Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2012

ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΝΕΑ «ΤΖΟΥΡΑΣΙΚ» ΣΑΛΑΜΑΝΔΡΑ

Ένα νέο προϊστορικό είδος σαλαμάνδρας, 157 εκατομμυρίων ετών, ανακάλυψαν πρόσφατα οι επιστήμονες. Κατά πάσα πιθανότητα, τέτοιες σαλαμάνδρες κολυμπούσαν στους ωκεανούς μαζί με τους υδρόβιους δεινοσαύρους την περίοδο του Τζουράσικ...

Έξι δείγματα αυτού του νέου είδους, που ονομάστηκε «Beiyanerpeton jianpingensis», ανακαλύφθηκαν στην επαρχία Liaoning, στη Κίνα. Η επιστημονική ονομασία προέρχεται από το ιαπωνικό «beiyan», ένα αρχαίο προσωνύμιο της περιοχής στην οποία ανακαλύφθηκε, και της ελληνικής λέξης «ερπετό».

Τα απολιθώματα βρέθηκαν στη λεκάνη μιας αρχαίας λίμνης και λόγω του σχήματος της ουράς και άλλων ανατομικών χαρακτηριστικών, όπως τα βράγχια, οι ερευνητές θεωρούν πως έζησε σε ένα υδάτινο βιότοπο.

Το είδος, το οποίο περιγράφηκε λεπτομερώς πριν λίγες ημέρες στο περιοδικό National Academy of Sciences, έχει μήκος από το ρύγχος ως τη λεκάνη (χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η ουρά) περίπου 10 εκατοστά. Αυτή η σαλαμάνδρα είναι παρόμοια με τις σύγχρονες.

«Όλες τους έχουν σχετικά κοντά άκρα και κανονικά αναπτυγμένη ουρά», αναφέρει στο LiveScience o Ke-Qin Gao, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνο. «Αν ξαναδημιουργούσαμε μια τέτοια σαλαμάνδρα, θα μπορούσαμε να την αναγνωρίσουμε εύκολα. Μοιάζει πάρα πολύ με τις σύγχρονες απογόνους της, καθώς έχουν ελάχιστες ανατομικές διαφορές».
Οι Salamandroideas επιβιώνουν ακόμα και σήμερα και συμπεριλαμβάνουν περίπου 557 είδη σαλαμάνδρας, με την B. jianpingensis να είναι το παλαιότερο. Μέχρι την ανακάλυψή της, ο τίτλος της «παλαιότερης σαλαμάνδρας» ανήκε σε ένα απολίθωμα στην Ισπανία, το οποίο είναι ηλικίας 114 εκατομμυρίων ετών, δηλαδή μόλις 40 εκατομμύρια χρόνια νεότερο από την ιαπωνική πρόγονό του.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Gao, «το ισπανικό σαλαμανδροειδές είναι πολύ διαφορετικό από το δικό μας. Θα μπορούσαν να μην κατατάσσονται καν στην ίδιο είδος. Με όρους εξέλιξης, η δική μας σαλαμάνδρα είναι πολύ μεγαλύτερη ηλικιακά και πολύ πιο πρωτόγονη».

Τα νέα απολιθώματα προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τον διαχωρισμό της οικογένειας Salamandroidea με την συγγενή Cryptobranchoidea. Μόνο η μοριακή βιολογία μπορεί να καθορίσει με βεβαιότητα τον χρόνο στον οποίο έγινε ο διαχωρισμός των δύο ομάδων. Διαφορετικά πειράματα έδειξαν διαφορετικά αποτελέσματα: Οι δύο οικογένειες σαλαμάνδρας απομακρύνθηκαν εξελικτικά 140 ή, το πιο πιθανό, 183 εκατομμύρια χρόνια πριν. Πηγή: tvxs.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com