Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ ΤΗΝ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ

Την ουσία που περιδένεται γύρω από τον εγκέφαλο, τον αλλοιώνει και προκαλεί τη νόσο Αλτσχάιμερ κατάφεραν για πρώτη φορά να απομακρύνουν επιστήμονες. Με αυτόν τον τρόπο αντιμετώπισαν τα συμπτώματα της νόσου. Οι κλινικές δοκιμές έγιναν σε ποντίκια και χρησιμοποιήθηκε ένα ογκολογικό φάρμακο...

Μπορεί μέχρι σήμερα να μην έχουν εξακριβωθεί τα αίτια που προκαλούν τη νόσο Αλτσχάιμερ, εντούτοις είναι γνωστό ότι η συγκέντρωση της πρωτεΐνης β-αμυλοειδές στον εγκέφαλο προκαλεί τη νόσο. Επίσης, δεν κατέστη δυνατό ούτε πειραματικά η αφαίρεση των πλακών αυτών. Σε ένα πείραμα, όμως, που έκαναν σε ποντίκια ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Case Western Reserve στο Οχάιο των ΗΠΑ, κατάφεραν να απομακρύνουν τις πλάκες και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα.

ΒΕΞΑΡΟΤΕΝΗ. Παράλληλα, τα πειραματόζωα που λάμβαναν τη δραστική ουσία βεξαροτένη παρουσίασαν βελτίωση στην εγκεφαλική λειτουργία τους. Οπως φάνηκε, έπειτα από χορήγηση μιας δόσης του φαρμάκου σε νεαρά ποντίκια τα επίπεδα του β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο μειώθηκαν ταχύτατα τις επόμενες έξι ώρες ενώ παρέμειναν 25% λιγότερα για τις επόμενες 70 ώρες.

Σε μεγαλύτερης ηλικίας ποντίκια τα οποία είχαν υψηλότερη συγκέντρωση β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο χρειάστηκαν επτά ημέρες θεραπείας ώστε να μειωθούν κατά 50% οι πλάκες που είχαν σχηματιστεί, ενώ οι ειδικοί παρατήρησαν και βελτίωση στην εγκεφαλική λειτουργία μετά τη θεραπεία. Τα ζώα είχαν καλύτερες επιδόσεις στο χτίσιμο φωλιάς, στα τεστ σε λαβύρινθο αλλά και στα τεστ μνήμης, καθώς θυμούνταν ευκολότερα μικρά ηλεκτροσόκ στα οποία τα υπέβαλαν οι επιστήμονες.

Οι ερευνητές κάνουν λόγο για πρωτοφανή και αρκετά ελπιδοφόρα ευρήματα και σημειώνουν ότι μέχρι σήμερα η αποτελεσματικότερη θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ που είχε δοκιμαστεί σε ποντίκια έπρεπε να χορηγείται επί αρκετούς μήνες προκειμένου να οδηγήσει σε μείωση των πλακών του β-αμυλοειδούς. Πηγή: tanea.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com