Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2012

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΑ ΧΑΜΗΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ

Ανατροπές στη φορολογία εισηγείται στο πόρισμα της η διακομματική Επιτροπή για τη σύνταξη του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος, που εκτιμάται ότι θα φέρουν νέες επιβαρύνσεις στα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα. Παράλληλα λέμε αντίο στη μείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ 23%, καθώς το πόρισμα απλώς αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κάτι τέτοιο να γίνει στο μέλλον...

Το υπ. Οικονομικών ολοκλήρωσε την Πέμπτη τον διάλογο με τα κόμματα και τους φορείς, χωρίς ωστόσο τη συμμετοχή της ΝΔ. Το προσχέδιο νόμου αναμένεται να είναι έτοιμο ως τα τέλη Απριλίου, ώστε το νομοσχέδιο να ψηφιστεί από την επόμενη κυβέρνηση μέχρι τον Ιούνιο. Το ΥΠΟΙΚ πάντως διαμηνύει ότι το πόρισμα δεν είναι δεσμευτικό κι ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν από την επόμενη κυβέρνηση.


Στην επιτροπή σύνταξης του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, ο γγ του υπουργείου, Ηλίας Πλασκοβίτης, ο ειδικός γραμματέας της ΓΓΠΣ, Θεοχάρης Θεοχάρης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Μακρυπίδης και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Μανούσος Ντουκάκης.

Νέες επιβαρύνσεις για χαμηλόμισθους

Το πλαίσιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει νέα φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων με μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή στο 40%, από 45% σήμερα για εισοδήματα πάνω απο 60.000 ευρώ.

Αντιμέτωποι με νέα μείωση του διαθέσιμου εισοδήματός τους κινδυνεύουν να βρεθούν από το νέο έτος οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, αλλά και όσοι αποκτούν εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ στην περίπτωση που υιοθετηθεί η νέα φορολογική κλίμακα που εισηγείται η εν λόγω επιτροπή στο τελικό της πόρισμα.

Με τη νέα κλίμακα μειώνονται τα κλιμάκια φορολόγησης σε πέντε από οκτώ που προβλέπει η ισχύουσα, καθώς καταργούνται οι δύο ενδιάμεσοι συντελεστές 18% και 25% που ευνοούσαν κυρίως τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, με αποτέλεσμα να καταγράφεται φορολογική επιβάρυνση για όσους αποκτούν εισοδήματα από 12.000 - 20.000 ευρώ

Στη νέα κλίμακα δεν αλλάζει το αφορολόγητο όριο εισοδήματος, το οποίο παραμένει στα 5.000 ευρώ.

Φορολογία επιχειρήσεων

Προβλέπονται μειώσεις και στη φορολογία των κερδών των επιχειρήσεων. Ο συντελεστής φορολογίας των κερδών προτείνεται να διαμορφωθεί στο 20% και σε επίπεδα ακόμη χαμηλότερα στο μέλλον.

Επιπλέον, η επιτροπή εισηγείται τη θέσπιση νέων αντικειμενικών τεκμηρίων φορολόγησης για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες.

Συγκεκριμένα τα κριτήρια τα οποία σχεδιάζεται να λαμβάνονται υπόψη από την Εφορία είναι: το είδος της επαγγελματικής δραστηριότητας, ο χρόνος άσκησης του επαγγέλματος, τα τετραγωνικά του γραφείου ή του καταστήματος, η αντικειμενική αξία της έδρας ή του καταστήματος ή το ενοίκιο που καταβάλλεται ανάλογα με την περιοχή, τα πάγια έξοδα της επιχείρησης, όπως ενοίκια, οι υπάλληλοι που απασχολούνται

Ακίνητα

Για τα ακίνητα προβλέπεται η θέσπιση δύο φόρων. Στον πρώτο θα συγχωνευτούν ο σημερινός φόρος ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) και το ειδικό τέλος ακινήτων και θα αποδίδεται στο κράτος. Ο δεύτερος θα συμπεριλάβει τους φόρους και τα τέλη που επιβάλλονται και εισπράττονται σήμερα απο τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε ό,τι αφορά τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, συμφωνήθηκε να αντικατασταθούν απο τις αγοραίες τιμές ακινήτων, τις οποίες παρακολουθεί η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ θα επικαιροποιούνται ανά τρίμηνο για να μην παρουσιάζονται αποκλίσεις απο τις πραγματικές τιμές.

Αντίο στη μείωση ΦΠΑ: Ενδεχομένως στο μέλλον

Οι τελικές προτάσεις του διαλόγου αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ 23% εφόσον εκπληρωθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού για τα έσοδα απο τον συγκεκριμένο φόρο.

Οι θέσεις της ΝΔ

Η ΝΔ έχει αποχωρήσει μετά το ζήτημα που προέκυψε με τη φορολόγηση των βοηθητικών χώρων στα ακίνητα που «τακτοποιήθηκαν» με το νόμο περί αυθαιρέτων.

Οι θέσεις της ΝΔ έχουν διαφορές σε σχέση με το πόρισμα της επιτροπής, για παράδειγμα προτείνει ενιαίο συντελεστή 15% για τις επιχειρήσεις και τη φορολόγηση των μερισμάτων (έναντι 20%), μείωση του ΦΠΑ σε 19% από 23%, σε 9% από 13% και του χαμηλού συντελεστή στο 5% (έναντι μείωσης κατά 1% που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών αν υπάρχει περιθώριο).

ΥΠΟΙΚ: Ευθύνη της επόμενης κυβέρνησης το φορολογικό

Αναφερόμενο στο πόρισμα της επιτροπής για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι πρόκειται για «κείμενα εργασίας της επιτροπής και ως εκ τούτου δε δεσμεύουν ούτε το υπουργείο ούτε τα συμμετέχοντα κόμματα» και ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν από την επόμενη κυβέρνηση. Επίσης, το Υπουργείο διευκρινίζει ότι τα θέματα που απασχόλησαν την επιτροπή διαλόγου είναι πολύ ευρύτερα και όσα ήρθαν στη δημοσιότητα, αποσπασματικά.

«Η επόμενη κυβέρνηση θα λάβει τις τελικές αποφάσεις αφού λάβει υπόψη και τα συμπεράσματα του δημόσιου διαλόγου που θα προηγηθεί της τελικής διαμόρφωσης του νέου φορολογικού νόμου» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Πηγή: tvxs.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com