναβαλιού 2013 από το Δήμαρχο Πατρέων Γιάννη Δημαρά ήταν τα γερά χαρτιά της κορύφωσης του κεφιού.
Μετά την ιδιαίτερα επιτυχημένη δοκιμή του πρωινού και του μεσημεριού του Σαββάτου, οι δράσεις συνεχίστηκαν χωρίς διακοπή και μετέφεραν το κέφι, τη χαρούμενη διάθεση, την ευρηματικότητα, την εξωστρέφεια, την καλλιτεχνική δημιουργία και τη διασκέδαση και στο δεύτερο μισό της γιορτής της Ημέρας Έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού 2013. Με ασταμάτητες μουσικές και χορευτικές δράσεις φτάσαμε στο απόγευμα, όπου σε μια πρωτότυπη δράση οι θεατές ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των διοργανωτών "όλοι μαζί να σπάσουμε το ρεκόρ της αγάπης" χόρεψαν ανά ζευγάρια στην πλατεία. Οι δράσεις διαδέχονταν η μία την άλλη και η ώρα των Vegas απογείωσε τον ενθουσιασμό και το απτόητο κέφι των θεατών. Δυναμική η παρουσία της νεολαίας που πήγε πλατεία για να απολαύσει το αγαπημένο της συγκρότημα.
Οι Vegas εντυπωσίασαν με τους δυναμικούς pop και urban ήχους τους, τη νεανική τους ορμή και την εκρηκτική σκηνική τους παρουσία και προκάλεσαν τις θερμές εκδηλώσεις του νεανικού κοινού που τους αποθέωσε. Με πολλές επιρροές από διάφορα μουσικά είδη και με καταιγιστικούς ρυθμούς οδήγησαν σε ένα ξέφρενο χορευτικό ντελίριο. Ακολούθησαν ευφάνταστα χορευτικά σε μια μυσταγωγική ατμόσφαιρα, ενώ εμβόλιμα την τιμητική της είχε η έναρξη του 48ου Παιχνιδιού Κρυμμένου Θησαυρού, με παρόντες τους φανατικούς θιασώτες και συμμετέχοντες στους οποίους δόθηκαν και τα πρώτα θέματα σακούλας.
Ιδανικό και εντυπωσιακό το μουσικό μέρος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Πολυφωνικής Πατρών υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Μπουρδόπουλου, που ανέλαβε να μας βάλει για τα καλά στο κλίμα και να καλωσορίσει το μεγαλόπρεπο λευκό Καρνάβαλο που έκανε την παρθενική του εμφάνιση στην πλατεία μέσω πλήθους ποδηλατών. Φέτος και ο Καρνάβαλος συντονίστηκε σε ρυθμό κρίσης και έχει τη μορφή τέρατος-φιδιού με τεράστια μύτη και ουρά και πλήρη κίνηση σε πολλά στοιχεία του.
Μια ακόμη ξεχωριστή και πληθωρική κατασκευή σε εμπνευσμένη ιδέα και άρτιο σχεδιασμό του διακεκριμένου καλλιτέχνη, κατασκευαστή και επικεφαλής του Εργαστηρίου Καρναβαλικών και Καλλιτεχνικών Κατασκευών Πέτρου Βρυώνη. Παρούσα στην κορύφωση της γιορτής και η υπέροχη Βασίλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού, ντυμένη στα λευκά, που για πρώτη φορά εμφανίστηκε ήδη από την Τελετή Έναρξης.
Ευθύς ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πατρέων "Καρναβάλι Πάτρας" Χαράλαμπος Καρκούλιας χαιρέτισε από την Πρωτεύουσα του Καρναβαλιού το πλήθος των θεατών και εγγυήθηκε, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, ένα Καρναβάλι που θα μας αποζημιώσει στους δυο επόμενους μήνες που διαρκεί.
"Με γνώμονα προσαρμοσμένο στα δύσκολα οικονομικά δεδομένα της εποχής, προχωρήσαμε στο σχεδιασμό μιας Ημέρας Έναρξης, η οποία δεν στερείται σε τίποτα την αισθητική, την ποιότητα και τα αυθεντικά στοιχεία της καρναβαλικής διασκέδασης", τόνισε ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς και υπογράμμισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δράσεων στηρίζεται στην τοπική καλλιτεχνική δημιουργία. Στη συνέχεια κάλεσε και έδωσε τη σκυτάλη στο Δήμαρχο Πατρέων Γιάννη Δημαρά, ο οποίος μετέδωσε το χαρμόσυνο μήνυμα του Πατρινού Καρναβαλιού κηρύσσοντας επίσημα την έναρξή του και επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: "Η Πάτρα από σήμερα αλλάζει ρυθμό. Αφήνει το γκρίζο κοστούμι της καθημερινότητας και φορά τη στολή της Αποκριάς. Αναζητά μέσα από τη σάτιρα και τη φαντασία τις νέες ιδέες και τους νέους τρόπους έκφρασης. Αναζητά το αντίδοτο στην κρίση. Η Πάτρα στέλνει μήνυμα αντίστασης. Δείχνει το δρόμο για την ειρηνική έκρηξη ενάντια στο Μνημόνιο και τα μέτρα". Με τις τελευταίες λέξεις του Δημάρχου και το Πατρινό Καρναβάλι 2013 ήδη να έχει ανοίξει και επίσημα τα φτερά του, η νύχτα μεταμορφώθηκε σε μέρα δίνοντας λάμψη στον ουρανό της Πάτρας με ένα χείμαρρο πυροτεχνημάτων που πυροδότησαν το κέφι. Με τα χορευτικά dj sets αλλά και με άλλα χορευτικά η καρναβαλική νύχτα συνεχίστηκε και το ατέλειωτο πλήθος των Πατρινών που βρέθηκε στο κέντρο γιόρτασε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σε δρόμους και κέντρα δίνοντας μια θερμή εικόνα και μια απαραίτητη ανάσα στην πόλη.
Οι φετινές δράσεις της Ημέρας Έναρξης ανέβασαν τον πήχη και, παρότι το οικονομικό μπάτζετ προσαρμόστηκε στις ανάγκες των καιρών, πρόσφεραν μια απίστευτη ποσότητα επιλογών στους πολίτες. Μάλιστα ο ρυθμός, ο σχεδιασμός και η οργάνωση των πολλών και διαφορετικών σημείων δράσης λειτούργησαν σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό και δεν κούρασαν τους θεατές που ανακάλυψαν το ανεκτίμητο υλικό που βρίσκεται στην τοπική καλλιτεχνική και καρναβαλική δημιουργία. Το φετινό εγχείρημα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία αφού ο συνδυασμός της ολοήμερης γιορτής και των εντυπωσιακών βραδινών δράσεων αποδεικνύεται ως η ενδεδειγμένη χημεία και η ασφαλής οδός. Το σχεδιασμό και την επιμέλεια της γιορτής της Ημέρας Έναρξης υπέγραψε ο Πατρινός σκηνοθέτης Παναγιώτης Φαφούτης. Πηγή: nooz.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com