Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΝΑΝΤΙ… ΑΚΡΑΙΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

Τυφώνες, θύελλες, καταιγίδες που οδηγούν σε πλημμύρες, χαλάζι, κατολισθήσεις, ακραίες ξηρασίες με πυρκαγιές και παγωνιές. Σε 380 δισεκατομμύρια δολάρια ανήλθαν οι αποζημιώσεις που χρειάστηκε να καταβάλουν πέρυσι σε παγκόσμιο επίπεδο οι ασφαλιστικές εταιρίες για καταστροφές που προκλήθηκαν από ακραία καιρικά φαινόμενα...

«Το 2011 ήταν το δεύτερο έτος στη λίστα με τις περισσότερες φυσικές καταστροφές. Στην πρώτη θέση βρίσκεται ακόμη το 2005, χρονιά των τυφώνων Κατρίνα, Ρίτα, Βίλμα, οι οποίοι προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές», λέει ο Πέτερ Χόπε που ερευνά το ασφαλιστικό ρίσκο για λογαριασμό της ασφαλιστικής εταιρίας του Μονάχου Münchener Rückversicherung.

Τα πολλά ακραία καιρικά φαινόμενα του 2011 οφείλονται στην ταυτόχρονη εμφάνιση δύο γνωστών κλιματικών φαινομένων που εμφανίζονται περιοδικά: Το ένα είναι η μετατόπιση των συσχετισμών ατμοσφαιρικής πίεσης στο βόρειο ημισφαίριο μεταξύ Ισλανδίας και Αζόρων, γνωστό ως βορειοατλαντική ταλάντωση (NOA). Την ίδια περίοδο έκανε την εμφάνισή της στο νότιο ημισφαίριο η La Nina, μία κλιματική φάση που διαδέχεται το φαινόμενο El Nino και είναι γνωστή ως νότια ταλάντωση (ENSO).

Πόσο ευθύνεται η κλιματική αλλαγή;

Τόσο η βόρεια, όσο και η νότια ταλάντωση προκαλούν διαφορετικές και αντίθετες μεταξύ τους επιπτώσεις στις περιοχές όπου εμφανίζονται. Ο Αντρέας Μπέκερ, κλιματολόγος στη Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, αναφέρει παραδείγματα από την Ευρώπη τη χρονιά που πέρασε:

«Η Νορβηγία και η Σκωτία είχαν τις μεγαλύτερες βροχοπτώσεις της ιστορίας τους. Η Γερμανία, η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία είχαν το πιο στεγνό Νοέμβρη από την απαρχή των σχετικών μετρήσεων. Και η άνοιξη ήταν επίσης εξαιρετικά ξηρή στη δυτική Ευρώπη», λέει ο κ. Μπέκερ, ο οποίος εκτιμά ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα της περασμένης χρονιάς προκλήθηκαν κυρίως από τη βόρεια και τη νότια ταλάντωση.

Αντίθετα ο Πέτερ Χόπε, βασιζόμενος σε στατιστικά στοιχεία της ασφαλιστικής εταιρίας στην οποία εργάζεται, θεωρεί ότι η εμφάνιση των ακραίων καιρικών φαινομένων το 2011 οφείλεται αποκλειστικά στην κλιματική αλλαγή: «Ήταν η απόλυτη κορύφωση. Παρατηρώντας κανείς στη διάρκεια των τελευταίων 100 χρόνων τα φαινόμενα που προκαλεί η νότια ταλάντωση, βλέπει μία βαθμιαία ένταση, κάτι που εξηγείται μακροπρόθεσμα μόνο μέσω της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής».

Ένας άλλος παράγοντας που αυξάνει το ύψος των αποζημιώσεων, τις οποίες καταβάλλουν οι ασφαλιστικές εταιρίες, είναι σύμφωνα με τον Πέτερ Χόπε και η αύξηση της ιδιωτικής περιουσίας των ανθρώπων, αλλά και η τάση να την ασφαλίζουν. Επίσης αυξάνεται ραγδαία ο πληθυσμός της γης με αποτέλεσμα αρκετοί άνθρωποι να εγκαθίστανται σε πιο επικίνδυνες περιοχές, όπως για παράδειγμα κοντά σε όχθες ποταμών, όπου φυσικά η πιθανότητα μίας πλημμύρας είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Πηγή: skai.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com