Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

ΕΚΤΑΚΤΟ EUROGROUP ΤΗΝ 1Η ΜΑΡΤΙΟΥ

Το επόμενο κρίσιμο τεστ για την ελληνική οικονομία έρχεται ακριβώς σε μια εβδομάδα από σήμερα. Την ερχόμενη Πέμπτη 1η Μαρτίου θα γίνει έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες πριν από την ήδη προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ...

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος θα κληθεί να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της νομοθέτησης των προαπαιτούμενων ενεργειών (prior actions) και της προώθησης των Eγκυκλίων και των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων που συνδέονται με την υλοποίηση του νέου μνημονίου. Η δρομολόγηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας αποτελεί προϋπόθεση για να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση των κεφαλαίων που απαιτούνται για την εκτέλεση της ανταλλαγής των ομολόγων (PSI) και την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών (ως και 50 δισ.ευρώ).

Μιλώντας την Τρίτη στην Αθήνα ο κ. Βενιζέλος είχε προαναγγείλει ότι «υπάρχει Eurogroup πριν από τη Σύνοδο Κορυφής και εκεί θα γίνει πάλι διεξοδική συζήτηση». Σημείωσε ότι πρέπει να έχουν ψηφιστεί ως την 1η Μαρτίου όλα τα νομοσχέδια με τις προαπαιτούμενες ενέργειες ώστε «να μπορεί να γίνει μια θετική παρουσίαση των εξελίξεων στην Ελλάδα, αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία για την αξιοπιστία μας και για την αντίδραση της Διεθνούς Οικονομικής Κοινότητας στα θέματα αυτά». Η Σύνοδος Κορυφής θα γίνει μετά το Eurogroup την Πέμπτη 1 και την Παρασκευή 2 Μαρτίου. Την πρώτη ημέρα, η συνάντηση του Συμβουλίου θα ξεκινήσει στις 18:30 (ώρα Ελλάδος) και τη δεύτερη υπάρχουν δύο συναντήσεις, η μία το πρωί στις 10:45 και η δεύτερη στις 16:00.

Το χρονοδιάγραμμα για το PSI έχει ως εξής:

-Σήμερα Πέμπτη αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να ενεργοποιήσει τις Ρήτρες Συλλογικής Ευθύνης (CACs).

-Αύριο Τρίτη αναμένεται η δημόσια προσφορά της Ελλάδας προς τους ιδιώτες ομολογιούχους για να ανταλλάξουν τα ομολογά τους. Η διαδικασία προβλέπει κούρεμα 53,5% επί της ονομαστικής αξίας σε ομόλογα συνολικής ονομαστικής αξίας 206 δισ. ευρώ. Οταν ολοκληρωθεί το «κούρεμα», το υπόλοιπο 46,5% της αξίας των ομολόγων θα καλυφθεί κατά 31,5% από νέα ελληνικά ομόλογα με διάρκεια από 11 έως 30 έτη και κατά 15% από ομόλογα του EFSF διετούς διάρκειας.

-Στις 9 Μαρτίου θα ολοκληρωθεί η συμμετοχή στη δημόσια προσφορά και θα εξετασθεί από το υπουργείο Οικονομικών αν είναι ικανοποιητική και αν θα ενεργοποιηθούν τα CACs που θα έχουν ήδη νομοθετηθεί και θα αφορούν ποσοστό συμμετοχής των δύο τρίτων (66,6%).

-Στις 12 Μαρτίου έχει προγραμματισθεί η ανταλλαγή των ομολόγων. Πηγή: tovima.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com