Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

ΝΕΑ ΕΜΠΛΟΚΗ, ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΜΕΤΑΤΙΘΕΤΑΙ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΧΗΓΩΝ-ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ

Την Τετάρτη -εκτός νέου απροόπτου- θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνάντηση του Λουκά Παπαδήμου με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση για την εξέταση και έγκριση του κειμένου του προμνημονίου, το οποίο οι εταίροι και το ΔΝΤ έχουν καταστήσει σαφές ότι θεωρούν απαραίτητο για τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI...

Οι συνεχείς αναβολές της συνάντησης που αρχικά προγραμματιζόταν για το απόγευμα της Τρίτης αποτελεί άλλη μία ένδειξη της δυσκολίας και της έντασης των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, που συνεχώς ανοίγει μέτωπα, όπως παραστατικά το περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος μιλώντας για διαπραγματεύσεις «Λερναία ύδρα».

Για του λόγου το αληθές, οι δανειστές από ό,τι φαίνεται θα «διανυκτερεύσουν» και απόψε στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη νέα συνάντηση με τον πρωθυπουργό Λ.Παπαδήμο, ο οποίος νωρίτερα συζητούσε για το PSI με τον επικεφαλής του IIF, Τσ. Νταλάρα.

Διαβάστε το σχετικό θέμα

Σύμφωνα με τις πληροφορίες τη νέα σοβαρή εμπλοκή για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων προκαλούν οι απαιτήσεις της τρόικας για σημαντική μείωση στις επικουρικές συντάξεις. Μάλιστα, με δεδομένες τις αντιδράσεις της κυβέρνησης στο θέμα, στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες, έπεσε και η ιδέα της μείωσης και των κύριων συντάξεων.

Στον Καιάδα όμως η τρόικα επιθυμεί να ρίξει -σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες- και επιδόματα, όπως αυτό του γάμου, προκειμένου να εξασφαλίσει την κάλυψη της τρύπας εσόδων που προκαλούν τα μέτρα που αυτή επιβάλλει.

Δεδομένων όλων των παραπάνω, το κείμενο του προμνημονίου με τους ασφυκτικούς -όπως όλα δείχνουν όρους- για τη νέα δανειακή σύμβαση δεν αναμένεται να είναι έτοιμο πριν την Τετάρτη, οπότε και θα κατατεθεί στα επιτελεία των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση για να μελετηθεί και κατόπιν οι αρχηγοί να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό.

Όπως πάντως μεταδίδεται από ανώτατες κυβερνητικές πηγές τα κείμενα της συμφωνίας βρίσκονται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας τους και τα κόμματα θα μπορούν να τα έχουν το πρωί της Τετάρτης.

Άλλωστε οι αρχηγοί τους με κάποιο τρόπο συμμετέχουν στην κατάρτισή τους αφού σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός είχε σήμερα (Τρίτη) αλλεπάλληλες επικοινωνίες με τους κ.κ. Γ. Παπανδρέου, Αντ. Σαμαρά και Γ. Καρατζαφέρη προκειμένου να μεταφέρει τα πιο πρόσφατα δεδομένα και να ενημερώνεται για τις απόψεις τους.

Συντάσσεται το τελικό κείμενο

Η προσπάθεια σύνταξης του τελικού κειμένου του προμνημονίου ξεκίνησε από το πρωί της Τρίτης, σε σύσκεψη στη Ζαλοκώστα. Ειδικότερα, οι υπουργοί Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης και Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος και το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας επιχείρησαν σε μία ακόμη πολύωρη σύσκεψη την οριστικοποίηση των αυστηρών όρων και υποχρεώσεων που θα συνοδεύουν τη νέα δανειακή σύμβαση, κυρίως σε ό,τι αφορά τα εργασιακά και τα νέα μέτρα (ύψους 3,2 δισ. ευρώ).

Αντικείμενο της συνάντησης, στην οποία συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Φιλ.Σαχινίδης και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 17:00, ήταν η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την οριστικοποίηση των μέτρων, ύψους 3,2 δισ. ευρώ (1,5% του ΑΕΠ), που θα περιληφθούν στο προμνημόνιο, προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως» για το νέο πρόγραμμα και, κατ' επέκταση, τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες στο τέλος της συνάντησης είχαν σωθεί ο 13ος και 14ος μισθός, ενώ μειώνονται κατά 20% οι κατώτερες αμοιβές που προβλέπονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Ωστόσο, έμεναν ανοιχτά ζητήματα, όπως ο τρόπος και το ύψος της μείωσης των επικουρικών συντάξεων, χωρίς να έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν μειώσεις και στις κύριες.

Ενδεικτικό της δυσκολίας να καταλήξουν σε απόφαση για τις επικουρικές είναι ότι οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας αποφάσισαν να παρουσιάσουν στους πολιτικούς αρχηγούς τέσσερα σενάρια μειώσεων επικουρικών και κύριων συντάξεων, προκειμένου να επιλέξουν με ποιο τρόπο θα επιτευχθεί η μείωση των 550 - 600 εκατομμυρίων ευρώ που προβλέπεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και ζητά επιμόνως η τρόικα.

