Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ

Δύο ξεχωριστές συναυλίες φιλοξενεί στα τέλη Σεπτεμβρίου ο Κήπος του Μεγάρου Μουσικής, ένας ανοιχτός χώρος αναψυχής και πολιτισμού για τους φίλους της τέχνης. Οι Μίλτος Λογιάδης και Χρήστος Ζερμπίνος (28-29/9) «φιλτράρουν» δημιουργικά γνωστές μουσικές από το θέατρο και τον κινηματογράφο με την υπογραφή των Πιατσόλα, Γαρδέλ, Τσάπλιν, Μπακάλοφ, Σοστακόβιτς αλλά και Χατζιδάκι ο οποίος για μία ακόμη φορά «συναντά» τη τζαζ, χάρη στον Δημήτρη Καλαντζή και το Κουϊντέτο του (28/9)...

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου στις 9 το βράδυ, ο Δημήτρης Καλαντζής με το Κουϊντέτο του θα επαναλάβει τη συναυλία που έκλεισε θριαμβευτικά τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Μεγάρου στον Κήπο του, μια τζαζ βραδιά αφιερωμένη στον Μάνο Χατζιδάκι, ενώ το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου και την ίδια ώρα ο Μίλτος Λογιάδης ως πιανίστας, συνοδευόμενος από τον σπουδαίο ακορντεονίστα Χρήστο Ζερμπίνο, θα ερμηνεύσουν και άλλα κορυφαία τραγούδια του πιο κοσμοπολίτη έλληνα συνθέτη μαζί με κινηματογραφικές-θεατρικές συνθέσεις των Τσάπλιν, Γαρδέλ, Πιατσόλα, Μπακάλοφ, Σοστακόβιτς αλλά και Ζερμπίνου με τρόπο αιθέριο και αβίαστο που εστιάζει στην ουσία αλλά και τον μελωδικό παλμό των πρωτότυπων έργων.

Η επιλογή των μελωδιών από τον Δημήτρη Καλαντζή προέρχεται από μουσικές και τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι από τον κινηματογράφο (Πόλη μαγική, Θάλασσα πλατιά, Μια Παναγιά, Η μπαλάντα των αισθήσεων και των παραισθήσεων) και το θέατρο: Χορός ή από κύκλους τραγουδιών (Πέρα στο θολό ποτάμι, Η μπαλάντα του οδοιπόρου, Dedication, Το φεγγάρι είναι κόκκινο, Street song). Τραγούδια πολυτραγουδισμένα και κοσμαγάπητα που θα ακούσουμε στη «γλώσσα της τζαζ».

Για τη βραδιά αυτή που αποτελείται από 100% τζαζ και 100% Χατζιδάκι και φέρει τον τίτλο της ομώνυμης συλλογής του Κουϊντέτου που απέσπασε εξαιρετικές κριτικές κι έγινε χρυσή («Mano’s-Ο Μάνος Χατζιδάκις συναντά την τζαζ»), ο γνωστός πιανίστας κι ενορχηστρωτής συμπράττει με τους μουσικούς Τάκη Πατερέλη (άλτο σαξόφωνο), Ανδρέα Πολυζωγόπουλο (τρομπέτα, φλικόρνο), Αλέξανδρο-Δράκο Κτιστάκη (τύμπανα) και Γιώργο Γεωργιάδη (μπάσο).

Μια μέρα μετά, στις 29 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί μια ιδιαίτερη μουσική συνάντηση που προέκυψε αυθόρμητα, από την υπερβατική διάθεση με την οποία ο Μίλτος Λογιάδης με την ιδιότητα του πιανίστα και ο ακορντεονίστας Χρήστος Ζερμπίνος έσκυψαν πάνω από τις παρτιτούρες αγαπημένων μελωδιών του Μάνου Χατζιδάκι: τις συνθέσεις Βαλς των χαμένων ονείρων, Με την Ελλάδα καραβοκύρη, Το τριαντάφυλλο, Το πουλί και Στου Διγενή τα κάστρα (από τις «Γειτονιές του φεγγαριού»), Καλυμνιώτικο, Τριαντάφυλλο στο στήθος, Ναύτη γεροναύτη (από το «Παραμύθι δίχως όνομα» του Ιάκωβου Καμπανέλλη), Η μπαλάντα του Ούρι και Πορνογραφία που θα ακουστούν στο σύνολό τους στο δεύτερο μέρος της συναυλίας. Πηγή: tovima.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com