Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

ΛΑΓΚΑΡΝΤ: ΑΝΟΙΚΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Το χρέος της Ελλάδας πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μέρος της εξίσωσης επίλυσης της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα, δήλωσε χθες στην Ουάσιγκτον, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, αφήνοντας παράλληλα ανοικτό το θέμα της επιμήκυνσης. Η συγκεκριμένη τοποθέτησή της ερμηνεύτηκε από οικονομικούς αναλυτές ως πρόταση για νέα αναδιάρθρωση (κούρεμα) του ελληνικού χρέους...

Απαντώντας σε ερώτηση, για το που βρίσκεται σήμερα ο διάλογος μεταξύ τρόικας και ελληνικών αρχών, η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι οι άνθρωποι της αποστολής, συμπεριλαμβανομένου και του επικεφαλής του ΔΝΤ στην Αθήνα (Πολ Τόμσεν) «κάνουν ότι μπορούν για να βοηθήσουν την Ελλάδα».

Ο στόχος της μείωσης του χρέους στην Ελλάδα έως 120% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μέχρι το 2020 εξακολουθεί να είναι στον ορίζοντα, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, προκειμένου να μετρήσει τις προσπάθειες που πρέπει να αναληφθούν μέχρι τότε.

Η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε ότι τα μέτρα δεν θα επιλύσουν το κενό που υπάρχει στη χρηματοδότηση, γιατί η οικονομία παραμένει αδύναμη και δεν πέτυχε το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων. Επίσης, έκανε λόγο για μακρο-οικονομική κατάσταση και για έλλειψη προόδου στο θέμα του περιορισμού της συλλογής εσόδων (φαινόμενο φοροδιαφυγής).

Στη συνέχεια, επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να βοηθήσει την προετοιμασία της ανάπτυξης. «Χρειαζόμαστε κάποιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που είναι προς το συμφέρον της Ελλάδα και του ελληνικού λαού, ούτως ώστε εκείνοι που μπορούν να εργαστούν, που θέλουν να έχουν πρόσβαση στις αγορές, να μπορούν πραγματικά να το κάνουν», δήλωσε.

Η κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι το Ταμείο αποφάσισε ότι οι χώρες που βρίσκονται σε μηχανισμούς στήριξης (προγράμματα του ΔΝΤ) και κάνουν μεγάλες προσπάθειες για μείωση του χρέους, πρέπει να λαμβάνουν περισσότερο χρόνο και ευκαμψία για να επιτύχουν τους στόχους, συμπληρώνοντας ότι «το τελευταίο πράγμα που επιθυμούμε είναι τα προγράμματα να τίθενται εκτός τροχιάς», προσθέτοντας ότι «έχουμε τις απόψεις μας για την Ελλάδα».

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, η οποία μίλησε στο Peterson Institute for International Economics, επισήμανε την ανάγκη για «επείγουσα δράση» από Ευρώπη και ΗΠΑ, ώστε να αποφευχθεί επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, σημειώνοντας ότι η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να είναι «γεμάτη αβεβαιότητα» και ότι «η Ευρώπη παραμένει προφανώς στο επίκεντρο της κρίσης και γι' αυτό η επείγουσα δράση είναι απαραίτητη».

Επίσης, έκανε αναφορά στην ταχεία δημιουργία μιας ένωσης τραπεζών της ευρωζώνης, που, όπως είπε, «θα πρέπει να αρχίσει να λειτουργεί το συντομότερο δυνατόν». Η κ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε και στη θέσπιση ενιαίου μηχανισμού εποπτείας που να επιτρέπει την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Τέλος, χαιρέτισε την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να αγοράσει έναν απεριόριστο αριθμό ομολόγων από προβληματικές χώρες της ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας τις «δύσκολες προκλήσεις» για τις χώρες αυτές να εφαρμόσουν προγράμματα διάσωσης. Επίσης, υποστήριξε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναγνωρίσει τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλονται από τις χώρες αυτές, παρέχοντάς τους την υποστήριξη που χρειάζονται, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί ότι η Ισπανία πρέπει να επιβραδύνει τον ρυθμό της δημοσιονομικής προσαρμογής, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα δεν έχει λάβει οικονομική υποστήριξη από το Ταμείο.

"Οταν είναι αναγκαίο και δυνατό, πρέπει να μειωθεί ο ρυθμός δημοσιονομικής προσαρμογής. Αυτή είναι μία θέση που υποστηρίξαμε στην περίπτωση της Πορτογαλίας και της Ισπανίας», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια ομιλίας της στην Ουάσινγκτον.

Η Ισπανία αρνείται να ζητήσει διεθνή οικονομική βοήθεια, αλλά ανακοίνωσε τον Ιούλιο δραστικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής για την εξοικονόμηση 65 δισεκατομμυρίων ευρώ πριν από το τέλος του 2014, κυρίως με την αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, ώστε να μειώσει κάτω από το 3% του ΑΕΠ το έλλειμμα του προϋπολογισμού της.

Τον Ιούλιο, το ΔΝΤ είχε χαιρετίσει το πρόγραμμα ως «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Αναφερόμενη κατά γενικότερο τρόπο στα προγράμματα λιτότητας που εφαρμόζονται στις τρεις χώρες της ευρωζώνης που βρίσκονται σε πρόγραμμα, την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι αυτά τα προγράμματα πρέπει να εφαρμοσθούν «με όσο το δυνατόν περισσότερο εύστοχο και ευέλικτο τρόπο».

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κάλεσε τις αρχές να επικεντρωθούν περισσότερο σε «πολιτικά μέτρα», παρά σε «αριθμητικούς στόχους», κυρίως ως προς τον περιορισμό των ελλειμμάτων.

"Οι οικονομικές συνθήκες είναι τέτοιες που οι στόχοι δεν θα επιτευχθούν», προειδοποίησε. Πηγή: kathimerini.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com