Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

ΣΕ ΧΕΡΙΑ ΙΔΙΩΤΩΝ ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

Σε μπαρ και εστιατόρια κινδυνεύουν να μετατραπούν τα μεσαιωνικά κάστρα της Αλβανίας λόγω του σχεδίου της κυβέρνησης να τα παραχωρήσει σε ιδιώτες αντί ενοικίου με μακροχρόνιο μίσθωμα. Περί τα 40 μνημεία περιλαμβάνει αυτό το σχέδιο που παρουσιάσθηκε στα τέλη του Ιανουαρίου από τον επικεφαλής του Αλβανικού Ινστιτούτου Μνημείων Απόλλων Μπάτσε με την διευκρίνιση ότι η εκμίσθωση θα είναι για 100 χρόνια...

Οικονομικοί είναι οι λόγοι βεβαίως, καθώς το κόστος της συντήρησής τους είναι μεγάλο και η κυβέρνηση δεν μπορεί να το αναλάβει.

Ωστόσο, η πρόταση, η οποία θα μπορούσε να εφαρμοστεί ακόμη και από τον επόμενο μήνα συνάντησε την σφοδρή αντίδραση των ιστορικών, αρχαιολόγων και αρχιτεκτόνων, οι οποίοι κατηγορούν τις αρχές ότι δεν διαφυλάττουν την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.

«Η καταστροφή μνημείων καταστρέφει το ιστορικό μας στίγμα και είναι ανεπανόρθωτη», σχολιάζει ο αρχαιολόγος Τζέρτζι Φρασέρι. Και μιλάει με στοιχεία καθώς δύο κάστρα που παραχωρήθηκαν στο παρελθόν σε ιδιώτες υπέστησαν μεγάλες καταστροφές. Συγκεκριμένα προ δεκαετίας είχε παραχωρηθεί προς εκμετάλλευση το κάστρο Ακρολισίτ στον επιχειρηματία Τζοβαλίν Καντέλι, ο οποίος σήμερα είναι και βουλευτής. Το κάστρο όμως υπέστη ανεπανόρθωτες καταστροφές λόγω της τοποθέτησης δεκάδων κεραιών κινητής τηλεφωνίας ενώ ο ίδιος ο Καντέλι ισχυρίζεται σήμερα ότι πρόκειται μόνο για ερειπωμένο τοίχο για τον οποίο δεν μπορεί να μιλά κανείς για κάστρο... Σε βουλευτή, τον Βαντζέλ Τάβο ανήκει και δεύτερο κάστρο, το Λίκουρς κοντά στους Αγίους Σαράντα, στο οποίο έχει προστεθεί μπαρ και εστιατόριο.

«Αν οι αρχές δεν μπορούν να ελέγξουν αυτές τις δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις, η ερώτηση είναι, πώς θα γίνει αυτό για περισσότερα μνημεία», λέει ο πρώην διευθυντής του αρχαιολογικού πάρκου του Βουθρωτού, Αουρόν Τάρε. «Αυτή η κατάσταση κατά την οποία το κράτος αποποιείται τις ευθύνες του για την πολιτιστική κληρονομιά και μεταφέρει αυτήν την αρμοδιότητα σε χέρια ιδιωτών μαρτυρά την κατάρρευση των κρατικών θεσμών», προσθέτει.

Από την άλλη πάντως ο Απόλλων Μπάτσε υποστηρίζει ότι λεπτομερή σχέδια των μνημείων θα αναφέρουν ποια σημεία τους μπορούν να φιλοξενήσουν εμπορική δραστηριότητα και ποια πρέπει να μείνουν άθικτα. Ο σύμβουλος στο υπουργείο Πολιτισμού Εντον Ντερ, λέει εξάλλου ότι οι αντιδράσεις των αρχαιολόγων ίσως έχουν πολιτικά κίνητρα. Πηγή: tovima.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com