Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012

ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ EUROGROUP

Δεν κατέληξε σε συμφωνία για την Ελλάδα η χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. «Το Eurogroup διεξήγαγε εκτενείς διαβουλεύσεις συζητώντας μια σειρά αξιόπιστων πρωτοβουλιών που αναμένεται να βοηθήσουν σημαντικά στη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους», σύμφωνα με την ανακοίνωση μετά τη λήξη της συνεδρίασης...

Η συνεδρίαση διακόπηκε ύστερα από τουλάχιστον 11 ώρες ολονύκτιων διαπραγματεύσεων «ώστε ορισμένα στοιχεία του πακέτου να τεθούν υπό τεχνική επεξεργασία». Οι υπουργοί θα συνεδριάσουν εκ νέου στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου.

«Τα θέματα ήταν τόσο περίπλοκα που δεν μπορέσαμε να βρούμε μια οριστική λύση», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά επιλογών για να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης της Ελλάδας», που εκτιμάται σε 32 δισεκατομμύρια ευρώ, προσέθεσε χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

«Έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά πρέπει να υπάρξει λίγο περισσότερη», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Εμφανώς απογοητευμένος από το γεγονός ότι οι υπουργοί οικονομικών της Eυρωζώνης δεν κατάφεραν σήμερα να καταλήξουν σε συμφωνία για την Ελλάδα, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ειδικότερα, ερωτηθείς αν είναι απογοητευμένος που δεν επετεύχθη συμφωνία, ο κ. Γιούνκερ απάντησε με ιδιαίτερα αυστηρό ύφος: «στην Ευρώπη δεν έχω πια αυταπάτες».

Όπως εξήγησε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία γιατί η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία δεν κατάφεραν να βρουν μια συμβιβαστική λύση με το ΔΝΤ, σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Όπως είπε, απομένουν κάποια τεχνικά ζητήματα που αφορούν τη βιωσιμότητα και τη χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους και τα οποία θα πρέπει να εξεταστούν στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα, που θα γίνει στις 26 Νοεμβρίου. Σημείωσε, παράλληλα, ότι η Ελλάδα από την πλευρά της, έχει κάνει αυτό που έπρεπε.

Σε ερώτηση αν κατά την εκτίμησή του θα υπάρξει συμφωνία στις 26 Νοεμβρίου, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ απάντησε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί σήμερα και επομένως θεωρεί ότι μπορεί να επιτευχθεί και τη Δευτέρα.

Η Ευρωζώνη πρέπει να βρει τρόπο για τη μείωση του ελληνικού χρέους που απειλεί να φθάσει το 190% του ΑΕΠ το 2014. Στο μεταξύ, το Eurogroup εξέφρασε ικανοποίηση για τα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα προκειμένου να λάβει την οικονομική βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ. «Οι προσπάθειες αυτές μαρτυρούν την ισχυρή δέσμευση των ελληνικών αρχών στο θέμα της δημοσιονομικής προσαρμογής», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Του ανταποκριτή μας στις Βρυξέλλες, Νίκου Χρυσολωρά

Χωρίς συμφωνία έληξε η μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες για το ελληνικό ζήτημα, καθώς η Ευρωζώνη δεν κατάφερε να συμφωνήσει με το ΔΝΤ για τα μέτρα αποκατάστασης της βιωσιμότητας του χρέους. Η ελληνική αντιπροσωπεία χαρακτήρισε πολύ αρνητική τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ενώ εξαιρετικά απογοητευμένος εμφανίστηκε και ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Το Eurogroup θα συνέλθει εκ νέου τη Δευτέρα, με σκοπό να επιλύσει τα εκκρεμή ζητήματα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τις διαφωνίες Ευρώπης-ΔΝΤ, υπάρχουν και διαφωνίες μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης που διαθέτουν άριστη πιστοληπτική αξιολόγηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά το τέλος της συνεδρίασης δεν πραγματοποιήθηκε καν η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ούτε από τον κ. Γιούνκερ, ούτε από τις εθνικές αντιπροσωπείες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που ακολούθησε μετά το πέρας της συνεδρίασης:

"Το Εurogroup καλωσορίζει τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο της τρόικας και των ελληνικών αρχών σχετικά με το επικαιροποιημένο πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει ευρύ φάσμα θετικών μέτρων στους τομείς της δημοσιονομικής σταθεροποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και της σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Το Εurogroup σημείωσε με ικανοποίηση ότι όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις που είχαν ζητηθεί πριν από τη σημερινή συνεδρίαση έχουν εκπληρωθεί με ικανοποιητικό τρόπο. Αυτές περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων, όπως επίσης και τον προϋπολογισμό του 2013 και μια φιλόδοξη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική για την περίοδο 2013-2016.

Οι προσπάθειες αυτές αποδεικνύουν την ισχυρή δέσμευση των ελληνικών αρχών σε σχέση με το πρόγραμμα προσαρμογής. Το Εurogroup συνεχάρη τις σημαντικές προσπάθειες που κατέβαλαν οι ελληνικές αρχές και Έλληνες πολίτες για να φτάσουν σ’ αυτό το στάδιο.

Το Εurogroup είχε μια διεξοδική συζήτηση και σημείωσε πρόοδο σχετικά με ένα συνεκτικό πακέτο αξιόπιστων πρωτοβουλιών, οι οποίες αποσκοπούν στην σημαντική συνεισφορά για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Το Eurogroup διέκοψε τη συνεδρίασή του προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω τεχνική επεξεργασία σε κάποια από τα στοιχεία του ελληνικού πακέτου. Το Eurogroup θα συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου». Πηγή: kathimerini.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com