Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

GREENPEACE ΚΑΤΑ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΓΙΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΕΣ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ

Για χρήση μεταλλαγμένων ζωοτροφών, έως και 90%, κατηγορεί 4 γαλακτοκομικές εταιρείες (ΔΕΛΤΑ, Όλυμπος, ΜΕΒΓΑΛ και Φάρμα Κουκάκη), η Greenpeace, με βάση τα ευρήματα της νέας της έρευνας. Η έρευνα της Greenpeace προκάλεσε την αντίδραση των τεσσάρων εταιρειών, που με σχετικές ανακοινώσεις διαψεύδουν κατηγορηματικά τη χρήση μεταλλαγμένων ζωοτροφών...

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα της Greenpeace, δείγματα ζωοτροφής που χρησιμοποιούνται από τις τέσσερις εταιρείες βρέθηκαν θετικά στα μεταλλαγμένα. Όπως επισημαίνει η οργάνωση «οι εταιρείες Όλυμπος και ΔΕΛΤΑ αναγράφουν σε συσκευασίες τους, και η ΜΕΒΓΑΛ στην ιστοσελίδα της, ότι το γάλα τους παράγεται χωρίς χρήση μεταλλαγμένων ζωοτροφών, ενώ στην πραγματικότητα αποδεικνύεται ακριβώς το αντίθετο».

Αναλυτικά, το δείγμα από τη ΔΕΛΤΑ βγήκε θετικό έως και 90%, της Όλυμπος έως και 85%, της ΜΕΒΓΑΛ έως και 80% και της Φάρμα Κουκάκη έως 45%. Η Greenpeace ζητά από όλες τις εταιρείες ζωικών προϊόντων «να εξασφαλίσουν αμέσως καθαρές, μη μεταλλαγμένες ζωοτροφές». «Ζητάμε από όλες τις εταιρείες παραγωγής ζωικών προϊόντων να στραφούν αμέσως προς την καλλιέργεια εγχώριας ζωοτροφής χωρίς μεταλλαγμένα», προσθέτει.

«Είμαστε όλοι ήδη αντιμέτωποι με μια πολύ σκληρή κρίση, κοινωνική και οικονομική. Αυτό δεν δίνει το δικαίωμα σε καμία εταιρεία να μας σερβίρει μεταλλαγμένα. Οι εταιρείες πρέπει να στραφούν τώρα σε καθαρές ζωοτροφές που καλλιεργούνται στη χώρα μας και θα δώσουν θέσεις εργασίας και καθαρή τροφή», τονίζει.

«Αντί ως χώρα να εξάγουμε συνάλλαγμα -εν μέσω οικονομικής κρίσης- για να εισάγουμε μεταλλαγμένη σόγια που προορίζεται για ζωοτροφή, χρειάζεται να επενδύσουμε σε καλλιέργεια εγχώριας ζωοτροφής, όπως τα κτηνοτροφικά φυτά (ρεβίθια, μπιζέλια, κουκιά, λούπινα) τα οποία επιπλέον προωθούν τη βιώσιμη γεωργία, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και τονώνουν την ανάπτυξη στην περιφέρεια», σημειώνει η Greenpeace.

«Σαν ενδιάμεσο βήμα, ζητάμε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να ολοκληρώσει αμέσως τη διαδικασία πιστοποίησης και σήμανσης ζωικών προιόντων που προέρχονται αποκλειστικά με μη - μεταλλαγμένη ζωοτροφή (Agro 7). Υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα γίνονται εντατικοί έλεγχοι για να διασφαλιστεί το –καταπατημένο σήμερα- δικαίωμα των καταναλωτών να επιλέγουν. Και οι εταιρείες παραγωγής τροφίμων, οφείλουν να πιέσουν προς αυτή την κατέυθυνση. Θέλουμε θέσεις εργασίας και καθαρή διατροφή, όχι μεταλλαγμένα!», καταλήγει η ανακοίνωση.

