Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΑΚΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

«Μυρίζει» αποκριά στη Θεσσαλονίκη, με τη διοίκηση του κεντρικού δήμου να προγραμματίζει για το Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου, εκδήλωση με τίτλο «Ζωγραφίζω το χαρταετό μου», στο φουαγιέ του νέου δημαρχιακού μεγάρου...

Τα παιδιά με τους γονείς τους θα έχουν την ευκαιρία να ζωγραφίσουν χαρταετούς, τους οποίους θα πάρουν μαζί τους για να τους «πετάξουν» την Καθαρά Δευτέρα, να κατασκευάσουν αποκριάτικες μάσκες και να χορέψουν γύρω από το γαϊτανάκι.

Τους λιλιπούτειους επισκέπτες του δημαρχείου θα τους υποδεχτούν ξυλοπόδαροι και θα τους διασκεδάσει κουκλοθέατρο με κούκλες muppet. Την οργάνωση και επιμέλεια της εκδήλωσης θα αναλάβει καλλιτεχνική παιδαγωγική ομάδα.

Μια ημέρα νωρίτερα, στις 24 Φεβρουαρίου, στην πλατεία Αριστοτέλους, θα διοργανωθεί από τις 12 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα, αποκριάτικη εκδήλωση για τους μαθητές του δήμου Θεσσαλονίκης.

Θα πάρουν μέρος μαθητικά μουσικά συγκροτήματα και η φιλαρμονική ορχήστρα του δήμου και θα μοιραστούν αποκριάτικα είδη στα παιδιά.

Στο άλλο άκρο της Ελλάδας, στην Κρήτη, κάθε χρόνο την περίοδο της Αποκριάς, ο δήμος Ρεθύμνου διοργανώνει το Καρναβάλι, με πάνω από 15.000 καρναβαλιστές και περισσότερα από 30 άρματα.

Χιλιάδες επισκέπτες «συγχρονίζονται» με τους καρναβαλιστές των ομάδων, παρελαύνουν στους κεντρικούς δρόμους του Ρεθύμνου και την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, την ημέρα της μεγάλης παρέλασης, καταλήγουν στην παραλία, όπου καίγεται ο βασιλιάς Καρνάβαλος, εν μέσω πυροτεχνημάτων.

Είναι η συνέχεια των εκδηλώσεων και των εορτών της ίδιας περιόδου, που χρονολογούνται από το 1914, με ισχυρούς δεσμούς στο αναγεννησιακό Ρέθυμνο.

Είναι οι Αποκριές μιας άλλης εποχής που, όπως τονίζουν οι συνεχιστές του εθίμου, έχουν αφήσει το νοσταλγικό τους άρωμα διάχυτο να μοσχοβολά ακόμη, με χορούς ρομαντικούς και τους Ρεθυμνιώτες να υποδέχονται με τις δέουσες τιμές την "Αυτού Εξοχότητα Βασιλέα Καρνάβαλο" μέσα στην αταξία του ακράτητου γέλιου.

Είναι οι ίδιες αποκριές, που, παραδόξως μεν αλλά συμβαίνει, δίνουν μια άλλη φυσιογνωμία στην πόλη του Ρεθύμνου, μια διαφορετική αίσθηση αντίληψης της ζωής από τους κατοίκους της, η οποία διακρίνεται και διατηρείται καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

Κατά τη διάρκεια των καρναβαλικών εκδηλώσεων, πραγματοποιείται το Κυνήγι του κρυμμένου Θησαυρού για μικρούς και μεγάλους, καθώς επίσης και σειρά άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Πρόκειται για έθιμο της παλιάς Ρεθυμνιώτικης Αποκριάς του περασμένου αιώνα. Η αφορμή δόθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν δημιουργήθηκαν οι «Ομάδες», που αργότερα, το 1993, ο δήμος Ρεθύμνης τις κάλεσε να αναλάβουν, να στηρίξουν και να δώσουν δημιουργική πνοή στο Ρεθυμνιώτικο Καρναβάλι, ένα Καρναβάλι που, στην αυγή του 21ου αιώνα, έχει καθιερωθεί επάξια ως το «Καρναβάλι της Κρήτης».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2011 «100.000 ήταν οι θεατές και οι συμμετέχοντες απ' όλη την Κρήτη, την Ελλάδα και την Κύπρο, που βρέθηκαν στο Ρέθυμνο. Συμμετείχαν 15.000 καρναβαλιστές, στη μεγάλη παρέλαση. Υπήρξε 100% πληρότητα σε 26 ξενοδοχεία, που άνοιξαν την περίοδο κορύφωσης των εκδηλώσεων.

Οι 4.200 επισκέψεις το μήνα από αυτόνομους χρήστες και οι 5.300 επισκέψεις το μήνα στην κεντρική ιστοσελίδα www.rethymnocarnival.gr δηλώνουν το ενδιαφέρον για το Ρεθυμνιώτικο Καρναβάλι, με 100.000 σελίδες και 750.000 κλικ στην επίσημη ιστοσελίδα του».

Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές και υπεύθυνοι του Ρεθυμνιώτικου Καρναβαλιού, «το συγκριτικό πλεονέκτημά του, σε σχέση με τα υπόλοιπα καρναβάλια της Ευρώπης, είναι το υψηλό επίπεδο των εκδηλώσεων και η άρνηση των δημιουργών, των ομάδων και όλων των φορέων να χαμηλώσουν το επίπεδο αυτό». Πηγή: nooz.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com