Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ

Τις δηλώσεις στήριξης προς την Ελλάδα συνεχίζουν σήμερα οι Ευρωπαίοι, λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., με τη γερμανίδα καγκελάριο να επαναλαμβάνει την επιθυμία της να παραμείνει η χώρα στο ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα και τον γάλλο πρόεδρο να δηλώνει πως θα κάνει τα πάντα για να τη βοηθήσει...

Στη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες, δεν αναμένεται να γίνει ουσιαστική συζήτηση για την Ελλάδα, ωστόσο προσδοκάται ότι θα υπάρξει δήλωση στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης, όπου θα αναγνωρίζονται οι σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλει το τελευταίο διάστημα με στόχο την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Μιλώντας νωρίτερα στην κάτω Βουλή της Γερμανίας, τη Μπούντεσταγκ, η Αγκελα Μέρκελ επανέλαβε την επιθυμία της να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, ενώ πρόσθεσε πως κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στη χώρα διαπίστωσε ισχυρή βούληση για αλλαγές.

«Πολλά κράτη-μέλη εφαρμόζουν δύσκολες μεταρρυθμίσεις και προγράμματα προσαρμογής για να αντιμετωπίσουν τα δικά τους ειδικά προβλήματα... Αυτό ισχύει και για την Ελλάδα. Το διαπίστωσα η ίδια αυτό κατά την επίσκεψή μου την περασμένη εβδομάδα στην Ελλάδα», είπε.

Σημείωσε πάντως πως πολλά πράγματα εξακολουθούν να κινούνται αργά στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την κ. Μέρκελ, ο έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα παρουσιάσει σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής τις εξελίξεις στις συζητήσεις με την τρόικα.

Εν τω μεταξύ, σφοδρή επίθεση στην Αγκελα Μέρκελ για τους χειρισμούς της στο ελληνικό ζήτημα όλο το προηγούμενο διάστημα εξαπέλυσε ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία Πεερ Στάινμπρουκ από το βήμα της γερμανικής Βουλής.

«Ήταν σοβαρό λάθος που επιτρέψατε στο συνασπισμό σας να αναπτύξει μία εκστρατεία εκφοβισμού για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη», σημείωσε απευθυνόμενος στη γερμανίδα καγκελάριο. Την κατηγόρησε μάλιστα πως όλο αυτό το διάστημα αμφιταλαντευόταν και δεν παρενέβη.

Ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός ανέβασε περαιτέρω τους τόνους όταν ανέφερε πως ούτε ο Χέλμουτ Κολ ούτε κανείς από τους προκατόχους της Μέρκελ θα επέτρεπε την «κακομεταχείρηση ενός ευρωπαίου γείτονα» για εσωπολιτικά παιχνίδια.

Τέλος, ο Στάινμπρουκ υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα οικονομική στήριξη και θα τη λάβει. «Η γερμανική κυβέρνηση το γνωρίζει αυτό, αλλά δεν θέλει να το παραδεχθεί», πρόσθεσε και απευθυνόμενος στη Μέρκελ είπε: «Πείτε το επιτέλους, πείτε το στους ανθρώπους».

Τη βούλησή του να βοηθήσει με όλες του τις δυνάμεις την Ελλάδα εξέφρασε όμως και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, λίγο προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής.

«Θα κάνω τα πάντα για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και για να διαθέτει τους απαραίτητους πόρους έως το τέλος του έτους», είπε ο Ολάντ ερωτηθείς από δημοσιογράφους «τι θα έλεγε σε έναν άνεργο Έλληνα που δεν έχει τα μέσα να συντηρηθεί». Το ερώτημα τέθηκε με την ευκαιρία συνέντευξης που παραχώρησε ο γάλλος πρόεδρος σε έξι ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Για τον Ολάντ, άμεσος στόχος των προσπαθειών αντιμετώπισης του ελληνικού ζητήματος είναι «να μη χρειασθεί να επιβληθούν άλλα μέτρα πέρα από αυτά που έχει αποδεχθεί η κυβέρνηση Σαμαρά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, δήλωσε σήμερα πως θα υποστηρίξει στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τη συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα.

Μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», είπε πως, αν πολλοί δεν θεωρούν σημαντική την αλληλεγγύη, τότε θα πρέπει να έχουν να κάνουν με όλες τις οικονομικές συνέπειες.

Σύμφωνα με σημερινό άρθρο της εφημερίδας, αυτή η θέση του κ. Φάιμαν επιβεβαιώνεται από μια νέα έρευνα του γερμανικού ιδρύματος Bertelsmann για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη
[Βλέπε άρθρο] .

Δήλωση στήριξης αναμένεται στη Σύνοδο Κορυφής

Στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. δεν αναμένεται να γίνει ουσιαστική συζήτηση για την Ελλάδα, σύμφωνα με δηλώσεις γερμανού αξιωματούχου στο Reuters. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, αναμένεται να υπάρξει δήλωση στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης, όπου θα αναγνωρίζονται οι σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλει το τελευταίο διάστημα με στόχο την έξοδο της χώρας από την κρίση. Ταυτόχρονα, θα ενθαρρύνονται η κυβέρνηση και η τρόικα να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα το συντομότερο, ώστε να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να έχουν οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης όλα τα απαραίτητα στοιχεία στη διάθεσή τους για τη λήψη συνολικής απόφασης.

Ωστόσο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν σημαντικές διαβουλεύσεις μεταξύ ευρωπαίων ηγετών, αξιωματούχων της Ευρωζώνης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και του ΔΝΤ για τα επιμέρους ζητήματα, όπως η επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, η χρηματοδότηση της επιμήκυνσης και κυρίως η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Το θέμα της βιωσιμότητας είναι και το μεγαλύτερο «αγκάθι» λόγω της επιμονής του ΔΝΤ για περαιτέρω «κούρεμα», ενώ από την άλλη οι Ευρωπαίοι στην παρούσα φάση επιδιώκουν την αναβολή της εξέτασής του για αργότερα. Θέλουν δηλαδή το «πακέτο» για την Ελλάδα να περιοριστεί σ' αυτή τη φάση μόνο στην εκταμίευση της επόμενης δόσης και στην επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής. Πηγή: naftemporiki.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com