Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΕΩΣ ΚΑΙ 10 ΕΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ-ΦΩΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

Νέο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο με ποινές-φωτιά για τις περιπτώσεις λαθρεμπορίου καυσίμων θεσμοθετείται από το υπουργείο Οικονομικών...

Στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε τη Παρασκευή στη Βουλή, προβλέπεται για τους λαθρέμπορους φυλάκιση έως και 10 έτη, πρόστιμα έως και 1,5 εκ. ευρώ και κατάσχεση των μέσων διακίνησης.

Μάλιστα, κρίθηκε υποχρεωτική η χρήση GPS σε όλα τα μέσα μεταφοράς πετρελαιοειδών.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το "Έθνος", μεταξύ άλλων επεκτείνεται το σύστημα εισροών - εκροών, καταργούνται τα "λευκά βυτιοφόρα" και εισάγεται το μέτρο της ιχνηθέτησης καυσίμων.

Αναλυτικά οι ποινές-φωτιά

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, για τις περιπτώσεις λαθρεμπορίου καυσίμων προβλέπεται:

*Φυλάκιση τουλάχιστον 3 ετών και πρόστιμο έως 50.000 ευρώ για παράνομη διακίνηση πετρελαιοειδών.

*Σε περίπτωση υποτροπής και εφόσον η αξία των καυσίμων που διακινούνται παράνομα υπερβαίνει τις 73.000 ευρώ το πρόστιμο ανεβαίνει έως και τις 300.000 ευρώ, ενώ η κάθειρξη μπορεί να φθάσει και τα 10 χρόνια.

*Πρόστιμα από 5.000 έως και 1,5 εκατ. ευρώ για κάθε παράβαση που αφορά στη μη τήρηση του συστήματος ελέγχου εισροών- εκροών καυσίμων.

*Το όχημα κατάσχεται και αφαιρείται η άδεια κυκλοφορίας για διάστημα έξι μηνών αν δεν είναι εξοπλισμένο με GPS ή δεν φέρει το ειδικό σήμα της εταιρείας εμπορίας.

*Όσον αφορά τα μέτρα για τον δραστικό περιορισμό του λαθρεμπορίου, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται οι ακόλουθες ρυθμίσεις:

*Το σύστημα εισροών - εκροών επεκτείνεται σε όλα τα στάδια διακίνησης των καυσίμων.

*Έτσι θα υπάρχει δυνατότητα online καταγραφής των ποσοτήτων καυσίμων που προμηθεύεται ένα πρατήριο από τη στιγμή που ανοίγει η βάνα και θα ενημερώνεται ο κεντρικός υπολογιστής του ΣΔΟΕ.

*Γίνεται υποχρεωτική η χρήση GPS σε όλα τα μέσα μεταφοράς και εφοδιασμού καυσίμων για να καταγράφονται οι κινήσεις τους.

*Ιχνηθέτηση καυσίμων με υψηλής τεχνολογίας ραδιοϊσότοπα. Ουσιαστικά πρόκειται για "μαρκάρισμα" των καυσίμων με ειδικό στοιχείο το οποίο δεν μπορούν να αφαιρέσουν οι λαθρέμποροι. Μάλιστα, "το σύστημα προηγμένης ιχνηθέτησης θα εφαρμόζεται πριν από τον εκτελωνισμό των καυσίμων".

*Καταργούνται τα "λευκά" βυτιοφόρα. Πλέον όλα θα φέρουν το σήμα της εταιρείας πετρελαιοειδών με την οποία συνεργάζονται.

*Θεσπίζεται από κοινού ευθύνη των ιδιοκτητών ανεξάρτητων πρατηρίων και των εταιρειών εμπορίας ή των διυλιστηρίων με τα οποία συνεργάζονται.

Τέλος, σημειώνεται πως μειώνονται στα 100 ευρώ ανά παράβαση τα πρόστιμα που επιβάλλονταν μέσω του συστήματος Ηφαιστος σε πρατηριούχους οι οποίοι υπέβαλαν εκπρόθεσμα στοιχεία διακίνησης καυσίμων.

Στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου σημειώνεται πως οι "παραβάσεις αυτές δεν σχετίζονται κατ΄ ανάγκη με λαθρεμπορικές πράξεις" και πως μέχρι σήμερα τα πρόστιμα ήταν υψηλά.

Σημειώνεται ότι τα διαφυγόντα έσοδα για το Δημόσιο υπολογίζονται σε 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο από το λαθρεμπόριο καυσίμων. Πηγή: news247.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com