Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

«ΚΟΥΡΕΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΨΙΛΗ» ΣΕ ΙΣΛΑΝΔΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ

Δάνεια νοικοκυριών που αντιστοιχούν στο 13% του ΑΕΠ της χώρας έχουν διαγράψει οι τράπεζες της Ισλανδίας από τα τέλη του 2008, μειώνοντας το βάρος του χρέους για περισσότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού της...

Αυτό ακριβώς αναφέρει έκθεση της Ισλανδικής Ενωσης Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών για το μήνα Φεβρουάριο, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι έντονες πιέσεις που είχαν ασκήσει οι Ισλανδοί στους πολιτικούς και στους τραπεζίτες, το 2009, να απαντήσουν στη χρηματοοικονομική κατάρρευση της χώρας, φαίνεται να αποδίδουν τώρα καρπούς.

«Μπορεί να πει κάποιος με βεβαιότητα ότι η Ισλανδία κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ στη διαγραφή χρέους νοικοκυριών. Η χώρα έκανε ό,τι χρειαζόταν σε μία κρίση, ακολουθώντας τα εγχειρίδια.

Οποιοσδήποτε οικονομολόγος θα συμφωνούσε», δήλωσε ο Λαρς Κρίστενσεν, επικεφαλής οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στην τράπεζα Danske στην Κοπεγχάγη.

Τα νοικοκυριά της Ισλανδίας βρήκαν ανακούφιση από μία συμφωνία της κυβέρνησης και των τραπεζών, οι οποίες ελέγχονται ακόμη εν μέρει από το κράτος, για τη διαγραφή του χρέους που ξεπερνούσε το 110% της αξίας των κατοικιών.

Επιπλέον, απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας θεώρησε παράνομα τα δάνεια που είναι συνδεδεμένα με ξένα νομίσματα, με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται πλέον τα νοικοκυριά να καλύπτουν τις απώλειες (από την υποτίμηση) της ισλανδικής κορόνας.

Χωρίς τη διαγραφή του χρέους, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα λύγιζαν από το βάρος των δανείων τους μετά την εκτόξευση του χρέους στο 240% των εισοδημάτων το 2008. Το δημοσίευμα τονίζει ότι αποδεικνύονται αποτελεσματικά τα μέτρα που πήρε η Ισλανδία για να αναγεννηθεί από την κρίση του 2008, όταν οι τράπεζές της προχώρησαν σε στάση πληρωμής χρέους ύψους 85 δισ. δολαρίων.

Η οικονομία της χώρας θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό υψηλότερο από το μέσο όρο των ανεπτυγμένων χωρών, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Η ισλανδική οικονομία, με ΑΕΠ 13 δισ. δολαρίων, συρρικνώθηκε 6,7% το 2009, αλλά σημείωσε ανάπτυξη 2,9% το 2011 και θα αναπτυχθεί κατά 2,4% φέτος και το 2013, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ενώ οι χώρες του ΟΟΣΑ προβλέπεται να αναπτυχθούν μόνο κατά 1,6%. Οι τιμές των κατοικιών στη χώρα είναι σήμερα μόνο περίπου 3% χαμηλότερες από τις τιμές που ίσχυαν το Σεπτέμβριο του 2008, λίγο πριν από την κρίση. Ο οίκος Fitch αναβάθμισε, την περασμένη εβδομάδα, το αξιόχρεο της Ισλανδίας, δίδοντας σταθερή προοπτική και δήλωσε ότι «ήταν επιτυχημένη η ανορθόδοξη πολιτική της για την αντιμετώπιση της κρίσης».

Κρατική συμμετοχή

Το γαλλικό κράτος θα αποκτά μετοχικό κεφάλαιο στις τράπεζες που διασώζονται με χρήματα των φορολογουμένων και θα έχει λόγο σε αυτές, εάν οι Σοσιαλιστές κερδίσουν τις εκλογές του Απριλίου, όπως δήλωσε χθες η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, σημαντικό στέλεχος του κόμματος, η οποία πιθανόν να αναλάβει κάποιο κυβερνητικό θώκο, εάν κερδίσει ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών, Φρανσουά Ολάντ.

«Οποτε καλούμαστε να διασώζουμε τράπεζες, θα αποκτούμε μέρος του μετοχικού κεφαλαίου και θα απαιτούμε να υιοθετηθούν συμπεριφορές τις οποίες και θα πρέπει να διατηρήσουν», είπε χαρακτηριστικά. Πηγή: naftemporiki.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com