Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Με στόχο να αποκτήσουν 850.000 Έλληνες τη δυνατότητα ευρυζωνικής σύνδεσης σε απομακρυσμένες περιοχές, ξεκινά στις επόμενες ημέρες ένα μεγάλο έργο ανάπτυξης ευρυζωνικού δικτύου. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού ύψους 200 εκατομμύρια ευρώ, θα αναπτυχθεί με τη μορφή Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με στόχο τη γεφύρωση του «ψηφιακού χάσματος» στην Ελλάδα...

Σύμφωνα με τη μελέτη που έχει εκπονηθεί, σήμερα στην Ελλάδα περίπου 6.145 οικισμοί της χώρας που καλύπτουν το 45% της γεωγραφικής έκτασής της και στους οποίους διαμένει το 7,56% του πληθυσμού, δεν μπορούν να αποκτήσουν ευρυζωνικές συνδέσεις ακόμη και αν το ήθελαν. Ο λόγος: κανένας ιδιωτικός τηλεπικοινωνιακός πάροχος, συμπεριλαμβανομένου του ΟΤΕ, δεν θέλει να επενδύσει στις περιοχές αυτές, δεδομένου ότι η επένδυσή του με βάση την προβλεπόμενη ζήτηση θα ήταν μη αποδοτική.

Κρατική ενίσχυση

Προς την κατεύθυνση αυτή παρεμβαίνει η πολιτεία και συγκεκριμένα το υπουργείο Ανάπτυξης και ειδικότερα μέσω της Ειδικής Γραμματείας «Ψηφιακού Σχεδιασμού» και πρόκειται να ξεκινήσουν διαδικασία για την υλοποίηση ενός έργου που θα λάβει κρατική ενίσχυση στην υλοποίησή του. Προς την κατεύθυνση αυτή η χώρα ήδη έχει λάβει έγκριση από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πριν από τα περασμένα Χριστούγεννα. Στελέχη του υπ. Ανάπτυξης επισημαίνουν ότι η κρατική ενίσχυση θα καταστήσει την επένδυση ελκυστική στους πιθανούς ενδιαφερόμενους επενδυτές, με απώτερο στόχο να γεφυρωθεί ως ένα σημαντικό βαθμό το ψηφιακό χάσμα που χωρίζει τα αστικά κέντρα και την ελληνική επαρχία.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει γίνει, η χώρα θα χωριστεί σε τρεις μεγάλες περιοχές και οι ενδιαφερόμενοι θα εκφράσουν ενδιαφέρον για την ανάπτυξη ενός δικτύου που καλύπτει όλες τις μειονεκτικές περιοχές της χώρας. Παράγοντες κοντά στο έργο αναφέρουν ότι στόχος είναι να υπάρξουν τουλάχιστον τρεις ενδιαφερόμενοι για τις ισάριθμες περιοχές έτσι ώστε να υπάρξει ένα είδος ανταγωνισμού. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει ενδιαφέρον για κάποια περιοχή, κάποιος ενδιαφερόμενος μπορεί να αποκτήσει από μία έως και τρεις περιοχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ισχυρό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του δικτύου έχει θέσει ο ΟΤΕ, στοχεύοντας, μάλιστα, και στις τρεις περιοχές, ο όμιλος Intracom (HOL) και η κυπριακή Cyta. Σημειώνεται ότι η κρατική χρηματοδότηση (μέσω ΕΣΠΑ) καλύπτει όλο το κόστος ανάπτυξης του δικτύου (200 εκατ. ευρώ), αλλά ο ανάδοχος ή οι ανάδοχοι των δικτύων αναλαμβάνουν για 10 χρόνια τη συντήρηση και υποστήριξή του. Μάλιστα, βάσει των όρων ανταγωνισμού, οι ανάδοχοι δεν πωλούν απευθείας στον τελικό καταναλωτή, αλλά μέσω των υφιστάμενων παρόχων. Πηγή: skai.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com