Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Mειώσεις στη συντριπτική πλειονότητα των φαρμακευτικών σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά θα ισχύσουν από 1η Νοεμβρίου 2012, οπότε θα ξεκινήσει η ισχύς του νέου δελτίου τιμών φαρμάκων που επεξεργάστηκε ο ΕΟΦ και αναρτήθηκε προχθές στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας...

Από την έκδοση του νέου δελτίου τιμών, το οποίο αποτελεί και μία από τις βασικές δεσμεύσεις του υπουργείου Υγείας προς τους δανειστές και «προϋπόθεση» για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα προκύψει εξοικονόμηση πάνω από 300.000.000 ευρώ στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη.

Σύμφωνα με το δελτίο τιμών που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας, από τον επόμενο μήνα 9.180 φαρμακευτικά σκευάσματα θα πωλούνται στα φαρμακεία με μειωμένες τιμές. Σε 46 σκευάσματα εξ αυτών οι μειώσεις ξεπερνούν το 80%. Αμετάβλητη παραμένει η τιμή σε 1.551 σκευάσματα, ενώ σε 320 σκευάσματα αυξάνονται οι τιμές από 0,1% έως 4% (πέντε σκευάσματα έλαβαν υψηλότερη αύξηση στις τιμές τους από 11,2% έως και 234%).

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει διορθωτικό δελτίο τιμών έως το τέλος της εβδομάδας. Ο ΕΟΦ παρέδωσε το νέο δελτίο τιμών την περασμένη Τρίτη -έξι ημέρες μετά την έκδοση της υπουργικής απόφασης/αγορανομικής διάταξης που καθορίζει τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων- και έως την τελευταία στιγμή γίνονται διορθώσεις στις τιμές. Ούτως ή άλλως, σύμφωνα και με την υπουργική απόφαση για την έκδοση του νέου δελτίου τιμών, την οποία υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, για τους παρασκευαστές, συσκευαστές και εισαγωγείς, οι νέες τιμές ισχύουν από την ερχόμενη Δευτέρα, για τις φαρμακαποθήκες από τις 24 Οκτωβρίου και για τα ιδιωτικά φαρμακεία την 1η Νοεμβρίου.

Εως χθες το απόγευμα δεν υπήρχαν επίσημες αντιδράσεις από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις σχετικά με το νέο δελτίο τιμών. Δεν ισχύει το ίδιο για την παροχή πίστωσης τουλάχιστον 60 ημερών των φαρμακευτικών επιχειρήσεων προς τα φαρμακεία και η οποία προβλέπεται στην υπουργική απόφαση/αγορανομική διάταξη που εξέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος προτίθεται να καταθέσει αίτηση ακύρωσης της συγκεκριμένης ρύθμισης, την οποία χαρακτηρίζει παράνομη, με το σκεπτικό ότι δεν βασίζεται σε εξουσιοδοτική ρύθμιση και επιπλέον αντίκειται στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς επιβάλει όρους στην εμπορική πολιτική μιας επιχείρησης.

Της Πεννυς Mπουλουτζα για την καθημερινή
Πηγή: kala-nea.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com