Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

ΤΑ ΑΓΚΑΘΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την επίμαχη ρύθμιση που επιθυμεί να περάσει σε τροπολογία ο υπουργός Παιδείας Γιώργος Μπαμπινιώτης. Ως γνωστόν, θέλει να ανατεθεί μόνον για το 2012 η κατάρτιση των προϋπολογισμών των Ιδρυμάτων στις συγκλήτους τους, παρακάμπτοντας τη σχετική διάταξη του νόμου για τα Ιδρύματα, που συνέδεε τη χρηματοδότηση με την υλοποίηση του νόμου...

Το σκεπτικό του υπουργού Παιδείας, όπως άλλωστε το εξέθεσε εξ αρχής ήταν, αφού δεν έγιναν στα Πανεπιστήμια οι εκλογές νέων συμβουλίων διοίκησης, υπάρχει πρόβλημα, το οποίο θα λυθεί προσωρινά με τη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Επίσης, ως γνωστόν, η πρόθεση αυτή του υπουργού προκάλεσε αντιδράσεις από την πλευρά της Άννας Διαμαντοπούλου, που πέτυχε να ψηφιστεί ο συγκεκριμένος νόμος από τη Βουλή με μεγάλη πλειοψηφία.

Η κ. Διαμαντοπούλου μάλιστα εκτιμά ότι η ενέργεια Μπαμπινιώτη, αλλάζει τη λογική του νόμου.

Πάντως, ο υπουργός μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, τόνισε ότι ο νόμος θα εφαρμοσθεί.

Μάλιστα, αναφερόμενος στην πρόθεσή του να συστήσει επιτροπή, που σε συγκεκριμένο χρόνο (ως τις 15 Μαΐου) θα υποβάλει πόρισμα με τις προτάσεις της για βελτιώσεις σε όσα σημεία υπάρχουν δυσλειτουργίες, αναρωτήθηκε «ποιο ήταν το λάθος και δεν έχει εφαρμοσθεί ο νόμος; Ότι αντί να εμπιστευτούμε τις πρυτανικές αρχές, αναθέσαμε σε επιτροπές με καθηγητές, που δεν είναι στις πρυτανικές αρχές, να διεξαγάγουν τις εκλογές».

Αναφερόμενος στον διάλογο που ήδη έχει αρχίσει στο υπουργείο με τις πρυτανικές αρχές, ο κ. Μπαμπινιώτης υποστήριξε ότι μέλημά του είναι να αποκαταστήσει το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ υπουργείου και Πανεπιστημίων.

Ο διάλογος τον οποίο κάνω, είπε, έχει ως κίνητρο και σκοπό να εφαρμοστεί ο νόμος, είπε.

Αναφέρθηκε, δε, και στην προειδοποίηση παραίτησής του λέγοντας ότι παραμένει εάν δεν δοθούν πιστώσεις στα Ιδρύματα.

Ο υπουργός τόνισε την πρόθεσή του να βοηθήσει την κυβέρνηση. Επισήμανε ότι περισσότερο τον ενδιαφέρουν οι πανελλαδικές εξετάσεις, να βρίσκονται τη νέα σχολική χρονιά τα βιβλία στα σχολεία κ.λπ.

Επίσης, επανέλαβε ότι είναι ελεύθερος, αφού δεν έχει εξαρτήσεις από πολιτικά κόμματα, ούτε προτίθεται να αναμιχθεί στην πολιτική.

Αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, επανέλαβε στην ίδια τηλεοπτική εκπομπή ότι «ένας νόμος πρώτα εφαρμόζεται και στη συνέχεια αξιολογείται».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αρβανιτόπουλος, μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του στο υπουργείο Παιδείας, λύθηκε το θέμα της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων με τη μορφή των δωδεκατημορίων, δηλαδή με μηνιαίες δόσεις, για να μην ανακύψουν προβλήματα στη λειτουργία τους.

Ωστόσο, οι πρυτάνεις διαμαρτύρονται ζητώντας πρόσθετη επιχορήγηση, λόγω του πρόσφατου «κουρέματος» από την Τράπεζα της Ελλάδας για το PSI.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το συνολικό ποσό του «κουρέματος» στα Πανεπιστήμια ανέρχεται σε περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ και τα «σκήπτρα» κατέχουν το Ε.Μ.Πολυτεχνείο, το Πάντειο, το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Λ. Παπαδήμος

«Ο νόμος για την Παιδεία πρέπει να εφαρμοστεί και θα εφαρμοστεί. Αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης, η δική μου, του υπουργού Παιδείας. Γεγονός όμως είναι ότι έχουν προκύψει προβλήματα και δυσλειτουργίες στην εφαρμογή του και είναι σκόπιμο να εξετάσουμε, με προσοχή, με ποιον τρόπο θα γίνουν ορισμένες βελτιωτικές αλλαγές, όχι όμως ανατροπές», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός. Πηγή: nooz.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com