Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΧΩΡΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ

Οι ένοπλες δυνάμεις της Βραζιλίας βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής για να πάρουν τον έλεγχο του Ρίο ντε Ζανέιρο αφού οι αστυνομικοί κήρυξαν απεργία μερικές ημέρες πριν από την έναρξη του περίφημου καρναβαλιού της πόλης...

Η αντιπαράθεση για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας έρχεται έπειτα από 11 ημέρες βίαιων συγκρούσεων στο Σαλβαντόρ, την πρωτεύουσα του βορειοανατολικού βραζιλιάνικου κρατιδίου Μπαΐα, ανάμεσα σε απεργούς αστυνομικούς και τις ομοσπονδιακές Αρχές που κλήθηκαν για να αποκαταστήσουν την τάξη.

«Το καρναβάλι τελείωσε! Το καρναβάλι τελείωσε!», φώναζαν απεργοί αστυνομικοί και πυροσβέστες στο Σαλβαντόρ και οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τους τουρίστες να μείνουν μακριά. Τώρα που απεργεί και η αστυνομική δύναμη του Ρίο, εκφράζονται φόβοι ότι η αναταραχή μπορεί να επεκταθεί σε όλη τη χώρα.

Περίπου 2.000 αστυνομικοί και πυροσβέστες συγκεντρώθηκαν θορυβωδώς αλλά ειρηνικά, την περασμένη Παρασκευή, στο κέντρο του Ρίο και διαδήλωσαν υπέρ της απεργίας. Επισήμως το καρναβάλι αρχίζει στις 16 Φεβρουαρίου, αν και τα πάρτι έχουν ήδη ξεκινήσει στους δρόμους. Η αναμενόμενη άφιξη εκατομμυρίων τουριστών δυσχεραίνει τη διατήρηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, ακόμη κι όταν είναι παρούσα ολόκληρη η αστυνομική δύναμη.

Στο Σαλβαντόρ, ένας μισθός αστυνομικού αρχίζει από τα 1.900 ρεάλ (835 ευρώ) τον μήνα, αλλά στο Ρίο οι μισθοί είναι χαμηλότεροι, ακόμη και στα 1.030 ρεάλ (450 ευρώ), παρά το υψηλότερο κόστος ζωής. Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης ψήφισε υπέρ της αύξησης των μισθών των αστυνομικών κατά 39%, όμως η αύξηση θα ισχύσει από τον ερχόμενο χρόνο και οι αστυνομικοί τη θέλουν γρηγορότερα.

«Ο μισθός είναι τόσο χαμηλός στο Ρίο ώστε πολλοί αστυνομικοί κάνουν δεύτερες δουλειές, που συχνά είναι πιο καλοπληρωμένες», λέει ο Πάολο Στοράνι, ειδικός στη δημόσια ασφάλεια.

Κάτοικοι του Σαλβαντόρ περιγράφουν ένα κλίμα φόβου στην πόλη. Εκατοντάδες αυτοκίνητα έχουν κλαπεί, λεωφορεία πυρποληθεί, καταστήματα καταστραφεί και ο κόσμος φοβάται να βγει από τα σπίτια του. Ο αριθμός των φόνων έχει επίσης διπλασιαστεί σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. «Αυτό που συνέβη στο Σαλβαντόρ μπορεί να συμβεί και στο Ρίο αν οι αστυνομικοί σταματήσουν να εργάζονται», προειδοποιεί ο Στοράνι. Πηγή: tanea.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com