Και οι τέσσερις εταιρείες με σχετικές ανακοινώσεις διαψεύδουν κατηγορηματικά τη χρήση μεταλλαγμένων ζωοτροφών. Η ΔΕΛΤΑ σημειώνει πως το σύστημα ελέγχου του γάλακτος, το οποίο είναι πιστοποιημένο από τον ανεξάρτητο φορέα, SGS, ενώ η ΜΕΒΓΑΛ σημειώνει πως το Σύστημα Διαχείρισης, το οποίο είναι σύμφωνο με το Πρότυπο «The Technical Standard of BRC and IDF for the supply of Identity Preserved Non-Genetically Modified Food Ingredients and Product» για την προμήθεια γάλακτος από ανεξάρτητες φάρμες που δεν χρησιμοποιούν γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές.

Από την πλευρά της η Φάρμα Κουκάκη κάνει λόγο καθιέρωση και εφαρμογή από το 2010, «ενός συστήματος διαχείρισης ποιότητας, με πεδίο εφαρμογής «Παρακολούθηση για την Αποφυγή Χρήσης Γενετικά Τροποποιημένων Ζωοτροφών και Σιτηρεσιου στη Ζώνη Γάλακτος» , το οποίο είναι σε συμμόρφωση με τον κανονισμό – QMSCERT F-2109», παρότι, όπως αναφέρει, «αυτό δεν απαιτείται από την Ελληνική Νομοθεσία».

Τέλος, η Όλυμπος υποστηρίζει πως συνεργάζεται με «70 Έλληνες πιστοποιημένους, για τη χρήση μη γενετικά τροποποιημένων ζωοτροφών, παραγωγούς, που τους παρέχει τεχνογνωσία από έμπειρο επιστημονικό δυναμικό της εταιρείας, καθώς και εξωτερικούς πανεπιστημιακούς συνεργάτες για τη διατροφή, υγιεινή και ευζωία του ζωικού κεφαλαίου».

Η Greenpeace απαντά με ανακοίνωσή της στις εταιρείες, σημειώνοντας πως παρά τις ανακοινώσεις τους «καμία εταιρεία δεν έχει δεσμευτεί ακόμη για το πώς σκοπεύει να προχωρήσει ώστε να εξασφαλίσει ότι δεν θα ξανασυμβεί να βρεθούν μεταλλαγμένα σε ζωοτροφή». «Αντί ουσιαστικής δέσμευσης όπως οφείλουν, οι 4 εταιρείες έχουν επικεντρωθεί είτε σε αναπαραγωγή ανακοινώσεων, είτε σε αποστολή ερωτήσεων αστυνομικού περιεχομένου προς την Greenpeace», σημειώνει η οργάνωση.

«Τα αποτελέσματα των αναλύσεων στα δείγματα των ζωοτροφών που πήρε η Greenpeace από τις φάρμες που προμηθεύουν τις εταιρίες ΔΕΛΤΑ, ΜΕΒΓΑΛ, ΟΛΥΜΠΟΣ και ΦΑΡΜΑ ΚΟΥΚΑΚΗ, αποδεικνύουν περίτρανα ότι οι έλεγχοι που πραγματοποιούν δεν αρκούν για να εμποδίσουν τα μεταλλαγμένα από το να εισέλθουν στην παραγωγική τους διαδικασία. Οι ίδιες οι εταιρείες έχουν επιτρέψει να περάσουν πέντε μέρες από την ανακοίνωση του σκανδάλου χωρίς να έχουν δεσμευτεί σε υλοποίηση ταχύτατων ελέγχων εκ μέρους τους όπως οφείλουν ούτε σε βήματα προς τη μόνιμη λύση καλλιέργειας ελληνικής μη-μεταλλαγμένης ζωοτροφής», επισημαίνει η Greenpeace. Πηγή: tvxs.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com