Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2012

ΒΑΤΙΚΑΝΟ: ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΑ

Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Βατικανό έχει ανοίξει τα μυστικά του αρχεία και εκθέτει επιλεκτικά 100 από τα δεκάδες χιλιάδες έγγραφα που διαθέτει, προς τιμήν των 400 ετών λειτουργίας του αρχείου...

Το μυστικό αρχείο του Βατικανού διαθέτει έγγραφα ηλικίας ως και δεκάδων αιώνων που λόγω της επτασφράγιστης φύλαξής τους σε έναν κτίριο που θυμίζει φρούριο πίσω από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου και του μυστηρίου με το οποίο περιβάλλονται έχουν εμπνεύσει άπειρες θεωρίες συνωμοσίας, πολλές από τις οποίες έχουν αποτυπωθεί με επιτυχία σε βιβλία και ταινίες.

Πέρυσι, για να διαλύσει κάπως αυτήν την μυστηριακή ατμόσφαιρα, το Βατικανό επέτρεψε σε εάν εκδοτικό οίκο να δημιουργήσει μια πολυτελή έκδοση σχετικά με τα αρχεία.

Η έκθεση, που άνοιξε το Φεβρουάριο στα μουσεία του Καπιτολίνου και διαρκεί έως το Σεπτέμβριο- περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αρκετά έγγραφα που συνδέονται με την αμφιλεγόμενη θητεία του Πάπα Πίου ΙΒ' (1939-1958), ο οποίος έχει κατηγορηθεί ότι συνεργάστηκε με τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και ότι δεν εκφράστηκε ανοιχτά εναντίον του Ολοκαυτώματος κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μέχρι τώρα, η Αγία Έδρα αρνούνταν πεισματικά να ικανοποιήσει το αίτημα ιστορικών, αλλά και εβραϊκών οργανώσεων να δώσουν τα σχετικά έγγραφα στη δημοσιότητα.

Ανάμεσα στα ντοκουμέντα ανεκτίμητης αξίας που θα εκτεθούν βρίσκεται και μια περγαμηνή στην οποία το αγγλικό Κοινοβούλιο ζητάει, το 1530, από τον Πάπα Κλήμεντο Ζ' να διαλύσει το γάμο του Ερρίκου Θ' με την Αικατερίνη της Αραγονίας, γεγονός που τελικά οδήγησε στο σχίσμα και την ίδρυση της Αγγλικανικής Εκκλησίας.

Παράλληλα, θα εκτεθούν και έγγραφα από τη δίκη του Γαλιλαίου Γαλιλέι, ο οποίος εξαιτίας των επιστημονικών του θεωριών τον 17ο αιώνα κατηγορήθηκε από την Καθολική Εκκλησία ως αιρετικός. Πηγή: tanea.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com