Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΡΟΙΚΑ ΕΩΣ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ

Στην εκτίμηση ότι δύσκολα θα κλείσουν το πακέτο των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μέτρων έως την Σύνοδο Κορυφής (18-19 Οκτωβρίου), προχώρησε πριν από λίγο υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός, κ. Γ. Στουρνάρας, με τον πρωθυπουργό, κ. Αντ. Σαμαρά...

Μάλιστα, το ίδιο στέλεχος υποστήριξε πως «μάλλον πάμε για έκτακτο Εurogroup» στο οποίο θα ληφθούν οι αποφάσεις, με βάση την έκθεση της τρόικας, για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις. ευρώ.

Πάντως, σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν πάνε άσχημα, αλλά «υπάρχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα» και πρόσθεσε πως «θα είμαστε κοντά σε συμφωνία για τα διαρθρωτικά και τα δημοσιονομικά, παραμένουν, όμως παραμένουν ανοικτά τα ζητήματα του χρηματοδοτικού κενού και της βιωσιμότητας του χρέους».

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε χθες αργά το βράδυ (μετά τη 1.30) ότι τα μέτρα της διετίας 2013-2014 θα ανέλθουν στα 13,5 δις ευρώ και υποστήριξε πως «δυνητικά είμαστε πιο κοντά στα δημοσιονομικά μέτρα, παρά στις προαπαιτούμενες δράσεις».

Μάλιστα, η τρόικα επιμένει να θέτει ως προαπαιτούμενα (prior actions) για την εκταμίευση της δόσης τις νέες αλλαγές στα εργασιακά. Η ελληνική πλευρά, όμως, προσπαθεί τουλάχιστον να αποφύγει τον χαρακτηρισμό του «προαπαιτούμενου» για αυτές αλλαγές που ζητούν οι δανειστές της χώρας.

Χθες, ο υπουργός Εργασίας,κ. Ι. Βρούτσης είχε συνολικά 7ωρη σύσκεψη με τους επικεφαλής της τρόικας, η οποία διεκόπη κάποια στιγμή, με αρμόδιο παράγοντα να δηλώνει ότι «τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Έχουν μία θεματολογία που δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε, γι΄ αυτό κάναμε και τη διακοπή». Ενδεικτική του κλίματος είναι η δήλωση στελέχους του υπουργείου Εργασίας που ανέφερε ότι «ζητάνε τον πατέρα τους και τη μάνα τους».

Σήμερα αναμένεται να υπάρξουν νέες επαφές τόσο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, όσο και μεταξύ του κ. Βρούτση και των επικεφαλής της τρόικας. Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου, πάντως, υποστήριξε πως «παλεύουμε και ό,τι καταφέρουμε. Κόκκινες γραμμές δεν υπάρχουν, αλλά πιστεύουμε και ευχόμαστε να κλείσουμε αύριο (σ.σ. σήμερα)».

Στα ανοικτά μέτωπα είναι σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η μείωση της αποζημίωσης απόλυσης κατά 50% σε όλα τα ποσά, ανεξάρτητα με το εάν θα υπάρχει ή όχι προειδοποίηση. Το σχέδιο της τρόικας προβλέπει την θέσπιση ανώτατου πλαφόν τους 12 βασικούς μισθούς όταν δεν υπάρχει προειδοποίηση απόλυσης και τους 6 μισθούς όταν υπάρχει. Μάλιστα, το μέτρο ζητείται να έχει ισχύει και για όσους έχουν περάσει τα 16 χρόνια και δικαιούνται αποζημίωση άνω των 12 μισθών. «Εμείς θέλουμε να διαφυλάξουμε τα κεκτημένα» ανέφερε αρμόδιος

παράγοντας.

Για τις τριετίες, η τρόικα ζητεί την κατάργησή τους και τη θέσπιση ενός ενιαίου μισθού αναφοράς, πάνω στον οποίο θα δίνονται οι ωριμάνσεις ως ποσό (με τη μορφή επιδόματος) από τη στιγμή που θα συναινεί ο εργοδότης. Η ελληνική πλευρά, ωστόσο, επιμένει στο ότι ο κατώτατος μισθός αφορά στη διατήρηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αυτό που δεν αλλάζει είναι το 40ωρο, αλλά προχωράει η αποσύνδεση του ωραρίου λειτουργίας των επιχειρήσεων με το ωράριο εργασίας των υπαλλήλων. Μάλιστα, η τρόικα θέτει θέμα 6ημερης εργασίας για τα καταστήματα (στο περίπου το 80% των επιχειρήσεων της χώρας). Το άλλο φλέγον ζήτημα είναι αυτό των απολύσεων. Η τρόικα επιμένει ότι θα πρέπει να γίνουν απολύσεις, απορρίπτοντας επί της ουσίας το σχέδιο διαθεσιμότητας 15.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του έτους που προτείνει η ελληνική πλευρά. Όμως, η τρόικα εκτιμά ότι το μοντέλο της διαθεσιμότητας δεν θα φέρει άμεσα αποτελέσματα.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Αντ. Μανιτάκης, συνέστησε χθες «λίγο υπομονή», καθώς «τα πράγματα θα γίνουν την κατάλληλη στιγμή», ενώ σε ερώτηση εάν «τελικά θα προτιμήσετε μειώσεις μισθών, αντί για απολύσεις», απάντησε «προτιμώ να κάνω αυτό που πρέπει να γίνει». Νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας αναμένεται και σήμερα.

Το σχέδιο του υπουργείου προβλέπει ότι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα 11.000 υπάλληλοι που είτε είναι «επίορκοι», είτε «εξαφανισμένοι», είτε «ανεπαρκείς», έπειτα από συνεδριάσεις και γνωμοδοτήσεις υπηρεσιακών συμβουλίων. Παράλληλα, άλλοι 4.000 εργαζόμενοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μετά από τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημόσιων φορέων που θα υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους. Η τρόικα, ωστόσο, θεωρεί ότι το σχέδιο αυτό δεν θα μπορέσει να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα μέσα σε δυόμιση μήνες, καθώς υπάρχει αρκετή γραφειοκρατία και συνεχίζει να πιέζει για απευθείας απολύσεις.

Πέραν αυτών, σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρας, θα ανοίξει με την τρόικα λεπτομερώς τη συζήτηση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια. Παράγοντας «κλειδί» είναι να υπάρξει συμφωνία για το μακροοικονομικό μοντέλο. Δηλαδή, το πώς θα εξελιχθεί η ελληνική οικονομία.

Το οικονομικό επιτελείο επιμένει στην πρόβλεψη για ύφεση της τάξης του 3,8% το 2013. Η τρόικα έχει αναθεωρήσει προς τα κάτω την δικιά της εκτίμηση για 5%, αλλά υπάρχουν ακόμα διαφορές τόσο στο εσωτερικό της τρόικας, όσο και με την ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το χρηματοδοτικό κενό εκτιμάται σε περίπου 25 δις ευρώ, από σήμερα έως και το 2016. Πηγή: kathimerini.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com