Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

ΗΛΕΙΑ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

Ιδιαιτέρως ανησυχητικά κατολισθητικά φαινόμενα διαπίστωσε στην περιοχή της Ηλείας μετά τις πρόσφατες ισχυρές βροχοπτώσεις η Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ)..

Κατά την αυτοψία που διενήργησαν οι επιστήμονες του Ινστιτούτου στην Ηλεία, η οποία ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα και ολοκληρώθηκε σήμερα Πέμπτη, διαπιστώθηκαν σοβαρές ζημιές και κίνδυνος κατάπτωσης σε κατοικίες και κτίσματα της περιοχής, αν και προς το παρόν δεν κρίθηκε απαραίτητη η εκκένωση οικισμών.

Την αυτοψία πραγματοποίησαν ο γεωλόγος και προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικής Γεωλογίας του Ινστιτούτου, κ. Νίκος Νικολάου και ο εκπρόσωπος της Περιφερειακής μονάδας του ΙΓΜΕ στην Τρίπολη, υδρογεωλόγο κ. Βασίλης Ζόραπας, σε συνεργασία με τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές.

Προτεραιότητα έδωσαν στους οικισμούς προκειμένου να θωρακιστεί η ασφάλεια των κατοίκων. Το κλιμάκιο του ΙΓΜΕ επισκέφθηκε τα χωριά Κουτσοχέρα, Χειμαδιό, Χαρία, Βουλιαγμένη, Αρβανίτης και Λάνθιο.

Στην Κουτσοχέρα οι κατολισθήσεις επηρέασαν κατοικίες, από τις οποίες δύο διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο κατάπτωσης.

Στη Χαρία ένα σπίτι κατέρρευσε, στη Βουλιαγμένη σημειώθηκαν ζημίες σε κτίσματα από την πτώση μεγάλης ποσότητας χώματος και βράχων.

Στη μονή Κρεμαστών, για την οποία το ΙΓΜΕ είχε εκπονήσει μελέτη το 1977, ζητήθηκε η απομάκρυνση των μοναχών για μια εβδομάδα και εκτιμήθηκε ότι θα χρειαστούν μέτρα στήριξης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Ινστιτούτου «για τις περισσότερες κατοικίες δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος και προς το παρόν δε είναι απαραίτητη η εκκένωση. Ωστόσο οι πολίτες πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή και αν διαπιστώσουν ρωγμές στα σπίτια τους θα πρέπει να τα εγκαταλείψουν για την ασφάλεια τους».

Σοβαρές κατολισθήσεις σημειώθηκαν σε πολλά τμήματα του οδικού δικτύου με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων. Στην περιοχή Αρβανίτη η ζημιά στο οδόστρωμα είναι τόσο μεγάλη που είναι αδύνατο να αποκατασταθεί γι' αυτό και προτείνεται νέα χάραξη του οδικού δικτύου.

Μεγάλες καταστροφές υπέστησαν και αγροτικές καλλιέργειες καθώς σε ορισμένα σημεία δημιουργήθηκαν ρήγματα από την υποχώρηση του εδάφους.

«Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για κλιμάκωση των φαινομένων και αν συνεχιστούν οι ισχυρές βροχοπτώσεις είναι πιθανό να προκληθούν πτώσεις κατοικιών. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα τα μέτρα στήριξης για την αποκατάσταση των ζημιών λόγω των καιρικών συνθηκών. Τέτοια εργασίες γίνονται μόνο τη θερινή περίοδο για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα τους», επισημαίνει ο κ. Νικολάου.

Το αρμόδιο επιστημονικό προσωπικό του ΙΓΜΕ παρακολουθεί σε 24ωρη βάση την εξέλιξη των φαινομένων και ενημερώνει συνεχώς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Πηγή: tovima.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com