Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΣΥΧΝΗ ΧΡΗΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΑΝΤΙ-ΡΑΝΤΑΡ

«Πιστεύουμε ότι υπήρξαν από 50 έως 450 συμβάντα στη Βρετανία καθημερινά», είπε ο Τσαρλς Κάρι της Chronos Technology, της εταιρείας που ηγήθηκε της έρευνας...

Η παράνομη χρήση συσκευών GPS αντι-ραντάρ, αποκαλούμενα και ως jammers (αντιλαμβάνονται τα αστυνομικά ραντάρ και εκπέμπουν παραπλανητικό σήμα) είναι μια πραγματικότητα, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη πρόσφατα στη Μεγάλη Βρετανία.

Οι χρήστες τέτοιων συσκευών που ήθελαν να κρύψουν τα ίχνη τους για διαφορετικούς λόγους, είναι πλέον αρκετοί – η έρευνα κατέγραψε σχεδόν περισσότερα από 60 περιστατικά μέσα σε 6 μήνες, σε κάποιο συγεκκριμένο σημείο. Η εμπλοκή αυτών των συσκευών με σημαντικά συστήματα που βασίζονται στο Παγκόσμιο Σύστημα Εντοπισμού Θέσης (GPS) είναι πολύ συχνή και ανησυχητική.

Το ερευνητικό πρόγραμμα Sentinel που ασχολήθηκε με αυτό το αντικείμενο, χρησιμοποιώντας 20 ραντάρ στο δρόμο, είναι μάλλον το πρώτο του είδους του και ενδεχομένως να μπει σε λειτουργία στα χέρια της αστυνομίας κάποτε στο μέλλον.

«Πιστεύουμε ότι υπήρξαν από 50 έως 450 συμβάντα στη Βρετανία καθημερινά», είπε ο Τσαρλς Κάρι της Chronos Technology, της εταιρείας που ηγήθηκε της έρευνας. «Οι περισσότερες συσκευές ήταν μικρές και φορητές με εμβέλεια επιρροής περίπου 200 με 300 μέτρα.

Χρηματοδοτούμενο με 1.5 δισεκατομμύρια λίρες, το πρόγραμμα έχει ήδη καταγράψει στο ενεργητικό του μια επιτυχία, καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις κατόρθωσαν να εντοπίσουν και να συλλάβουν έναν παραβάτη.

Όσοι χρησιμοποιούν τέτοιες συσκευές, σύμφωνα με την έρευνα, είναι γενικότερα συνέχεια online ενώ την ίδια στιγμή οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο νόμος σχετικά με τη δράση τους χρειάζεται αυστηροποίηση.

Εταιρείες λογιστικής και άλλες εταιρείες που εμπορεύονται πολύτιμα φορτία συνήθως τοποθετούν GPS ώστε να παρακολουθούν τις κινήσεις των οδηγών των οχημάτων. Ωστόσο, στην περίπτωση των jammers όσοι τα χρησιμοποιούν είναι συνήθως άτομα που θέλουν να ξεφεύγουν από το «μάτι» των αρχών. Το αρνητικό σ’ αυτήν την περίπτωση είναι ότι προκαλούν παρεμβολές σε άλλα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας που χρησιμοποιούν GPS: στα κινητά και σε δορυφορικά σήματα που δίνουν το ακριβές στίγμα ανθρώπων, πλοίων, αεροπλάνων, αυτοκινήτων κ.λπ. Ακόμη και σε ηλεκτρονικές οικονομικές συναλλαγές που γίνονται με υψηλή χρονική ακρίβεια, σε χρηματοπιστωτικές συναλλαγές κ.α.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του αεροδρομίου του Νιούαρκ όταν το 2009 εντόπισε ότι όλα τα βασισμένα σε GPS συστήματά του είχαν υποστεί παρεμβολές εξαιτίας μιας συσκευής jammer που είχε ο οδηγός μιας νταλίκας. Πηγή: skai.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com