Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου 2012

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ ΜΕ ΜΠΑΡΑΖ ΑΠΕΡΓΙΩΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Η ελληνική κυβέρνηση πρόκειται να παρουσιάσει σήμερα στο κοινοβούλιο το νέο πακέτο λιτότητας, ενώ μπροστά της έχει να αντιμετωπίσει μια εβδομάδα απεργιών και διαμαρτυριών σχετικά με τις προτάσεις που πρέπει να ψηφιστούν προκειμένου η χώρα να εξασφαλίσει την οικονομική βοήθεια και να αποφύγει την πτώχευση, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς...

Μέχρι αργά χθες το απόγευμα γίνονταν στο υπουργείο Οικονομικών τροποποιήσεις και βελτιώσεις στο κείμενο, άνω των 500 σελίδων, του πολυνομοσχεδίου διαρθρωτικών, δημοσιονομικών και αναπτυξιακών μέτρων που καταθέτει σήμερα ο Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έκανε λόγο για την κρίσιμη καμπή που διέρχεται η ελληνική οικονομία, λέγοντας: «Βρισκόμαστε στο σημείο καμπής, κάνοντας βήματα σταθεροποίησης της δημόσιας οικονομίας. Όμως, η αναγκαία προσπάθεια είναι μεγάλη. Οφείλουμε όλοι να αντιληφθούμε ότι χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Ο αγώνας είναι αντοχής και όχι ταχύτητας. Με άλλα λόγια, μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε μέσα σε ένα ανηφορικό τούνελ».

Όσον αφορά στη μείωση των συντάξεων, οι συντελεστές μείωσης έχουν «κλείσει» στο 5% για συντάξεις από 1.000-1.500€, 10% για 1.501-2.000€ και 15% για τις συντάξεις άνω των 2.000€. Από τις μειώσεις δεν εξαιρούνται οι ανάπηροι, οι θα χάσουν και την 13η και 14η σύνταξη αλλά και όλες τις εξαιρέσεις που απολάμβαναν έως τώρα

Επιπλέον για πρώτη φορά στα χρονικά θα υπάρξει αύξηση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης - από τα 65 στα 67 έτη- χωρίς μεταβατική περίοδο και χωρίς να έχουν προηγηθεί αναλογιστικές μελέτες, μέτρο που θίγει περίπου 50.000 άτομα το 2013 και άλλα τόσα το 2014.

Κατά 2 έτη αυξάνονται και τα ενδιάμεσα όρια συνταξιοδότησης, ενώ ταυτόχρονα γίνεται και μια εμπροσθοβαρής εφαρμογή του νόμου Λοβέρδου που αναμένεται να πλήξει πολλές ακόμη χιλιάδες εργαζομένους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό των γυναικών με 3.600 βαρέα ένσημα από τα 4.500 συνολικά. Σύμφωνα με το νόμο Λοβέρδου, θα έβγαιναν στη σύνταξη το 2012 στα 57 και σταδιακά στα 60 το 2015. Με το νέο νόμο θα βγαίνουν στα 62 από το 2013, δηλαδή θα πρέπει να εργαστούν επιπλέον 5 χρόνια.

Στα θετικά το γεγονός ότι τελικά τα ελάχιστα έτη ασφάλισης για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος παραμένουν στα 15 και δεν αυξάνονται σε 20, ενώ ο περιορισμός των δικαιούχων του ΕΚΑΣ με βάση ηλικιακά κριτήρια από τα 60 στα 65 έτη μεταφέρεται ένα χρόνο αργότερα για την 1/1/2014 ενώ καταβάλλονται προσπάθειες να μη χάσουν το επίδομα όσοι ήδη το λαμβάνουν και είναι κάτω των 65.

Στα εφάπαξ η σχετική ρύθμιση προβλέπει περικοπές έως 35% με οδηγό τις υπάρχουσες αναλογιστικές μελέτες, καθώς υπάρχει διορία για νέες μελέτες έως την 1/1/2014 . Παράλληλα για τον υπολογισμό τους θα εφαρμόζεται πλέον νέος μαθηματικός τύπος άμεσης σύνδεσης εισφορών - παροχών.

Για την ένταξη των λεγόμενων «ευγενών» ταμείων στον ΕΟΠΥΥ φαίνεται ότι υπάρχει όντως νομικό ζήτημα που αφορά τα ΝΠΙΔ. Παρ' όλα αυτά ο Γιάννης Στουρνάρας θα φέρει τη διάταξη, πιθανότατα όμως θα προβλέπεται ένα μεταβατικό διάστημα μέσα στο οποίο τα ταμεία θα μπορούν να ετοιμάσουν τις απαιτούμενες αναλογιστικές μελέτες που θα αποδεικνύουν τη βιωσιμότητα τους με ίδια μέσα.

