Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2012

Ο ΑΓΙΟΣ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΣ ΑΦΗΣΕ ΤΑ... ΚΟΚΑΛΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!

Έχουμε συνηθίσει να ταυτίζουμε την σημερινή ημέρα με τη "γιορτή των ερωτευμένων" και λίγα γνωρίζουμε για τον βίο του συγκεκριμένου καθολικού Αγίου Βαλεντίνου , του οποίου μάλιστα τα οστά βρίσκονται στην Αθήνα! Το pyles.tv προσεγγίζει σήμερα τον Άγιο των ερωτευμένων από καθαρά θεολογική και καθόλου ρομαντική σκοπιά!...

Ο Άγιος Βαλεντίνος και ο αποκεφαλισμός του

Ο άγιος Βαλεντίνος ήταν καθολικός ιερέας και έζησε στη Ρώμη τον 3ο αιώνα. Κατά τη διάρκεια των διωγμών από τον αυτοκράτορα Κλαύδιο Β’ το Γότθο, ο Βαλεντίνος βοήθησε δεκάδες μάρτυρες με αποτέλεσμα να συλληφθεί. Όταν προσήλθε στο δικαστήριο, δεν δίστασε να κοιτάξει τον αυτοκράτορα στα μάτια και να τον καλέσει να μετανοήσει!

"Πίστεψε στον Ιησού Χριστό, που είναι το φως του κόσμου, βαφτίσου και θα σωθείς. Από αυτή τη στιγμή κιόλας θα διασφαλίσεις τη δόξα της αυτοκρατορίας σου και το θρίαμβο των όπλων σου".

Ο δικαστής, εκνευρισμένος με το θράσος του, προκάλεσε το Βαλεντίνο να δώσει εκείνο "το φως του Ιησού" στην κόρη του που ήταν τυφλή. Σύμφωνα με την καθολική παράδοση ο Άγιος Βαλεντίνος έβαλε το χέρι του στα μάτια του παιδιού και προσευχήθηκε: "Κύριε Ιησού Χριστέ, αληθινό Φως, φώτισε αυτό το τυφλό παιδί" και τότε έγινε το θαύμα και το κοριτσάκι βρήκε το φως του!

Αυτό οδήγησε πολλούς ειδωλολάτρες να αλλαξοπιστήσουν, γεγονός που έκανε τον αυτοκράτορα να δώσει διαταγή να βασανιστούν και να αποκεφαλιστούν δεκάδες Χριστιανοί αλλά και ο Άγιος Βαλεντίνος στις 14 Φεβρουαρίου του έτους 269.

Από που καταγόταν ο Άγιος Βαλεντίνος

Τα ιστορικά στοιχεία για την καταγωγή του Αγίου Βαλεντίνου, είναι πολύ λίγα, ενώ υπάρχουν και ενδείξεις ότι τη μνήμη του τιμούσαν Έλληνες στη Ρώμη. Η αρχαιότερη απεικόνιση του αγίου που φέρει την επιγραφή «O ΑΓΙΟC BAΛΕΝΤΙΝΟC» στα ελληνικά, βρίσκεται στην ενορία των Ελλήνων της Ρώμης, την Παναγία της Αρχαίας (Santa Maria Antiqua) του 6ου αιώνα.

Είναι πάντως γεγονός ότι τα λείψανά του ήρθαν στην Ελλάδα, 17 αιώνες μετά το θάνατό του. Μετά τον αποκεφαλισμό του Αγίου Βαλεντίνου, οι Χριστιανοί περιμάζεψαν το σώμα του και το μετέφεραν στις Κατακόμβες της αγίας Πρίσκιλλας, τόπο ενταφιασμού των μαρτύρων.

Το 1815, τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου δωρίθηκαν από τον Πάπα σε κάποιον ευγενή Ιταλό ιερέα, τον Giovanni-Battista LONGARINI di SAN COSTANZO, που προέρχετο από το δουκάτο του Urbino.

Πώς έφτασαν τα λείψανά του στην Ελλάδα

Μετά το θάνατό του, η κληρονόμος του ευγενή Λουκία ΘΕΟΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ-BONGIGLI, ήρθε το 1907 να ζήσει στη Μυτιλήνη, όπου και δώρισε στην καθολική εκκλησία της Λέσβου, στην οποία υπηρετούσαν οι πατέρες Καπουτσίνοι, τα οστά του Αγίου.

Σύμφωνα με επίσημα έγγραφα, στις 26 Απριλίου του 1907 ο τότε καθολικός αρχιεπίσκοπος Σμύρνης Δομήνικος Μαρέγκος, ενώ πραγματοποιούσε ποιμαντική επίσκεψης στη Μυτιλήνη, προέβη σε αυτοψία και αυθεντικοποίηση των λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου.

Τα λείψανα είχαν τοποθετηθεί κάτω από το κεντρικό ιερό βήμα του καθολικού ναού της Μυτιλήνης. Μέχρι και σήμερα σώζεται επίσης ιδιόχειρο σημείωμα του τότε καθολικού εφημερίου Μυτιλήνης π. Βίτου-Ροβέρτου, όπου επιβεβαιώνεται με ημερομηνία «Μυτιλήνη 1.5.1907» η αυτοψία.

Όταν το 1990, οι πατέρες Καπουτσίνοι έφυγαν από την Μυτιλήνη ο τότε εφημέριος της Καθολικής Εκκλησίας της Μυτιλήνης, φραγκισκανός μοναχός π. Τορκουάτο Μορίνι, μετέφερε τα λείψανα του Aγίου στην ιταλική εκκλησία της Αθήνας, στην οδό Γκυιλφόρδου 7 (απέναντι από την Πλατεία Βικτωρίας), όπου και ένα μέρος τους βρίσκεται μέχρι σήμερα- τα υπόλοιπα στάλθηκαν στην έδρα της Καθολικής Εκκλησίας στη Ρώμη. Πηγή: pyles.tv

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com