Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2012

ΚΛΕΙΝΕΙ (;) Η ΣΤΡΟΦΙΓΓΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝΙΚΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΠΡΟΣ ΕΕ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ

Σύγχυση ως προς την πρόθεση του Ιράν να κλείσει τη στρόφιγγα του πετρελαίου προς ευρωπαϊκές χώρες -περιλαμβανομένης της Ελλάδας- με το υπουργείο Πετρελαίου της Ισλαμικής Δημοκρατίας να διαψεύδει πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα η ιρανική κρατική τηλεόραση περί διακοπής των εξαγωγών πετρελαίου σε έξι χώρες...

«Εάν ληφθεί τέτοια απόφαση θα ανακοινωθεί από το Ανώτατο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ιράν» δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Πετρελαίου στο Reuters. Οι σχετικές πληροφορίες οδήγησαν σε άνοδο του Brent κατά δύο δολάρια.

Το πετρελαϊκό εμπάργκο στο οποίο συμφώνησε η ΕΕ στις 23 Ιανουαρίου, προκειμένου να ενισχύσει την πίεση για τη διακοπή του αμφιλεγόμενου ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, έχει άμεση ισχύ ως προς τη σύναψη νέων συμβολαίων, αλλά δίνει παράθυρο έξι μηνών, έως την 1η Ιουλίου, προς τα κράτη-μέλη που εξαρτώνται σε μεγαλύτερο βαθμό από το ιρανικό πετρέλαιο (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία) ώστε να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση.

Η Ισλαμική Δημοκρατία επιμένει ότι το ευρωπαϊκό πετρελαϊκό εμπάργκο δεν πρόκειται να έχει καμία επίπτωση στη χώρα, και είχε προειδοποιήσει το τελευταίο διάστημα διά στόματος πολλών αξιωματούχων ότι θα διακόψει τις εξαγωγές πετρελαίου προς την Ευρώπη πριν τεθεί συνολικά σε ισχύ το εμπάργκο.

Δεύτερη χώρα του ΟΠΕΚ, το Ιράν παράγει σήμερα 3,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως και εξάγει σχεδόν 2,5 εκατομμύρια, από τα οποία σχεδόν το 20% προς τις χώρες της ΕΕ και τουλάχιστον το 70% προς τις ασιατικές χώρες.

Το αγγλόφωνο ιρανικό δίκτυο Press TV μετέδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης πως σε αντίποινα για τις κυρώσεις το Ιράν διέκοψε τη ροή πετρελαίου προς έξι ευρωπαϊκές χώρες: Ελλάδα, Ολλανδία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία. Ιρανικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει νωρίτερα ότι οι πρεσβευτές των έξι προαναφθερθέντων χωρών κλήθηκαν στο υπουργείο Εξωτερικών στην Τεχεράνη.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), στο δικτυακό τόπο της ιρανικής κρατικής τηλεόρασης αναφέρεται ότι οι πρεσβευτές κλήθηκαν για να ενημερωθούν για την πρόθεση του Ιράν να «αναθεωρήσει» προς τα κάτω τις πωλήσεις πετρελαίου.

«Σήμερα κλήθηκαν στο υπουργείο Εξωτερικών οι πρεσβευτές κάποιων ευρωπαϊκών χωρών και ενημερώθηκαν ότι το Ιράν θα αναθεωρήσει προς τα κάτω τις πωλήσεις πετρελαίου προς αυτές» αναφέρθηκε στο δικτυακό τόπο. Ωστόσο, διπλωμάτης που μετέβηστο υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε στο AFP πως «δεν έχει συζητηθεί το θέμα».

Εν συνεχεία το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράν διέψευσε τις πληροφορίες περί διακοπής των εξαγωγών. «Αρνούμαστε αυτή την πληροφορία. Εάν ληφθεί μια τέτοια απόφαση, θα ανακοινωθεί από το ιρανικό Ανώτατο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας» δήλωσε εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Σε άνοδο οι τιμές

Άνοδο σχεδόν 2 δολαρίων σημείωσαν οι τιμές του «μαύρου χρυσού» μετά τις πληροφορίες περί διακοπής των εξαγωγών πετρελαίου από το Ιράν.

Στις 14:43 (ώρα Ελλάδος), η τιμή του Brent ενισχυόταν κατά 1,99 δολάρια στα 119,34 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού σημείωνε άνοδο κατά 1,43 δολάρια στα 102,17 δολάρια το βαρέλι. Πηγή: in.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com