Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

ΙΣΑ: «ΟΧΙ» ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΤΙΚΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Μείζονα κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία και τραγική υποβάθμιση της φαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων αποτελεί, σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ), νομοθετική ρύθμιση που περνάει η ηγεσία του υπουργείου υγείας για την συνταγογράφηση των φαρμάκων με την δραστική ουσία και την επιλογή των φθηνότερων στην αγορά σκευασμάτων από το φαρμακοποιό...

Το σχετικό σχέδιο νόμο, που έλαβε χτες το «πράσινο φως» από το Υπουργικό Συμβούλιο, δίνει έμφαση στην προώθηση της χρήσης των γενόσημων φαρμάκων, στο πλαίσιο της λήψης «σφικτών» μέτρων για την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Έτσι, υποχρεώνει τους γιατρούς να συνταγογραφούν βάση της δραστικής ουσίας (και όχι της εμπορικής ονομασίας ) και τους φαρμακοποιούς «να χορηγούν το φθηνότερο φαρμακευτικό προϊόν που αντιστοιχεί στη δραστική ουσία, την περιεκτικότητα και την φαρμακοτεχνική μορφή που έχει αναγράψει ο γιατρός».

Ωστόσο σε ανακοίνωση του ο ΙΣΑ υπογραμμίζει ότι «τα αμφιβόλου ποιότητας γενόσημα φάρμακα ως επί το πλείστον παραγωγής τρίτων χωρών, που επιλέγονται με μοναδικό κριτήριο την χαμηλή τους τιμή, εμπεριέχουν τεράστιους κινδύνους, για την υγεία των ασφαλισμένων».

Και προσθέτει: «η τροποποίηση από μη γιατρούς, των συνταγών των θεραπόντων ιατρών ,αποτελεί αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος και συνιστά ποινικό αδίκημα. Την ευθύνη για την ασφάλεια της θεραπείας παίρνει στο ακέραιο βαθμό ο γιατρός και κανένας άλλος .Οποιαδήποτε αλλαγή, στην συνέχεια είναι επικίνδυνη, για τη Δημόσια υγεία».

Σημειώνεται ότι ο ΙΣΑ ετοιμάζει αποχές και απεργιακές κινητοποιήσεις που θα κλιμακωθούν προκειμένου «να αποτρέψει τις αποφάσεις εκείνων που είναι εχθροί της Δημόσιας υγεία». Πηγή: tanea.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com