Στα εργασιακά έχει χαθεί η καθολικότητα της ΕΓΣΣΕ που αφορά το κομμάτι των μισθών, φαίνεται όμως ότι θα διατηρηθεί ως προς το θεσμικό κομμάτι που αφορά παραμέτρους, όπως το ωράριο, τις συνθήκες υγιεινής, τις άδειες κτλ

Στο πολυνομοσχέδιο θα υπάρχουν και φορολογικές διατάξεις που θα αφορούν τον ΚΒΣ, μειώσεις στις επιστροφές ΦΠΑ και κάλυψης του ΕΦΚ ντίζελ κίνησης για τους αγρότες αλλά και αύξησης των ΕΦΚ στον καπνό και το υγραέριο κίνησης. Επιπλέον θα ενταχθούν στο κείμενο και οι διατάξεις για τους κανόνες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Όλα αυτά γίνονται εν μέσω ζυμώσεων και διεργασιών μεταξύ των δανειστών με θέμα την αντιμετώπιση του ζητήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους με κύκλους του ΥΠΟΙΚ να απαντούν: « Το χρέος είναι κυρίως δουλειά άλλων, όχι δική μας. Αναγκαστικά θα προλάβουμε να είμαστε έτοιμοι έως τις 12/11 έτσι ώστε να εκταμιευθεί η δόση το αργότερο στα τέλη Νοεμβρίου».

Όπως μεταδίδει το Ρόιτερς, παρά τη δημόσια οργή εξαιτίας των τεσσάρων χρόνων λιτότητας που είχαν σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία και είχαν ως αποτέλεσμα να ωθήσουν το ένα τέταρτο των Ελλήνων στην ανεργία, το πακέτο μέτρων αλλά και ένας σκληρότερος προϋπολογισμός αναμένεται να ψηφιστούν από τη Βουλή.

Οι μεγαλύτεροι δημόσιοι και ιδιωτικοί συνδικαλιστικοί φορείς πρόκειται να ξεκινήσουν 48ωρες απεργίες κατά της νομοθεσίας, ενώ είναι προγραμματισμένες πορείες στο κέντρο της Αθήνας. Δημοσιογράφοι, γιατροί, εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς και καταστηματάρχες θα συμμετάσχουν στις απεργίες.

Η έγκριση των μεταρρυθμίσεων και η ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2013 είναι ζωτικής σημασίας, προκειμένου να επιτευχθεί το «ξεκλείδωμα» 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα δώσει ως οικονομική ενίσχυση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που έχει τεθεί σε αναμονή από τον Μάιο, αναφέρει σε τηλεγράφημά του το Ρόιτερς.

«Αυτές θα είναι οι τελευταίες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις», δήλωσε την Κυριακή σε ομιλία του ο Σαμαράς, με στόχο πείσει τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας. «Υποσχεθήκαμε να αποτρέψουμε την έξοδο της χώρας από το ευρώ και αυτό είναι που κάνουμε. Έχουμε δώσει απόλυτη προτεραιότητα σε αυτό, διότι εάν δεν τα καταφέρουμε, όλα τα άλλα δεν θα έχουν νόημα», τόνισε.

Οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων υποστηρίζουν ότι τα μέτρα που προτείνει ο Σαμαράς θα εμβαθύνουν απλά την ύφεση, η οποία θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος. «Η δική μας δράση, την επόμενη εβδομάδα, θα είναι μέρος των προσπαθειών μας ώστε να αποτραπούν πολιτικές που πρόκειται να βυθίσουν τη χώρα σε βαθύτερη ύφεση και θα καταστρέψουν τις βάσεις της κοινωνίας», δήλωσε στο Ρόιτερς ο Γιάννης Παναγόπουλος, επικεφαλής της ΓΣΕΕ.

Όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμφώνησαν να επεκτείνουν την προθεσμία της Ελλάδας για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού του 4,5 τοις εκατό. Κάτι τέτοιο αναμένεται να δώσει μια ανάσα στην ελληνική οικονομία, αλλά την Τετάρτη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα συρρικνωθεί περισσότερο από τις προβλέψεις του 2013 και το χρέος θα κορυφωθεί στο 192 τοις εκατό του ΑΕΠ το 2014, 10 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τις προηγούμενες προβλέψεις, αναφέρει το Ρόιτερς. Το γεγονός αυτό έχει αυξήσει την προοπτική ενός νέου γύρου αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, κάτι που έχει φέρει σε αντιπαράθεση το ΔΝΤ και τη Γερμανία, ενώ και οι δύο πλευρές υποστηρίζουν ότι το χρέος της Ελλάδας είναι μη βιώσιμο. Πηγή: kathimerini.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com