Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ DELEK ΚΑΙ NOBLE ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

Συνάντηση με τους εκπροσώπους των εταιρειών Delek και Noble Energy, που έχουν αναλάβει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου του Ισραήλ, είχε σημερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο περιθώριο του συνεδρίου τoυ Economist για την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ...

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, οι εταιρείες εξέφρασαν ενδιαφέρον για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα στο πλαίσιο των διαγωνισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Εξάλλου, ο κ. Παπακωνσταντίνου υπέγραψε με τον Ισραηλινό υπουργό Ενέργειας και Υδάτινων πόρων Ούζι Λαντάου, συμφωνία συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της διαχείρισης υδάτινων πόρων.

Αντίθετα, δεν υπεγράφη σήμερα, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, τριμερής συμφωνία συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα. Αρμόδιες πηγές ανέφεραν ως αιτία της αναβολής το γεγονός ότι ο υπουργός Εμπορίου της Κύπρου που συμμετείχε στο συνέδριο ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά του.

Εξαγωγή φ. αερίου, μέσω Ελλάδας, εξετάζει το Ισραήλ

Νωρίτερα, μιλώντας σε συνέδριο του Economist, Ο κ. Λαντάου δήλωσε ότι το Ισραήλ εξετάζει την εξαγωγή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μέσω Ελλάδας.

Τόνισε ότι τα ερωτήματα τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν ως προς την εξαγωγή φυσικού αερίου από το Ισραήλ, είναι αν το αέριο θα κατευθυνθεί προς την Ασία ή την Ευρώπη, αν θα εξαχθεί σε μορφή LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) ή μέσω αγωγού μέσω Κύπρου και Ελλάδας προς την Ευρώπη.

«Όλα αυτά βρίσκονται υπό συζήτηση και θα υπάρξουν προτάσεις», είπε ο Ισραηλινός υπουργός. Είπε πάντως ότι η διοχέτευση του αερίου προς την Ευρώπη είναι η πιο φυσιολογική επιλογή.

Σε πρώτη φάση το αέριο που έχει ανακαλυφθεί στη θαλάσσια περιοχή του Ισραήλ θα χρησιμοποιηθεί για ηλεκτροπαραγωγή και βιομηχανική χρήση, ενώ ο κ. Λάνταου δήλωσε ανοιχτός σε εξαγωγή αερίου προς την Παλαιστίνη και την Ιορδανία κάτι που, όπως είπε, θα ενισχύσει την περιφερειακή συνεργασία και την εδραίωση της ειρήνης.

Σημείωσε ακόμη ότι έχει ήδη υπογραφεί μνημόνιο κατανόησης για την ηλεκτρική διασύνδεση του Ισραήλ με την Κύπρο με υποβρύχιο καλώδιο, ενώ γίνονται μελέτες και για τη διασύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα μέσω Κρήτης.

Σε ομιλία του στο ίδιο συνέδριο ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, έκανε λόγο για δυνατότητα δημιουργίας τρίτου διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι η συγκυρία στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα καθώς η στρατηγική συζήτηση γίνεται με νέα δεδομένα. «Δεν μιλάμε πλέον μόνο για το ρωσικό η το αζέρικο φυσικό αέριο αλλά στους επόμενους μήνες ή χρόνια θα μιλάμε για τον τρίτο διάδρομο με βάση τα κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφθεί στο Ισραήλ και την Κύπρο και, ελπίζουμε, και στη χώρα μας». Η ΔΕΠΑ πρόσθεσε, έχει κάνει ήδη μια πρώτη μελέτη για την κατασκευή αγωγού Ελλάδας - Κύπρου προκειμένου να εξετασθεί το κόστος σε σχέση με τις άλλες εναλλακτικές επιλογές.

Επανέλαβε ότι στόχος της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ είναι μέσα στη χρονιά να ολοκληρωθούν οι σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης και να μπουν γεωτρύπανα στις τρεις περιοχές (Ιωάννινα, Πατραικός Κόλπος και Κατάκολο) για τις οποίες αναμένονται προσφορές τον Ιούλιο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η Ελλάδα θα κάνει τα απαιτούμενα βήματα στον κατάλληλο χρόνο. «Δεν θα κάνουμε πολιτική φουτ-μπωλ με ένα ζήτημα τόσο σημαντικό για τη χώρα», τόνισε και παρέπεμψε στις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Στ. Δήμα. Πηγή: naftemporiki.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com