Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΧΑΜΗΛΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Τα χαμηλής έντασης και μικρής χρονικής διάρκειας επεισόδια στάθηκαν ικανά να αμαυρώσουν την κινητοποίηση των Συνδικάτων, στην πλατεία Συντάγματος, εναντίον των νέων μέτρων λιτότητας...

Στη 1 μετά το μεσημέρι, ομάδες αντιεξουσιαστών και αριστεριστών, περικύκλωσαν το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, φωνάζοντας συνθήματα. Λίγο μετά τη 1.30, ξεκίνησαν επεισόδια από την οδό Φιλελλήνων και η συγκέντρωση διαλύθηκε.

Τα επεισόδια εξελίχθηκαν στην πλατεία Συντάγματος, στο ύψος του ξενοδοχείου της Μεγάλης Βρετανίας και προς την Καραγεώργη Σερβίας και την οδό Ερμού ανάμεσα σε μικρές ομάδες αντιεξουσιαστών και της αστυνομίας.

Τα επεισόδια άρχισαν όταν διαδηλωτές, μέλη αντιεξουσιαστικών κινήσεων, επιτέθηκαν σε πολίτη που στέκονταν μπροστά από τα ΚΕΠ του Συντάγματος και τον ξυλοκόπησαν ισχυριζόμενοι ότι είναι αστυνομικός.

Στο ύψος της Φιλελλήνων συγκρούστηκαν με δυνάμεις των ΜΑΤ, ενώ η αστυνομία επιχείρησε και από την πλευρά της οδού Σταδίου.

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ, που τους απώθησαν από το κάτω μέρος της πλατείας προς τη λ. Αμαλίας και κατόπιν προς την Πανεπιστημίου.

Οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ προχώρησαν σε τρεις συλλήψεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε και ένας τραυματισμός.
Τα οργανωμένα μπλοκ διαδηλωτών, που βρίσκονταν συγκεντρωμένα στη λ. Αμαλίας- μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη- μετακινήθηκαν προς την Πανεπιστημίου.

Στη συνέχεια δημιουργήθηκε ένταση και στην Πανεπιστημίου, μπροστά στο Οφθαλμιατρείο, όταν ομάδες νεαρών επιτέθηκε με πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών και απώθησαν τους νεαρούς. Δεν υπήρξε συνέχεια στα επεισόδια.

Μερικές δεκάδες διαδηλωτών παρέμειναν μπροστά από τον μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη.

Νωρίτερα, περίπου 7.000 μέλη του Πανελλήνιου Αγωνιστικού Μετώπου πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στην Ομόνοια και πορεία προς το υπουργείο Εργασίας, στην οδό Σταδίου, όπου προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη, ενώ ανάρτησαν πανό κατά της τρόικας στην πρόσοψη του κτιρίου.

Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, συμμετείχε αντιπροσωπεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη γραμματέα του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα.

"Και τη σάρκα τους να δώσουν οι εργαζόμενοι, η χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη", δήλωσε η κ. Παπαρήγα, η οποία ζήτησε τη μονομερή αποδέσμευση από το χρέος και την αποχώρηση της τρόικας.

48ωρη απεργία

Μαζική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων, κατά την πρώτη μέρα, της 48ωρης Γενικής Απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που κηρύχθηκε, υπό την προοπτική της υιοθέτησης από το ελληνικό κοινοβούλιο του νέου πακέτου των δυσβάστακτων μέτρων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος.

Στο συλλαλητήριο που οργάνωσαν τα συνδικάτα, το πρωί, στην πλατεία Συντάγματος, συμμετείχαν περίπου 10.000 εργαζόμενοι, με συνθήματα κατά της συμφωνίας για τη νέα δανειακή σύμβαση της "ανατροπής του εργατικού θεσμικού πλαισίου και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας".

Η απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ συνεχίζεται και το Σάββατο, οπότε θα πραγματοποιηθεί και νέα συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Στην πλατεία Συντάγματος οργανώνεται και το κεντρικό συλλαλητήριο των Συνδικάτων, την Κυριακή, στις 5 το απόγευμα.

Στα Ναυπηγεία, στις μεταφορές, στα πλοία, στα διυλιστήρια, η συμμετοχή έφθασε το 100%, στις τράπεζες, στον ΟΤΕ, στα ΕΛΤΑ, στην ΕΥΔΑΠ, το 80%, στα λιμάνια και την οικοδομή το 70%, και στο μέταλλο και το εμπόριο το 60%.

Εν τω μεταξύ, υπό κατάληψη βρίσκεται το υπουργείο Υγείας από εργαζόμενους σε αυτό, καθώς και το κτήριο της Νομικής στην οδό Σίνα για δεύτερη ημέρα.

Υπενθυμίζεται ότι αποφασίστηκε τριήμερο αγωνιστικών κινητοποιήσεων τις ημέρες της απεργίας και κεντρικό συλλαλητήριο την Κυριακή στην πλατεία Συντάγματος.

Συγκεκριμένα, τα συνδικάτα έχουν καλέσει σε συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα και το Σάββατο στις 11.00 το πρωί, ενώ για την Κυριακή το απόγευμα -οπότε και κατατίθενται τα νέα μέτρα προς ψήφιση- προγραμματίζουν συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή.

Ποιοι απεργούν

Στην απεργία της ΓΣΕΕ συμμετέχει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), γεγονός που σημαίνει ότι τα πλοία παρέμειναν δεμένα.

Επίσης, χωρίς αστικές συγκοινωνίες -πλην ΗΣΑΠ- βρίσκεται η Αττική.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί συμμετέχουν στην απεργία.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) καλεί τα μέλη του σε αποχή από τα ιατρικά τους καθήκοντα και σε μαζική συμμετοχή στην 48ωρη απεργία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας "για την πλήρη κατάρρευση της Δημόσιας Υγείας και την εξόντωση των γιατρών".

Συμμετοχή στο τριήμερο των κινητοποιήσεων δηλώνουν δάσκαλοι και καθηγητές. Συγκεκριμένα, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία, την Παρασκευή και να συμμετάσχουν σε συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα, το τριήμερο έως και την Κυριακή.

Σε λευκή απεργία στις επιμέρους υποχρεώσεις τους, όπως η επίδοση δικογραφιών και η φύλαξη γηπέδων, καλεί επίσης τα μέλη της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, η οποία μάλιστα ζήτησε την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης των εκπροσώπων της τρόικας. Πηγή: nooz.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com