Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2012

ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΕΛΝΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ACTA

Μετά τη θύελλα διεθνών αντιδράσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να ελέγξει το κατά πόσο η ACTA, μια διεθνής συνθήκη κατά της πειρατείας και των προϊόντων «μαϊμού», σέβεται τις θεμελιώδεις ελευθερίες των πολιτών...

Η Ελλάδα είναι μία από τις 22 ευρωπαϊκές χώρες που υπέγραψαν τον περασμένο μήνα τη συνθήκη, η οποία έχει στόχο τον διεθνή εναρμονισμό των κανόνων για τη διαδικτυακή πειρατεία και άλλα θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως τα λεγόμενα προϊόντα «μαϊμού».

Πολλοί θεωρούν ότι η συνθήκη ACTA (Εμπορική Συνθήκη Κατά της Παραχάραξης) είναι προϊόν μη δημοκρατικών διαδικασιών, αφού δεν τέθηκε ποτέ σε δημόσιο διάλογο, και περιστέλλει τις διαδικτυακές ελευθερίες.

Η συνθήκη πιθανότατα θα απορριφθεί τελικά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο οποίο θα συζητηθεί τον Ιούνιο, παρόλα αυτά έχει προκαλέσει εκτεταμένες αντιδράσεις σε χώρες της ΕΕ.

Έπειτα από ογκώδεις διαδηλώσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ, η Γερμανία και η Δανία υπαναχώρησαν και φαίνεται ότι δεν θα υπογράψουν τη συνθήκη.

Την Τετάρτη, ο επίτροπος Εμπορίου Κάρελ ντε Χουχτ ανακοίνωσε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα κληθεί να εξετάσει το κατά πόσο η ACΤΑ είναι συμβατή «με τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο επίτροπος πήρε πάντως αποστάσεις από τις επικρίσεις που δέχεται η συνθήκη από χρήστες του Διαδικτύου: «Συμμερίζομαι την ανησυχία του κόσμου για αυτές τις θεμελιώδεις ελευθερίες [...] ειδικά όσον αφορά την ελευθερία του Διαδικτύου. Ωστόσο, η συζήτηση για τη συνθήκη πρέπει να βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία, και όχι στην παραπληροφόρηση και τις φήμες που κυριαρχούν τις τελευταίες εβδομάδες σε υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης και ιστολόγια» είπε. Πηγή: in.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com