Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

«ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΕΝΟ» ΤΟΠΙΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

«Βομβαρδισμένο» τοπίο θυμίζει το κέντρο της Αθήνας μετά τα εκτεταμένα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες με συγκρούσεις, λεηλασίες, εμπρησμούς σε καταστήματα και τράπεζες και ευρεία χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων...

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ανέφερε ότι οι καταστροφές είναι αντίστοιχες εκείνων του Δεκεμβρίου του 2008, σημειώνοντας πως η δημόσια υποδομή αλλά και τα εμπορικά καταστήματα στις οδούς Σταδίου, Πανεπιστημίου και Ακαδημίας έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές.

Ο κ. Καμίνης δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών, ενώ τόνισε ότι ο δήμος θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει όσους επλήγησαν. «Το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε είναι ότι αυτό δεν θα κάμψει το ηθικό των κατοίκων της Αθήνας», πρόσθεσε.

Στις 74 ανέρχονται έως στιγμής οι συλλήψεις για τα χθεσινά σοβαρά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, ενώ συνολικά έγιναν 92 προσαγωγές υπόπτων, οι οποίοι εξετάζονται στην Ασφάλεια.

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση, τα κτήρια και τα καταστήματα, που υπέστησαν ζημιές ή λεηλατήθηκαν ξεπερνούν τα 150. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι μεγαλύτερος.

Από τις 6 το πρωί παραμένουν σε επιφυλακή, στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας, 55 πυροσβέστες με 21 οχήματα, ενώ όλη τη νύχτα 220 πυροσβέστες με συνολικά 80 οχήματα κατέβαλαν προσπάθειες για να σβήσουν τις φωτιές σε καταστήματα τραπεζών, κτήρια γραφείων, εμπορικά καταστήματα, κτίρια διαμερισμάτων και χώρους συνάθροισης κοινού, που πυρπολήθηκαν.

Ζητούν επανενεργοποίηση του νόμου περί αποζημιώσεων

Συνεργεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου έχουν αρχίσει την καταγραφή των ζημιών στα καταστήματα, με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδη να έχει ήδη ζητήσει την επανενεργοποίηση του νόμου περί αποζημιώσεων (άρθρου 73 ν. 3746/2009 για την υποστήριξη των επιχειρήσεων που υπέστησαν καταστροφές). Όπως είπε ο κ. Κορκίδης, η καταστροφή είναι ολοσχερής σε περίπου 40 κτήρια, ενώ σύμφωνα με το ΕΒΕΑ, οι ζημιές δεν εστιάζονται μόνο στο ιστορικό εμπορικό τρίγωνο της πόλης, καθώς καταστροφές έχουν υποστεί κτήρια και επιχειρήσεις από την οδό Συγγρού μέχρι το Παγκράτι, τα Εξάρχεια και την Πλάκα.

Ενεργοποίηση του νόμου περί αποζημιώσεων και αναστολή των οφειλών των πληγέντων προς το Δημόσιο, αλλά και την άμεση απομάκρυνση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ζήτησε με τη σειρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Π. Καρέλλας. «Θα ζητήσουμε από τον πρωθυπουργό να απολύσει τον κ. Παπουτσή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από νωρίς το πρωί εν τω μεταξύ, έχει αρχίσει η σχετική καταγραφή και από τις ασφαλιστικές εταιρείες για όσες επιχειρήσεις ήταν ασφαλισμένες.

74 συλλήψεις

Σε ανακοίνωσή της για τα θλιβερά επεισόδια η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια των χθεσινών συγκεντρώσεων και πορειών στο κέντρο της Αθήνας, πολυπληθείς ομάδες ατόμων, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, οι οποίες βρίσκονταν ανάμεσα στους διαδηλωτές, επιτέθηκαν με σφοδρότητα στις αστυνομικές δυνάμεις, αρχικά στη Πλατεία Συντάγματος και στη συνέχεια σε διάφορα σημεία του κέντρου της Αθήνας με βόμβες μολότοφ, πέτρες, ξύλα και άλλα αντικείμενα.

Κατά τη διάρκεια των επιθέσεων προκάλεσαν εμπρησμούς τουλάχιστον σε 45 κτήρια και καταστήματα, πολλούς εκ των οποίων ταυτόχρονα, ενώ σε άλλα προκάλεσαν φθορές, σε κάποια από τα οποία αφαίρεσαν αντικείμενα και εμπορεύματα.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, οι αστυνομικές δυνάμεις για την αντιμετώπιση και την απώθηση των επιτιθεμένων έκαναν χρήση δακρυγόνων μέσων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις συνόδευσαν Πυροσβεστικά οχήματα, προκειμένου να φθάσουν αυτά ακώλυτα στους χώρους εκδήλωσης των πυρκαγιών, δεδομένου ότι οι ταραχοποιοί και μερίδα του συγκεντρωμένου πλήθους δεν επέτρεπαν την προσέγγισή τους στα σημεία αυτά. Παράλληλα αστυνομικές δυνάμεις απεγκλώβισαν πολίτες που βρίσκονταν εντός κτιρίων που είχαν προκληθεί εμπρησμοί.

