Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΣΕΕ: «OΧΙ» ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΕΡΩΝ

Την ανάκληση της απόφασης για την απελευθέρωση του καθεστώτος διάθεσης καπνοβιομηχανικών προϊόντων και λειτουργίας των περιπτέρων (και της ερμηνείας αυτής) ζητεί η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ)...

Όπως αναφέρει η Συνομοσπονδία, με την υπ’ αριθμ. Φ900/13/158602/2012 Υπουργική εγκύκλιο – απόφαση απελευθερώνεται το καθεστώς διάθεσης καπνοβιομηχανικών προϊόντων και λειτουργίας των περιπτέρων, βάσει των διατάξεων του ν. 3919/2011, ενώ ειδικά σε ό,τι αφορά τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα καταργούνται οι προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος του καπνοπώλη και η εντοπιότητα, επιτρέπεται η διάθεση από νομικά πρόσωπα, καταργείται η σχετική διοικητική άδεια, επιτρέπεται η απευθείας πώληση από καπνοβιομήχανους και χονδρέμπορους και καταργούνται τα πληθυσμιακά κριτήρια.

Στη σχετική ανακοίνωση, υπενθυμίζεται ότι η ΕΣΕΕ και οι Εμπορικοί Σύλλογοι από μακρού προσπαθούν να καταπολεμήσουν την επέκταση των περιπτέρων επί των πεζοδρομίων, «που λίγο – πολύ έχουν μετατραπεί σε παντοπωλεία». Εκτιμάται επίσης, ότι εφόσον πλέον επιτρέπεται η μαζική αγορά περιπτέρων ή η μίσθωσή τους από νομικά πρόσωπα, είναι αναπόφευκτο ότι τα οργανωμένα καταστήματα θα αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερη επέκταση των περιπτέρων, «δεδομένου ότι οι Δήμοι είναι σε ιδιαίτερα δυσχερή οικονομική θέση και δύσκολα θα προβάλλουν αντιστάσεις στις πολυεθνικές και στο ζεστό χρήμα τους».

«Μέσα σε αυτό το καθεστώς», συνεχίζει η ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας, «αν και με την εν λόγω εγκύκλιο δεν γίνεται αναφορά σε μεταβολή των διατιθέμενων από τα περίπτερα ειδών (παρ. 1 άρθρου 15 νδ 1044/1971), δεν μπορούμε να είμαστε καθόλου σίγουροι ότι και αυτοί οι περιορισμοί θα επιβιώσουν» και «πολύ φοβόμαστε ότι σε λίγο θα είμαστε πλέον αντιμέτωποι με πλατείες, παραδοσιακά κέντρα πόλεων και γειτονιές, όπου τα περίπτερα θα είναι καταστήματα επί των πεζοδρομίων».

Από την πλευρά της, η ΕΣΕΕ προτείνει:

- Να μην καταργηθεί η εντοπιότητα των δικαιούχων και οι περιορισμοί για τους δικαιούχους.

- Να μην καταργηθεί ο περιορισμός της μίας άδειας ανά άτομο και τα πληθυσμιακά κριτήρια, γιατί θα τροφοδοτήσει περαιτέρω την υψηλή ανεργία.

- Να μην καταργηθεί ο περιορισμός μίσθωσης στα νομικά πρόσωπα, που αποβλέπουν με την άδεια περιπτέρου να λειτουργούν σούπερ μάρκετ 24 ώρες το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα.

- Να μεταφερθεί η αρμοδιότητα ρύθμισης του καθεστώτος των περιπτέρων στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Η ΕΣΕΕ επαναλαμβάνει επίσης -δεδομένου ότι η σχετική απόφαση υπογράφεται από τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας Δ. Ελευσινιώτη- πως είναι αναχρονιστική η παραμονή «μίας τόσο σοβαρής ρυθμιστικής αρμοδιότητας της αγοράς στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας για λόγους παρωχημένους που από μακρού δεν ισχύουν πλέον (αποκατάσταση των θυμάτων και αναπήρων πολέμου)», υπενθυμίζοντας ότι είχε εισηγηθεί την μεταφορά της «στο φυσικό της χώρο», το υπουργείο Ανάπτυξης.

Κλείνοντας, σημειώνει ότι καταργείται ένα πλαίσιο, το οποίο, για σοβαρούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, «θα έπρεπε να εκσυγχρονιστεί μετρημένα και σοβαρά, παρέχοντας την αναγκαία μεταβατική περίοδο για να προσαρμοστεί η κοινωνία και η αγορά στα νέα δεδομένα» και γι αυτό ζητεί την άμεση ανάκληση της Υπουργικής Απόφασης – Εγκυκλίου και την έναρξη διαλόγου ανάμεσα σε όλους τους αρμόδιους φορείς της αγοράς «για την επικαιροποίηση του καθεστώτος διάθεσης καπνικών προϊόντων και λειτουργίας των περιπτέρων, όπου απαιτείται». Πηγή: naftemporiki.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com