Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

«Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΠΕΙΣΕ» ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ

Με φράσεις όπως «η Ελλάδα δεν έπεισε», «νέο τελεσίγραφο των Ευρωπαίων», «απόρριψη της ελληνικής συμφωνίας» και «το Εurogroup φρενάρει το δάνειο» αποδίδει την Παρασκευή ο ευρωπαϊκός και διεθνής τύπος τις διαθέσεις των ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας και το κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά την ολοκλήρωση της συνόδου του Εurogroup στις Βρυξέλλες...

Το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg σημειώνει ότι «η Ελλάδα συνάντησε κάθετη άρνηση από την Ευρώπη ως προς το νέο δανειακό πακέτο» προτάσσοντας τις εμφατικές δηλώσεις του επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι «χωρίς εφαρμογή μέτρων δεν υπάρχει εκταμίευση χρημάτων».

Το ίδιο δημοσίευμα τονίζει ότι «η άρνηση για το πακέτο των 130 δισ. ευρώ αντικατοπτρίζει την απογοήτευση της Ευρώπης έναντι των διαξιφισμών των ελλήνων πολιτικών και της πιθανότητας να μην περάσουν σε νόμο ξανά τα δημοσιονομικά μέτρα που υποσχέθηκαν». Το αμερικανικό πρακτορείο επισημαίνει ότι «η σκληρή γραμμή της Ευρώπης είναι το επακόλουθο των εξελίξεων στην Ελλάδα όπου επί μία διετία δεν έχουν εφαρμοστεί από την κυβέρνηση οι μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε προκειμένου να λάβει βοήθεια».

Στο δημοσίευμα αναπαράγονται οι χαρακτηριστικές δηλώσεις του υπουργού Προϋπολογισμού του Λουξεμβούργου Λικ Φριντέν ότι «η Ελλάδα δεν βρίσκεται στο "παρά πέντε" αλλά στο "και μισή"» και του επικεφαλής του επενδυτικού ταμείου Pimco Μοχάμεντ Ελ Εριάν ότι «αυτοί που κατέληξαν σε αυτή τη συμφωνία (με την τρόικα) θα δυσκολευτούν πολύ να την ''πουλήσουν'' στο εκλογικό τους σώμα».

Το πρακτορείο Reuters επισημαίνει ότι «οι υπουργοί της ευρωζώνης ζήτησαν νέα μέτρα και την υπερψήφιση των σχετικών νόμων από το Κοινοβούλιο προκειμένου να δοθεί η νέα βοήθεια». Οι ανταποκριτές του Reuters αναφέρουν ότι «καθώς οι εκλογές προγραμματίζονται για τον Απρίλιο οι πολιτικοί ηγέτες εμφανίζονται απρόθυμοι να δεχθούν τους σκληρούς όρους οι οποίοι ασφαλώς δεν είναι αποδεκτοί από τους ολοένα και πιο οργισμένους ψηφοφόρος τους».

Η γαλλική Le Monde σημειώνει ότι η Ευρώπη «έδωσε νέο τελεσίγραφο στην Αθήνα για το δεύτερο πακέτο στήριξης» προσδιορίζοντας επακριβώς ότι «μέχρι την προσεχή Κυριακή θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί τα μέτρα λιτότητας που συμφωνήθηκαν με την τρόικα την Πέμπτη». «Οι πολιτικοί συμφώνησαν για τα νέα μέτρα, η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή» εκτιμά η γαλλική Le Figaro. Σύμφωνα με την ιταλική Corriere della sera η συμφωνία που παρουσίασε η ελληνική αντιπροσωπεία δεν έγινε δεκτή και «το Εurogroup φρέναρε το δάνειο».

«Ολο και πιο κοντά στην έξοδο από το ευρώ» λέει η Wall Street Journal
Η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal τονίζει ότι «οι απαιτήσεις (της Ευρώπης) αντανακλούν το ρήγμα στην εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της». Η ίδια εφημερίδα εκτιμά ότι σκέψεις όπως «η δημιουργία ειδικού λογαριασμού για την εγγυημένη αποπληρωμή των τόκων στους δανειστές της Ελλάδας εξετάζονται σοβαρά παρά το ότι προκάλεσαν οργή στους Έλληνες πολιτικούς που θεωρούν την πρόταση ως απώλεια κυριαρχίας».

Στο εκτενέστατο δημοσίευμα για το Εurogroup της Πέμπτης και στο ξεχωριστό άρθρο για τις απαισιόδοξες προοπτικές της Ελλάδας η εφημερίδα αναφέρει ότι «τα συνδικάτα της χώρας βρίσκονται στα όπλα μετά τις νέες περικοπές». Ο αρθρογράφος της εφημερίδας Στίβεν Φίντλερ εκτιμά ότι ακόμα κι αν ολοκληρωθεί η διπλή συμφωνία για το νέο δάνειο και την αναδιάρθρωση του χρέους «τόσο η Αθήνα όσο και η ευρωζώνη θα βρεθούν αντιμέτωπες με παλιές και νέες προκλήσεις».

Πιο συγκεκριμένα αναφέρει ότι καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στο πέμπτο έτος συνεχούς ύφεσης «μοιάζει απίθανο» να επιλύσει τα προβλήματά της «ακόμα και με μια συμφωνία λιτότητας που συμφωνήθηκε μετά βασάνων». Εκτός από τις δυσοίωνες προοπτικές για την ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους η Ελλάδα βρίσκεται σε δεινή θέση «διότι αυτό που υπολογίζεται από του εταίρους της ως κόστος αποχώρησής από το ευρώ μειώνεται προϊόντος του χρόνου» σημειώνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα. «Το σημαντικό ερώτημα δεν είναι αν θα εγκριθεί το δεύτερο πακέτο στήριξης αλλά τι θα συμβεί όταν και αυτό αποτύχει καθώς σίγουρα θα συμβεί αυτό» δηλώνει ο Μουζτάμπα Ράχμαν πρώην αξιωματούχος της Ευρωπαίκής Ενωσης και αναλυτής του αμερικανικού ινστιτούτου Eurasia Group. Πηγή: tovima.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com