Κατά τη διάρκεια των αστυνομικών επιχειρήσεων συνελήφθησαν, μέχρι στιγμής, 74 άτομα για επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών, δολιοφθορές κατά κτηρίων και καταστημάτων, καθώς και κλοπές αντικειμένων και εμπορευμάτων από καταστήματα. Παράλληλα προσήχθησαν από διάφορες περιοχές της Αθήνας και εξετάζονται άλλα 92 άτομα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, από τις επιθέσεις τραυματίσθηκαν 106 αστυνομικοί, από μολότοφ, πέτρες, ξύλα και άλλα αντικείμενα, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε Νοσοκομεία.

Επιπλέον, τριάντα πέντε πολίτες τραυματίστηκαν στα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Ειδικότερα, έχουν μεταφερθεί 25 πολίτες στο Νοσοκομείο «Γ.Γεννηματάς» και 10 πολίτες στο Νοσοκομείο «Η Σωτηρία». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, όλοι τους είναι σε καλή κατάσταση και μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών θα λάβουν εξιτήριο.

Παράλληλα, τη χρήση χημικών με επιβλαβείς ουσίες εναντίον των διαδηλωτών κατήγγειλαν ο Ιατρικός Συλλογος της Αθήνας και η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.

Κάλεσαν τις εισαγγελικές αρχές «να εξετάσουν πως οι ανήμποροι συμπολίτες που έλαβαν μέρος σε μια ειρηνική διαδήλωση, υπέστησαν την όποια επιβάρυνση από την εισπνοή των επιβλαβών αυτών ουσιών».

Εξι συλλήψεις στη Θεσσαλονίκη

Στη σύλληψη έξι ατόμων προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές στα επεισόδια που έγιναν χθες το βράδυ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, τα επεισόδια σημειώθηκαν μετά τις μαζικές πορείες κατά των νέων μέτρων, όταν άγνωστοι έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων και αυτοκίνητα, έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων, έστησαν οδοφράγματα και έριξαν πέτρες κι άλλα αντικείμενα στους αστυνομικούς, που επιχείρησαν με χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης να τους απωθήσουν.

Όπως έγινε γνωστό, οι δράστες προκάλεσαν ζημιές σε τρία υποκαταστήματα τραπεζών, σε ΑΤΜ τραπεζών, σ΄ένα υποκατάστημα των ΕΛ.ΤΑ., σε τουλάχιστον τρία παρμπρίζ Ι.Χ. αυτοκινήτων. Ακόμη έσπασαν τις τζαμαρίες από τουριστικό γραφείο, κατάστημα ρούχων και καφέ.

Η ατμόσφαιρα για αρκετή ώρα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ήταν αποπνικτική λόγω της χρήσης των χημικών. Τραυματισμοί δεν αναφέρθηκαν.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία επενέβη για να σβήσει τις φωτιές που ξέσπασαν σ στους κάδους απορριμμάτων στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της πόλης.

Από νωρίς το απόγευμα έως και τα μεσάνυχτα, η Αστυνομία προχώρησε σε 20 προσαγωγές ατόμων, ενώ τελικά μετατράπηκαν σε συλλήψεις οι έξι εξ αυτών. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται, μεταξύ άλλων, για διατάραξη κοινής ειρήνης, απόπειρα πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Χρ. Παπουτσής: Εδρασαν και πάλι τα άκρα

«Δυστυχώς, και πάλι τα άκρα έδρασαν. Και δυστυχώς έδρασαν βανδαλίζοντας την Αθήνα, προσβάλλοντας την Ελληνική Δημοκρατία», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, αναφερόμενος στα χθεσινά εκτεταμένα επεισόδια.

Ο κ. Παπουτσής υποστήριξε ότι «ορισμένοι είναι αδιόρθωτοι. Συνεχίζουν με τον ίδιο τρόπο είτε να χαϊδεύουν αυτιά, είτε να συγκαλύπτουν, είτε να κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ότι με τον τρόπο αυτό αποπροσανατολίσουν τους πάντες και δεν επιτρέπουν στην Πολιτεία να αντιμετωπίσει με οργανωμένο τρόπο φαινόμενα ακραία».

