Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΓΩΓΟ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

Το πρόβλημα του νερού του ψευδοκράτους θα έχει λυθεί μέχρι το 2060 καθώς η Τουρκία σχεδιάζει τη δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς νερού προς τη Κατεχόμενη Κύπρο, ο οποίος θα είναι έτοιμος στις 7 Μαρτίου 2014...

Αυτό αποκάλυψε ο Τούρκος υπουργός Δασών και Υδάτινων Πόρων Βεϊσέλ Έρογλου στη τελετή εγκαινίων του νέου φράγματος στην Κερύνεια.

Όπως αναφέρει ο "Ελεύθερος Τύπος", ο υποθαλάσσιος αγωγός θα κατσκευαστεί από το νοτιότερο σημείο της Τουρκίας στη περιοχή Ανάμουρ, και το μήκος αυτού θα φτάνει τα 107 χιλιόμετρα ενώ θα τοποθετηθεί σε βάθος περίπου 250 μέτρων.

Μάλιστα σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, το ψευδοκράτος έχει "μεγάλα σχέδια" και στόχος της Τουρκίας είναι η μεταφορά 75 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού κάθε χρόνο. Το συνολικό κόστος τους έργου θα ξεπεράσει τα 600 εκατομμύρια δολάρια.

"Μιλάμε για το σχέδιο του αιώνα στην περιοχή. Στην Τουρκία κατασκευάζουμε το φράγμα Αλάκιοπρου. Από το φράγμα αυτό θα κατασκευάσουμε αγωγό προς την Βόρεια Κύπρο. Θα έχει μήκος 107 χιλιομέτρων από τα οποία τα 80 χιλιόμετρα θα είναι υποθαλάσσια. Το νερό θα μεταφέρεται στο φράγμα Γκετσίτκογ στη Βόρεια Κύπρο", δηλώσε ο Τούρκος υπουργός.

Το φράγμα στο ψευδοκράτος θα κατασκευαστεί κοντά στην Κερύνεια και η θεμελίωσή του έγινε την Παρασκευή ενώπιον των κατοχικών αρχών και του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάϊ.

"Ο Ερντογάν μας έχει δώσει εντολή όλο το έργο για τη μεταφοράς νερού στη Βόρεια Κύπρο να είναι έτοιμο στις 7 Μαρτίου του 2014. Είναι δύσκολο έργο και εργαζόμαστε νυχθημερόν. Κάποτε το έργο αυτό το βλέπω στα όνειρα μου", δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

"Αν επιλυθεί το Κυπριακό, από το νερό θα μπορούν να ωφεληθούν και οι Ελληνοκύπριοι", δηλώνουν οι Τούρκοι.

Επόμενος στόχος η μεταφορά νερού και στη Γάζα

Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Τουρκία δε φαίνεται να σταματά εκεί καθώς όπως υποστηρίζει ο Έρογλου "το επόμενο στάδιο μπορεί να είναι μεταφορά νερού στη Γάζα από τη Βόρεια Κύπρο".

Η Τουρκία φαίνεται πως προσπαθεί να επιβληθεί στη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου ενώ η ανακάλυψη κοιτασμάτων αερίου στις ΑΟΖ της Κύπρου και του Ισραήλ την έχει φέρει σε δύσκολη θέση.

"Έχω την εντύπωση πως σε λίγο καιρό θα έχουμε μια έκπληξη από την Τουρκία και για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας. Γνωρίζω πως κάτι τέτοιο εξετάζεται" ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός φυσικών πόρων του ψευδοκράτους Αλί Αμτζάογλου. Πηγή: news247.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com