Τα σενάρια θα περιλαμβάνουν συνδυασμό μειώσεων επικουρικών και κύριων συντάξεων, έτσι ώστε το οικονομικό βάρος των περικοπών να μοιράζεται αναλόγως. Τα τέσσερα σενάρια είναι:

Μείωση 10% στις κύριες και 5% στις επικουρικές συντάξεις.
Μείωση 5% στις κύριες και 10% στις επικουρικές.
Μεσοσταθμική μείωση 15% μόνο στις επικουρικές συντάξεις.
Μείωση 20% στις κύριες πάνω από 1.200 ευρώ.

Οι πολιτικοί αρχηγοί καλούνται να επιλέξουν ένα από τα παραπάνω σενάρια, που τελικώς παράγουν το ίδιο οικονομικό αποτέλεσμα.

Εναλλακτικές προτάσεις, όμως, δεν θα υπάρχουν μόνο για τις επικουρικές αλλά για σειρά θεμάτων, αφού κατά πληροφορίες το κείμενο που θα δοθεί στους πολιτικούς αρχηγούς θα περιέχει προτάσεις ισοδύναμων μέτρων.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, η τρόικα απαιτεί περιορισμό του εργασιακού κόστους και αυτό μπορεί να γίνει είτε με μείωση του ελάχιστου μισθού κατά 20% είτε με συνδυασμό του μέτρου αυτού με περικοπή του 13ου και 14ου μισθού και κατάργηση των κλαδικών εργασιακών συμβάσεων.

Πυρετός διαβουλεύσεων σε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου είχε σύσκεψη στη Βουλή με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, τον εκ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του κόμματος Χρήστο Πρωτόπαπα, τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνο Μπεγλίτη και τον γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Μιχάλη Καρχιμάκη, προκειμένου να εκτιμήσουν τις τελευταίες εξελίξεις.

Στις 8 το πρωί της Τετάρτης έχει προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη του κ. Σαμαρά με τους στενούς του συνεργάτες και το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ, για να εξεταστεί το κείμενο της τρόικας που θα σταλεί από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Σαμαράς, απαντώντας σε ερώτηση του πρακτορείου «Dow Jones» τάχθηκε κατά της δημιουργίας ειδικού λογαριασμού για το χρέος (όπως πρότεινε η Γερμανία) λέγοντας ότι η δημιουργία αυτού του λογαριασμού θα ήταν «μια έμμεση εποπτεία της Γερμανίας στην Ελλάδα».

Το βράδυ συνεδρίασε εκτάκτως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΛΑΟΣ, υπό την προεδρία του προέδρου του κόμματος Γιώργου Καρατζαφέρη.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα εξουσιοδότησε τον πρόεδρο του κόμματος να προβεί στους περαιτέρω χειρισμούς, εν όψει των διαπραγματεύσεων για τα μέτρα που θα αποφασιστούν.

Ο κ. Καρατζαφέρης ενημέρωσε τους βουλευτές για τις τρέχουσες εξελίξεις και για την στρατηγική που θα ακολουθήσει το κόμμα έναντι του νέου οικονομικού προγράμματος.

Συνεργάτες του κ. Καρατζαφέρη έλεγαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι «τον πρόεδρο τον ενδιαφέρει πέρα από την ουσία των απαιτήσεων της τρόικας, και η νομιμότητα αυτών των απαιτήσεων».

Το Σαββατοκύριακο «κληρώνει»

Από ό,τι φαίνεται, τα κόμματα καταλήγουν στην ψήφιση του προμνημονίου-συμφωνίας (από το οποίο το πιθανότερο είναι να λείπουν τα εργασιακά θέματα) και του PSI το Σαββατοκύριακο, και ειδικότερα σε ειδική συνεδρίαση την Κυριακή.

Μάλιστα οι πληροφορίες θέλουν το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση να έχει ένα και μόνο άρθρο, με σκοπό να αποφευχθούν οι διαρροές από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Η σπουδή έχει σχέση και με το γεγονός ότι τη Δευτέρα, αν ισχύσει το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους, θα πρέπει να διατυπωθεί από την κυβέρνηση η πρόταση προς του ιδιώτες ομολογιούχους για τη συνεισφορά τους στην απομείωση του ελληνικού χρέους, δηλαδή τη συμμετοχή τους στο PSI.

Ισως δε η βιασύνη να σχετίζεται και με την στάση των εταίρων, με την Κομισιόν και τους Μερκοζί να τονίζουν ήδη από τη Δευτέρα ότι ο χρόνος των διαπραγματεύσεων έχει τελείωσει και δεν πρόκειται να εκταμιευθούν κεφάλαια εάν δεν ληφθούν αποφάσεις.

Αίσθηση προκάλεσε, όμως, άλλη αποστροφή του λόγου τους, όταν οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες τόνισαν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό ταμείο αποπληρωμής του χρέους, στο οποίο θα πηγαίνουν τα ελληνικά έσοδα, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που δίνονται για τη στήριξη της Ελλάδας θα παραμένουν δεσμευμένα για να διοχευτεύονται κατευθείαν στην αποπληρωμή των τόκων. Πηγή: in.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com