Ερωτηθείς αν υπήρξε οργανωμένο σχέδιο, απάντησε: «σαράντα πυρκαγιές στο κέντρο της Αθήνας ήταν τυχαίες; Ήταν αυθόρμητες; Νομίζετε ότι όλα αυτά έγιναν μήπως από τις οργανωμένες δυνάμεις του παρακράτους, όπως καταγγέλλουν ορισμένοι άλλοι; Ντροπή».

Όπως είπε, σημειώθηκαν πάνω από σαράντα πυρκαγιές στο κέντρο της Αθήνας, σε κτήρια και σε καταστήματα.

«Προφανώς, τίποτα δεν είναι τυχαίο δεδομένου ότι σε όλες τις φωτιές όταν επιχειρούσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία να επέμβει συναντούσε αντίσταση από συγκεκριμένους διαδηλωτές, οι οποίοι μάλιστα επιτίθεντο εναντίον των στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος Και βεβαίως από κάποια στιγμή κι έπειτα όπου η Αστυνομία επιχειρούσε μαζί με την Πυροσβεστική, τότε δέχονταν επίθεση οι αστυνομικές δυνάμεις και ορισμένοι κατήγγειλαν την αστυνομία για βιαιότητες», σημείωσε.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε ότι «έτσι δεν πάει πουθενά ο τόπος. Έτσι δεν μπορεί να προχωρήσει η Ελλάδα. Χρειάζεται να ξεχάσουμε όλα αυτά που γνωρίσαμε στο παρελθόν. Πρέπει να γυρίσουμε σελίδα μαζί με την ψήφο της Βουλής σήμερα γιατί οι επόμενες ημέρες, τα επόμενα χρόνια, η νέα εποχή που ξεκινάει μπροστά μας χρειάζεται διαφορετικές κοινωνικές και πολιτικές συμπεριφορές».

Επισήμανε πάντως ότι «πέρα από την υποκρισία ορισμένων τα πολιτικά κόμματα καταδίκασαν όλα τις βιαιοπραγίες». «Ελπίζω και στην πράξη οι πάντες να αντιληφθούν ότι η υπόθεση της ασφάλειας στη χώρα μας είναι υπόθεση του κάθε πολίτη ξεχωριστά. Να απομονώσουμε λοιπόν εκείνους που προκαλούν τις βιαιοπραγίες, εκείνους που φέρνουν τη βία. Να απομονώσουμε με κάθε τρόπο εκείνους οι οποίοι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τον πόνο και την αγωνία των πολιτών. Και σε κάθε περίπτωση να σταθούμε με αποφασιστικότητα, πιασμένοι χέρι-χέρι όλοι Έλληνες, σε μια ενότητα εθνικής ευθύνης, εκεί όπου ακριβώς χρειάζεται σήμερα η πατρίδα μας», πρόσθεσε.

ΣΥΝ: Η κυβέρνηση ενθάρρυνε τις δυνάμεις του παρακράτους

«Ο κ. Παπουτσής, ο αρμόδιος υπουργός, φέρει τεράστιες ευθύνες για τα όσα συνέβησαν χθες», σχολιάζει ο ΣΥΝ και συνεχίζει: «Η αγωνία του, αλλά και της κυβέρνησης, ήταν να αδειάσουν τις πλατείες και τους γύρω δρόμους με άγρια και μεθοδική καταστολή, σε αντίθεση με την περήφανη και θαρραλέα στάση των διαδηλωτών που ειρηνικά και μαζικά έδωσαν βροντερό παρών».

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι «η μειοψηφική κυβέρνηση ενθάρρυνε και ενέπνευσε τις δυνάμεις του παρακράτους να δράσουν ανενόχλητες, ώστε η καταστροφή να υπερισχύσει της μαζικής ειρηνικής πολιτικής αντίστασης του ελληνικού λαού στη χειραγωγούμενη μιντιοκρατία».

Ο Συνασπισμός σημειώνει ακόμη ότι «όλοι πλέον γνωρίζουν σε αυτό τον τόπο ποιος επωφελείται, πρόσκαιρα έστω, από τέτοιες ενέργειες» και συμπληρώνει:

«Τους ένστολους εργαζόμενους, που νιώθουν στο πετσί τους τη φτώχεια και την εκμετάλλευση, δεν πρέπει και δεν μπορούν να τους μετατρέψουν σε μισθοφόρους και σε φονικά όργανα καταστολής εναντίον των αδελφών τους, των παιδιών τους, των γονιών τους, η μειοψηφική κυβέρνηση, οι τοκογλύφοι και οι δανειστές». Πηγή: naftemporiki.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com