Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

ΓΙΟΥΝΚΕΡ: ΣΗΜΕΡΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Σε συμφωνία φαίνεται πως θα καταλήξει το σημερινό Eurogroup στις Βρυξέλλες για το «πράσινο φως» στο νέο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας, στο οποίο θα συμμετάσχουν οι δημόσιοι πιστωτές με 130 δισ. ευρώ, και για το μερικό «κούρεμα» του χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες, το οποίο προβλέπεται να ανέλθει στα 100 δισ. ευρώ...

Την εκτίμηση πως σήμερα θα υπάρξει συμφωνία εξέφρασε, προσερχόμενος στο Eurogroup, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως «έχουμε όλα τα στοιχεία για να καταλήξουμε σε συμφωνία για την Ελλάδα». Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, πάλι, ζήτησε από το Eurogroup «ξεκάθαρη πολιτική έγκριση» του νέου δανειακού πακέτου. Το όλο κλίμα αισιοδοξίας στις Βρυξέλλες ενισχύεται από τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για σημαντική πρόοδο στα θέματα που παραμένουν ανοικτά.

«Υποθέτω ότι μπορούμε να φτάσουμε σε τελική συμφωνία σήμερα. Η ελληνική πλευρά έχει εκπληρώσει πολλά από αυτά που ζητήσαμε σε προπαρασκευαστικό στάδιο», σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και πρόσθεσε: «Πρέπει να καταλήξουμε σήμερα. Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. Υπάρχουν ακόμη κάποια ζητήματα όπως ο βαθμός συμμετοχής του δημοσίου τομέα και το πως θα χειριστούμε το ζήτημα των ιδιωτών πιστωτών. Πρέπει επίσης να μιλήσουμε για το συνολικό ποσό του δεύτερου προγράμματος. Δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε τα 130 δισεκατομμύρια».

«Η Ελλάδα έχει προφανώς κάνει σημαντικές προσπάθειες και πρέπει τώρα να προχωρήσουμε την επεξεργασία ώστε όλα τα στοιχεία της συμφωνίας, ιδίως δε όσα έχουν επεξεργαστεί άλλες πλευρές, να μπουν σε μια σειρά», δήλωσε από την πλευρά της, προσερχόμενη στη συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουάν, προσερχόμενος στο συμβούλιο Eurogroup, δήλωσε πως «έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία για να καταλήξουμε σε μία συμφωνία για την Ελλάδα». Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα γνωρίζει τί πρέπει να κάνει και οι εταίροι της γνωρίζουν τί πρέπει να κάνουν επίσης, σημειώνοντας ότι πρέπει να γίνουν αρκετά ακόμα για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης. Τέλος, ο Φ. Μπαρουέν επισήμανε τη δύσκολη κοινωνική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα.

Αλλά και ο «αυστηρός» Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε: «Εάν δεν είχαμε τίποτα να συζητήσουμε δεν θα συναντιόμασταν... Σκοπεύουμε σήμερα να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία για το νέο πακέτο βοήθειας της Ελλάδα. Η προετοιμασία σε τεχνικό επίπεδο πήγε καλά αλλά απομένουν κάποιες λεπτομέρειες που πρέπει να συζητηθούν».

«Χρειαζόμαστε διευκρινίσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο πρόγραμμα ώστε το ελληνικό χρέος να μην ξεπεράσει το 120% επί του ΑΕΠ έως το 2020. Υπάρχει ακόμη δουλειά να κάνουμε και πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί. Είμαι πεπεισμένος», συνέχισε.

«Θα υπάρξει εκτενής συζήτηση για την εποπτεία του προγράμματος και τον τρόπο που θα επιτηρούμε εάν η Ελλάδα εφαρμόζει όσα έχουμε συμφωνήσει. Εάν η Ελλάδα δεν εφαρμόζει τα μέτρα που ζητήσαμε, δεν θα είναι εφικτό να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Το πιο σημαντικό για την Ελλάδα είναι τώρα η ανάπτυξη, ότι το κράτος θα γίνει μικρότερο και πιο αποτελεσματικό, ότι θα δημιουργηθούν δουλειές. Μόνο τότε η Ελλάδα θα ανακάμψει», δήλωσε προσερχόμενη η Μαρία Φέκτερ.

