Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

RE-THINK ATHENS.. ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ

Η πρώτη σημαντική προθεσμία για τον μεγάλο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό του Ιδρύματος Ωνάση Re-think Athens εξέπνευσε προχθές. Αρχιτέκτονες και γραφεία από όλο τον κόσμο παρέδωσαν τις προτάσεις τους σε επίπεδο ιδεών για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας με βασικό σημείο αναφοράς την οδό Πανεπιστημίου...

Η συμμετοχή στον διαγωνισμό προδικάζεται μεγάλη. Η κ. Eφη Τσιότσιου, διευθύντρια του Ιδρύματος Ωνάση, έχει μόλις επιστρέψει από την Μπιενάλε της Βενετίας όπου το Ιδρυμα ήταν χορηγός του ελληνικού περιπτέρου. Στο σημαντικό αυτό ραντεβού της διεθνούς αρχιτεκτονικής επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον για το Re-think Athens.

Κάτι άλλωστε που έχουν «δείξει» από νωρίς «οι αριθμοί». Οι εγγεγραμμένοι στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού έφθασαν τελικά τους 1.655 από 68 χώρες. Οσοι έχουν επαφή με ανάλογες διαδικασίες κάνουν λόγο για «πολύ μεγάλη» συμμετοχή. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το πόσα γραφεία τελικά θα καταθέσουν φάκελο. «Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι στο τέλος καταθέτει το ένα τρίτο των ενδιαφερομένων», σημειώνει η κ. Τσιότσιου, αλλά σπεύδει αμέσως να προσθέσει ότι «στην πραγματικότητα όλα αυτά δεν είναι παρά εικασίες».

Πάντως, εκφράζει την αισιοδοξία της ότι θα λάβουν μέρος μεγάλα γραφεία και «ονόματα» από το εξωτερικό, με ανάλογη εμπειρία, όσο και νέοι, δυναμικοί αρχιτέκτονες, καθώς υπήρξε και η ανάλογη προετοιμασία εκ μέρους του Ιδρύματος. Υπολογίζεται ότι «έφυγαν» χιλιάδες email (ηλεκτρονικά μηνύματα) με προορισμό αναγνωρισμένα γραφεία εκτός Ελλάδας. Εντός των συνόρων το ενδιαφέρον θεωρείται δεδομένο, καθώς η συμμετοχή σε επίπεδο εγγραφών έφτασε σε τριψήφιο αριθμό.

Η διαδικασία αποσφράγισης των προτάσεων αρχίζει την Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί στις 18 Σεπτεμβρίου. Από τις 20 του μηνός μέχρι τις 4 Οκτωβρίου «τρέχει» η φάση της προαξιολόγησης. Τα μέλη της κριτικής επιτροπής θα αξιολογήσουν τους φακέλους και θα προχωρήσουν στις επιλογές τους. Ετσι θα προκύψει ένα πρώτο σώμα επιλεγμένων φακέλων που θα πρέπει να αντιστοιχεί στο 10% του αρχικού συνόλου. Από τις 12 έως τις 14 Οκτωβρίου τα μέλη της κριτικής επιτροπής, Ελληνες και ξένοι, θα συγκεντρωθούν στην Αθήνα, θα περπατήσουν στην περιοχή παρέμβασης και στη συνέχεια θα «κλειστούν» σε αίθουσα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών μέχρι να καταλήξουν στις τελικές επιλογές τους (από 3 έως 8). Η δημόσια ανακοίνωση των νικητών της πρώτης φάσης πρέπει να αναμένεται μέχρι τις 20 Οκτωβρίου το αργότερο.

Τον Νοέμβριο θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση όπου οι αρχιτέκτονες είναι υποχρεωμένοι να εξειδικεύσουν τις προτάσεις τους, έχοντας υπόψη και επικαιροποιημένα στοιχεία από νεότερες τοπογραφικές και κυκλοφοριακές μελέτες. Τον Φεβρουάριο θα ξέρουμε τη μελέτη που θα υλοποιηθεί. «Μέχρι τον Μάιο», μας λέει η κ. Τσιότσιου, «θα έχουμε τη μελέτη εφαρμογής, «ώριμη» για να ενταχθεί σε ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρωτόκολλο». Πηγή: kala-nea.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com