Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

ΕΝΟΠΛΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

Δεκάδες πήλινα και χάλκινα αρχαία αντικείμενα, άγνωστης αξίας, εκλάπησαν το πρωί της Παρασκευής από το παλαιό αρχαιολογικό μουσείο (Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων) της Ολυμπίας. Σε εξέλιξη βρίσκεται το ανθρωποκυνηγητό της αστυνομίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δύο δραστών. Συναγερμός έχει σημάνει και στα μουσεία όλης της χώρας...

Στο μουσείο μεταβαίνουν ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος έχει υποβάλει στον πρωθυπουργό Λ.Παπαδήμο την παραίτησή του, και η γγ του ΥΠΠΟΤ Λίνα Μενδώνη.

«Από το εσωτερικό του μουσείου δεν έχει κλαπεί ξανά κάτι, αλλά από τον έξω χώρο έχουν κλαπεί αντικείμενα παλαιότερα» δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Θύμιος Κοτζιάς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, έχουν κινητοποιηθεί οι τοπικές και γειτονικές Υπηρεσίες των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, ενώ ενεργοποιήθηκαν κλιμάκια εξειδικευμένων αξιωματικών και προσωπικού της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, καθώς και συνεργεία εξερευνητών και επιστημόνων των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο ευρύτερος χώρος που σημειώθηκε η ληστεία έχει αποκλειστεί από αστυνομικές δυνάμεις,

Περίπου στις 07:30 το πρωί της Παρασκευής δύο άνδρες, όπως προκύπτει από πληροφορίες, εισέβαλαν στο μουσείο με καλυμμένα τα πρόσωπά τους και υπό την απειλή όπλων ακινητοποίησαν τη φύλακα, την οποία μάλιστα έδεσαν σε καρέκλα και φίμωσαν.

Aρχικά, οι δράστες ζήτησαν από τη φύλακα να τους πει πού φυλάσσονταν τα χρυσά στεφάνια. Η φύλακας τους είπε ότι στο μουσείο δεν φυλάσσονται τέτοια αντικείμενα.

Στη συνέχεια, έσπασαν προθήκες του μουσείου και -σύμφωνα με την αστυνομία- αφαίρεσαν χάλκινα και πήλινα αντικείμενα, καθώς και ένα χρυσό δακτυλίδι, και εν συνεχεία διέφυγαν.

Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι ληστές αφαίρεσαν περίπου 65 με 70 αντικείμενα.

Ωστόσο, ενδέχεται ο αριθμός αυτός να είναι μικρότερος. Αρχαιολόγοι αναμένεται να προχωρήσουν σε ακριβή καταγραφή και αποτίμηση της αξίας των κλαπέντων.

Το γεγονός ότι αναζητούσαν χρυσά αντικείμενα σήμανε συναγερμό στα μουσεία όλης της χώρας να εντείνουν τα μέτρα ασφάλειας.

Αφύλακτοι θησαυροί

Το περιστατικό στην Ολυμπία φέρνει και πάλι στο προσκήνιο τη συζήτηση για το πόσο «ανοχύρωτα» είναι, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και σύγχρονων συστημάτων ασφαλείας, πολλά μουσεία της χώρας.

Η ένοπλη ληστεία στο μουσείο της Ολυμπίας αποτελεί το δεύτερο ισχυρότατο πλήγμα που δέχεται μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ο χώρος του Πολιτισμού.

Στις αρχές Ιανουαρίου άγνωστοι διέρρηξαν την Εθνική Πινακοθήκη και κατάφεραν να αφαιρέσουν τρία μεγάλης αξίας έργα των Πάμπλο Πικάσο, Πιετ Μοντριάν και Γκουλιέλμο Κάτσια.

Tο γύρο του κόσμου κάνει η είδηση της ληστείας στο μουσείο της Ολυμπίας, τονίζοντας κυρίως ότι πρόκειται για την περιοχή όπου γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και όπου θα γίνει στις 10 Μαΐου η τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Αγώνες του Λονδίνου.

"Ένοπλοι ληστές έκλεψαν δεκάδες αντικείμενα από μουσείο στην Αρχαία Ολυμπία -τον τόπο γέννησης των Ολυμπιακών Αγώνων" αναφέρει το BBC, προσθέτοντας ότι πρόκειται για εκθέματα ανεκτίμητης αξίας, ενώ το μουσείο είναι ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας.

Την είδηση μεταδίδει και το AFP, τονίζοντας ότι η Ολυμπία είναι μια από τις πιο διάσημες ελληνικές πόλεις, την οποία επισκέπτονται κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες.

Παράλληλα, το πρακτορείο υπενθυμίζει τη ληστεία που είχε γίνει πριν ένα μήνα περίπου στην Εθνική Πινακοθήκη σε μια πολύ καλά φυλασσόμενη περιοχή της Αθήνας.

Στη ληστεία αναφέρεται και το αμερικανικό CNN, το οποίο επισημαίνει ότι πρόκειται για ένα από τα πιο διάσημα μουσεία της χώρας., το οποίο βρίσκεται στην πόλη, όπου γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Το περιστατικό μεταδίδει και το Skynews, το οποίο τονίζει ότι στην Ολυμπία θα γίνει στις 10 Μαΐου η τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Αγώνες του Λονδίνου, ενώ αναφέρεται και στην προτροπή του δημάρχου της πόλης προς τις Αρχές για ενίσχυση της ασφάλειας του μουσείου.

Την είδηση αναμεταδίδουν επίσης το msnbc, ο Independent, η Washington Post, ο Guardian, η El Pais και άλλα διεθνή μέσα.
Πηγή: in.gr, nooz.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com