Αναφερόμενη ειδικά στο θέμα της εποπτείας, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών ανέφερε: «Θα συζητήσουμε τη μορφή που θα λάβει. Από τη μία πλευρά μέσω μίας μόνιμης εποπτείας για την εφαρμογή των μέτρων και από την άλλη μέσω ενός ελέγχου του πού πηγαίνουν τα λεφτά. Δεν πρέπει να ξανασυμβεί αυτό που συνέβη στο παρελθόν: δισεκατομμύρια που έμπαιναν στην Ελλάδα να καταλήγουν στην κατανάλωση αλλά να μη δημιουργούνται υποδομές, να μην εκσυγχρονίζεται το κράτος, να μην υπάρχει περιφερειακή ανάπτυξη».

Ευ. Βενιζέλος: «Απαιτείται ξεκάθαρη πολιτική έγκριση»

Την αισιοδοξία του για την έκβαση του σημερινού Eurogroup εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, προσερχόμενος στη συνεδρίαση της ευρωζώνης. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι απαιτείται «ξεκάθαρη πολιτική έγκριση» από το Eurogroup και εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς, να καταλήξουν οι συζητήσεις για το νέο πρόγραμμα καθώς και να ξεκινήσει η δημόσια προσφορά για το PSI.
«Πρόοδος» στα ανοικτά ζητήματα

Το όλο κλίμα αισιοδοξίας στις Βρυξέλλες ενισχύεται από το ότι φέρεται να έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στα θέματα που παραμένουν ανοικτά. Σύμφωνα ρεπορτάζ της «Ναυτεμπορικής» από τις Βρυξέλλες, στη χθεσινή συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Eurogroup, που προετοίμασε τη σημερινή συνεδρίαση, σημειώθηκε πρόοδος και στα δύο ανοικτά θέματα, δηλαδή το δεσμευμένο λογαριασμό που θα ελέγχει την εξυπηρέτηση του χρέους από ελληνικής πλευράς, αλλά και στην αναζήτηση των πρόσθετων πόρων, που απαιτούνται προκειμένου το ελληνικό χρέος να υποχωρήσει στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, από 129% που προβλέπει η ανάλυση βιωσιμότητα που έκανε πριν από λίγες μέρες η τρόικα.

Η πρόσθετη συνεισφορά ωστε το χρέος να πλησιάσει εάν δεν φτάσει το 120% , εκτιμάται σε 18 δισ. ευρώ, μπορει τελικά να είναι χαμηλότερη, όλα θα κριθούν από τη συζήτηση στο Eurogroup, ωστόσο οι πηγές προέλευσης των χρημάτων θα είναι διαφορετικές. Πρόκειται για τα ελληνικά ομόλογα που έχει στη διάθεσή της η ΕΚΤ, η οποία τα αγόρασε σε τιμή της τάξης του 70% - 80% της ονομαστικής τους αξίας. Η ΕΚΤ ανταλλάσσει τα ομόλογα με νέα και θα διαθέσει τα κέρδη που προκύπτουν σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης, ενώ αναζητείται η φόρμουλα ώστε να κατευθυνθούν τελικά στην Ελλάδα. Οι άλλες πηγές προέλευσης θα είναι η μείωση των επιτοκίων των υφιστάμεων δανείων των εταίρων προς την Ελλάδα, η συμμετοχή στη διαδικασία των ελληνικών ομολόγων που έχουν αγοράσει κεντρικές τράπεζες χωρών της ευρωζώνης, ενώ συζητείται επίσης η κεφαλαιοποίηση των τόκων που επρόκειτο να εισπράξουν οι ιδιώτες επενδυτές για τα ομόλογα που ωριμάζουν άμεσα.

Σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές, η συζήτηση για το «δεσμευμένο λογαριασμό», μέσω του οποίου η Ελλάδα θα εξυπηρετεί κανονικά το εξωτερικό της χρέος εξελίχθηκε αρκετά ικανοποιητικά καθώς αφαιρέθηκαν πολλά προβληματικά και ανεφάρμοστα στοιχεία, ενώ η αντιπρόταση που έχουν ετοιμάσει οι σύμβουλοι της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται να θεωρείται τελικά πιο ρεαλιστική και λειτουργική. Το ενδιαφέρον είναι ότι στο κρίσιμο αυτό θέμα το ΔΝΤ φάνηκε να συμπλέει με την ελληνική πλευρά. Πηγή: tvxs.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com