Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

«ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ» ΣΕ ΚΙΝΕΖΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ APPLE

«Σοβαρά ζητήματα» σχετικά με τις συνθήκες εργασίας εντόπισε ανεξάρτητη έρευνα σε κινεζικά εργοστάσια που κατασκευάζουν iPhone και iPad της Apple...

Η Ένωση Δίκαιης Εργασίας των ΗΠΑ (FLA) διεξήγαγε την έρευνα μετά από αίτημα της ίδιας της Apple σχετικά με τις συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια της Foxconn, εταιρείας της Ταϊβάν που κατασκευάζει προϊόντα της Apple, καθώς και της Microsoft, της Hewlett-Packard και άλλων εταιρειών, με τη βοήθεια των 1,2 εκατομμυρίων υπαλλήλων της.

Σειρά αυτοκτονιών εργαζομένων στη Foxconn πέρυσι, καθώς και καταγγελίες για υπερβολικές ώρες εργασίας και επικίνδυνων συνθηκών εργασίας οδήγησαν την Αpple να ζητήσει τη διεξαγωγή έρευνας.

Η Apple ανακοίνωσε ότι «αποδέχεται πλήρως» το πόρισμα της έρευνας. «Μοιραζόμαστε το στόχο της FLA για βελτίωση της ζωής και για άνοδο του πήχη για τις κατασκευαστικές εταιρείες παγκοσμίως», επισημαίνει η Apple σε ανακοίνωσή της.

Η FLA ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε συμφωνία για να μειωθούν οι ώρες εργασίας, να προστατευθούν οι μισθοί και να βελτιωθεί η εκπροσώπηση των εργαζομένων.

Η έρευνα του οργανισμού - μία από τις μεγαλύτερες που έχουν ποτέ διεξαχθεί για τη λειτουργία αμερικανικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό - διαπίστωσε ότι πολλοί εργαζόμενοι δούλευαν περισσότερες από 60 ώρες την εβδομάδα, κάποιες φορές για επτά ημέρες συνεχόμενα χωρίς να πάρουν την απαιτούμενη μία ημέρα ξεκούρασης, απλήρωτες υπερωρίες και κακές συνθήκες ασφαλείας.

Το πόρισμα βασίστηκε σε έρευνα με τη συμμετοχή 35.000 υπαλλήλων σε τρία εργοστάσια.

Οι μέσες μηνιαίες αποδοχές στα τρία εργοστάσια κυμαίνονταν από 360 δολάρια μέχρι και 455 δολάρια. Πρόσφατα η Foxconn αύξησε κατά 25% τους μισθούς.

Παράλληλα, η FLA ανακοίνωσε ότι η Foxconn συμφώνησε να συμμορφωθεί με τα πρότυπα του οργανισμού για τις ώρες εργασίας και να τις μειώσει στο νόμιμο όριο των 49 ωρών την εβδομάδα που ισχύει στην Κίνα. Παράλληλα, η εταιρεία θα προσλάβει χιλιάδες εργαζομένους για να ανταπεξέλθει στις νέες συνθήκες. Πηγή: naftemporiki.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com