Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Η ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ ΧΡΕΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΕUROGROUP ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

Τις λεπτομέρειες του προγράμματος επαναγοράς ελληνικών ομολόγων θα παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στους ομολόγους τους από τους «16» της Ευρωζώνης στη συνάντηση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Η Ελλάδα στοχεύει να αγοράσει ομόλογα ονομαστικής αξίας 40 δισ. ευρώ δαπανώντας 10 δισ. ευρώ...

Στο Eurogroup αναμένεται επίσης να γίνει μία πρώτη συζήτηση για το κυπριακό μνημόνιο, χωρίς να αναμένεται λήψη κάποιας απόφασης. Οι υπουργοί Οικονομικών των «17» αναμένονται στο χώρο της συνάντησης στις Βρυξέλλες μετά τις 18:00 (ώρα Ελλάδας).

Όπως ανεφερε στο Reuters αξιωματούχος της ΕΕ, στη συνάντηση «θα υπάρξει ενημέρωση από τον Έλληνα υπουργό για τα βήματα που θα έχει ολοκληρώσει μέχρι τότε». «Τη Δευτέρα θα τα δείτε όλα» είπε ο αξιωματούχος.

Το τίμημα που προσφέρει η Αθήνα για τα ομόλογα βάσει της διαδικασίας εξαγοράς που γίνεται σε εθελοντική βάση δεν πρέπει να είναι υψηλότερο από την τιμή κλεισίματος της 23ης Νοεμβρίου.

Επειδή υπάρχουν ομόλογα διαφορετικής διάρκειας, το εύρος της τιμής της επαναγοράς τους αναμένεται να κυμαίνεται από 25,15 σεντς στο ευρώ, έως 34,41 σεντς.

Τα αποτελέσματα του προγράμματος επαναγοράς αναμένονται πριν τα μέσα Δεκεμβρίου. Το Eurogroup προβλέπεται να συνεδριάσει αρχικά στις 13 Δεκεμβρίου για να αξιολογήσει την έκβαση του προγράμματος.


Το θέμα της Λευκωσίας

Όσον αφορά η συζήτηση για το κυπριακό πρόγραμμα, δεν αναμένεται η λήψη απόφασης δεδομένου ότι εκκρεμεί το αποτέλεσμα της αξιολόγησης για τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Κύπρου.

Το προσχέδιο του κυπριακού μνημονίου συζητήθηκε στην ομάδα εργασίας Εurogroup την περασμένη Πέμπτη. Την Τρίτη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας θα απευθύνει διάγγελμα προς τον κυπριακό λαό για τη συμφωνία με την τρόικα για το κυπριακό μνημόνιο και τη σύναψη της δανειακής σύμβασης.

Η ενδιάμεση έκθεση για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών αναμένεται να ανακοινωθεί στις 7 Δεκεμβρίου. Οι προσδοκίες της Λευκωσίας είναι ότι η κεφαλαιακή στήριξη που θα χρειαστεί ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα είναι κάτω από 10 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς, το τελικό ποσό είχε υπολογιστεί σε 9,3 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, την Πέμπτη θα κατατεθούν στη Βουλή προς έγκριση περίπου 20 νομοσχέδια που αφορούν μέτρα εξοικονόμησης και φορολογίες και τα οποία συμφωνήθηκαν μεταξύ κυπριακής κυβέρνησης και τρόικας.

Στόχος είναι τα 20 νομοσχέδια να ψηφιστούν από την Ολομέλεια της Βουλής πριν τις 13 Δεκεμβρίου, αφού τη μέρα εκείνη το κυπριακό μνημόνιο θα συζητηθεί και πάλι στο Εurogroup. Ο υπουργός Οικονομικών έχει ζητήσει από τα πολιτικά κόμματα να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό του 2013 έως τις 20 Δεκεμβρίου.

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com