Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ ΚΑΤΑ 2,4% ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΝΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ

Aύξηση κατά 2,4% στα εισιτήρια για τα δρομολόγια των λεγόμενων «άγονων γραμμών» αποφάσισε το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου. Πληροφορίες αναφέρουν πάντως πως το αίτημα των ακτοπλόων ήταν για αύξηση των εισιτηρίων κατά 12,5%...

Η απόφαση που φέρει την υπογραφή του υπουργού Κωστή Μουσουρούλη είναι σε ισχύ από τις 20 Οκτωβρίου ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταιρείες δεν την έχουν λάβει ακόμα προκειμένου με βάση αυτή να προχωρήσουν σε αναπροσαρμογή των τιμολογίων τους.

Οι ακτοπλόοι από την πλευρά τους εμφανίζονται εν μέρει ικανοποιημένοι με την εξέλιξη αυτή δηλώνοντας πως η αύξηση θα έπρεπε να γίνεται ετησίως από το 2008 - που ήταν η τελευταία φορά που έγινε αναπροσαρμογή στις τιμές - δεδομένης της αύξησης της τιμής των καυσίμων.

Η αναπροσαρμογή της τιμής των εισιτηρίων γίνεται για την τρέχουσα περίοδο δηλαδή από 1η Μαΐου 2012 έως τις 30 Απριλίου 2013 και το ποσοστό είναι αντίστοιχο του ποσοστού αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του έτους 2011, δηλαδή 2,4%.

Επισημαίνεται ότι η εν λόγω αύξηση εφαρμόζεται σε συνδέσεις στις οποίες έχει υπογραφεί είτε σύμβαση ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας αποκλειστικής εξυπηρέτησης (άνευ μισθώματος) είτε σύμβαση ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας έναντι μισθώματος.

Ακόμη αξίζει να σημειωθεί ότι με το κρατικό ναυλολόγιο το υπουργείο καθορίζει την ανώτατη τιμολόγηση της οικονομικής θέσης επιβατών, των ΙΧΕ οχημάτων μήκους μέχρι 4,25 μέτρα καθώς και την τιμή ανά μέτρο στα φορτηγά.

Οι ναύλοι για τις λοιπές κατηγορίες οχημάτων και θέσεις επιβατών (διακεκριμένη θέση, κλίνες κτλ.) καθορίζονται ελεύθερα από 01/11/2002.

Επιπλέον σημειώνεται ότι το ποσό στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια που πληρώνουν οι επιβάτες διαμορφώνεται με ένα άθροισμα του καθαρού ναύλου, του επίναυλου 3% (το τέλος αυτό στα εισιτήρια αποδίδεται στο συνολικό ποσό των επιδοτήσεων για τις άγονες γραμμές στην ακτοπλοΐα) των εισφορών για λιμενικά τέλη που είναι 5% και του ΦΠΑ που είναι σήμερα 13% για τους επιβάτες και 23% για τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά.

Πληροφορίες αναφέρουν, ότι ο προϋπολογισμός για τις άγονες γραμμές για το 2013 θα είναι μειωμένος κατά περίπου 10%, από τα 94 εκατομμύρια ευρώ που είχαν δοθεί συνολικά πέρυσι. Πηγή: tovima.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com