Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

ΣΑΜΑΡΑΣ: ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ

Το κλίμα έχει αλλάξει, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες...

Ο κ. Σαμαράς είπε πως το θέμα ήταν πώς θα αντιμετωπιστεί συνολικά η κρίση χρέους για να μην ξαναϋπάρξουν τέτοια προβλήματα. Στη συζήτηση που έγινε χθες, είπε ο πρωθυπουργός, υπήρχαν τρία πράγματα τα οποία μας ενδιαφέρουν: η προτεραιότητα στην ανάπτυξη, «που κάποτε ήταν απαγορευμένη λέξη και τώρα την αναφέρουν οι πάντες», η χρηματοοικονομική ένωση, που αφορά το πώς θα επανακεφαλαιοποιούνται οι τράπεζες χωρίς να επιβαρύνεται ο δανεισμός των κρατών και η δημοσιονομική ένωση.

Ο κ. Σαμαράς είπε πως «μου δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσω για Ελλάδα, και όλοι αναγνώρισαν ότι η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο τελευταία». Ο πρωθυπουργός είπε πως η ελληνική κοινωνία και οικονομία βρίσκονται στα όριά τους, το «αίμα που λέγεται ρευστότητα» είναι στο μηδέν και ότι η πρόοδος που έχει γίνει είναι πολύ μεγάλη για να εκτίθεται σε κίνδυνο από υπερβολικές δηλώσεις ή απαιτήσεις.

Συνεχίζοντας, επεσήμανε πως όσο συνεχίζεται η άνοδος της ύφεσης και της ανεργίας, τροφοδοτούνται ο εξτρεμισμός και ο λαϊκισμός, που ως πολιτικά φαινόμενα είναι απαράδεκτα από την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως βρήκε «κατανόηση» από πλευράς των άλλων ηγετών. «Το κλίμα έχει αλλάξει» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σαμαράς ευχαρίστησε τους δύο πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, λέγοντας ότι «δεν αισθάνθηκα ότι ήμουν μόνος» και κάνοντας λόγο για ενεργό στήριξη.

Ερωτώμενος σχετικά, είπε πως δεν χρειαστεί άλλη Σύνοδος Κορυφής για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, καθώς, κατά τους εταίρους, η Ελλάδα έχει μπει πάλι σε τροχιά (back on track). «Δεν μπορούμε να παίξουμε με το διακύβευμα, θα πάρουμε τη δόση για να περάσουμε στην επόμενη σελίδα- αυτή της ανάπτυξης. Και εγώ και ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Κουβέλης είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε για να σωθεί η Ελλάδα» είπε ο κ. Σαμαράς.

Απαντώντας σε ερώτηση της Έλλης Τριανταφύλλου, απεσταλμένης της «Κ», σχετικά με την επιμήκυνση, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η επιμήκυνση μαζί με το χρηματοδοτικό κοινό και την έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους είναι θέματα που συνδέονται. «Θα καταλήξουμε σε αυτή τη συμφωνία μόλις υπάρξει έκθεση της τρόικας και μόλις ρυθμιστούν ορισμένες διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν ανάμεσα στους εταίρους μας» είπε σχετικά. «Να ξέρετε ότι τα παλεύουμε συστηματικά με στοιχεία, νούμερα αποδείξεις, επαφές, νούμερα», τα οποία δέχονται ότι είναι σωστά, συμπλήρωσε.

Aναφερόμενος στις συναντήσεις με την Άγκελα Μέρκελ, είπε πως «η κ. Μέρκελ είναι κυρίαρχος παράγοντας σε όσα εξελίσσονται σήμερα». Επίσης, ανέφερε ότι υπήρξε σημαντική στήριξη από τον Φρανσουά Ολάντ στη Σύνοδο και επιβεβαίωσε ότι τον προσκάλεσε στην Αθήνα, πρόσκληση η οποία έγινε δεκτή. Γνωστοποίησε ακόμη ότι ανάλογη πρόταση έχει αποδεχθεί και ο Μάριο Μόντι.

O Α. Σαμαράς υπογράμμισε τη σημασία που έχει το επόμενο ΕΣΠΑ για την Ελλάδα και ότι, όπως ανέφερε στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, θα πρέπει να αποφευχθούν οι μεγάλες περικοπές.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι με βάση παλαιότερες εκτιμήσεις, τα χρήματα που θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα από το επόμενο ΕΣΠΑ θα είναι περίπου τα μισά από αυτά του τρέχοντος, τα οποία στο σύνολό τους είναι της τάξεως των 22 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενος, εξ άλλου, στο ζήτημα του Μνημονίου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πολλά από αυτά που υπάρχουν θα έπρεπε να έχουν γίνει, ούτως ή άλλως. Είμαι πεπεισμένος ότι ο ελληνικός λαός δεν οφείλει να χρηματοδοτεί τον ΟΣΕ, δήλωσε ο πρωθυπουργός, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στα οικονομικά οφέλη που θα μπορούσαν να προκύψουν από την αξιοποίηση της τουριστικής περιοχής, που εκτείνεται από το Φάληρο ως το Σούνιο.

Επισήμανε δε την ανάγκη αύξησης των χρηματοδοτήσεων από την ΕΤΕπ, κυρίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν και τα περισσότερα προβλήματα ρευστότητας.

Αναφέρθηκε, ακόμη, διεξοδικά στις θετικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην ελληνική οικονομία από την απελευθέρωση των αγορών, από τα ενιαία πρότυπα δημοσίων συμβάσεων, από την ενιαία φορολογική πολιτική για τις εταιρείες, αλλά και από τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ο οποίος μπορεί να αποφέρει πόρους για την ελληνική οικονομία. Πηγή: kathimerini.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com