Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2012

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ -40° ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ!

Τους 600 πλησιάζουν οι νεκροί από το κύμα ψύχους που πλήττει την Ευρώπη. Σε σημεία της ηπείρου οι θερμοκρασίες έπεσαν στους 40 βαθμούς υπό το μηδέν - οι χαμηλότερες που έχουν καταγραφεί τον Φεβρουάριο εδώ και δεκαετίες. Η μισή Ιταλία βρισκόταν χθες κάτω από το χιόνι...

Μετεωρολόγοι λένε ότι το κύμα ψύχους μπορεί να διαρκέσει έως το τέλος του μήνα. Εκατοντάδες χιλιόμετρα του Δούναβη, του ποταμού που αποτελεί την πιο πολυσύχναστη υδάτινη αρτηρία της Ευρώπης, έχουν παγώσει από τη Βαυαρία ως τη Βουλγαρία, γεγονός που αρχίζει να έχει επιπτώσεις στην οικονομία της ηπείρου.

Οι οικονομικές επιπτώσεις από το κύμα ψύχους δεν έχουν ακόμη εκτιμηθεί πλήρως, όμως θεωρείται σίγουρο ότι θα είναι σημαντικές. Ενδεικτικό της αυξανόμενης εμπορικής σημασίας του Δούναβη είναι το γεγονός ότι το 2010 είχαν διακινηθεί 11,1 εκατομμύρια τόνοι εμπορεύματα μέσω μόνον του αυστριακού τμήματος του ποταμού, ενώ το 2009 η αντίστοιχη ποσότητα ήταν μόλις 1,7 εκατομμύριο τόνοι.

Εκατοντάδες μαούνες γεμάτες κοντέινερ έχουν αποκλειστεί σε λιμάνια του ποταμού. Οι πλωτοί πάγοι στο τμήμα του Δούναβη που περνά από το Βελιγράδι έχουν πάχος έως και μισό μέτρο. Οι σερβικές Αρχές κινητοποίησαν πυροτεχνουργούς του στρατού για να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο των πλημμυρών που δημιουργούν οι πάγοι αυτοί σε ορισμένα σημεία του ποταμού, αν λιώσουν ξαφνικά. Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι οι ζημιές εξαιτίας του ψύχους μπορεί να κοστίσουν στη Σερβία πάνω από 500 εκατ. ευρώ.

Στο Νότιο Κόσοβο διασώστες ανέσυραν ζωντανό ένα πεντάχρονο κοριτσάκι από τα συντρίμμια του σπιτιού του που ισοπεδώθηκε από χιονοστιβάδα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι δύο γονείς του και τουλάχιστον επτά συγγενείς του. Η μικρούλα ανακαλύφθηκε από τους διασώστες αφού έμεινε θαμμένη επί 10 ώρες κάτω από 10 μέτρα χιόνι. Τα μέλη του συνεργείου την εντόπισαν όταν άκουσαν τη φωνή της και το κουδούνισμα ενός κινητού τηλεφώνου. Η ζωή της δεν βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο.

Η χιονοστιβάδα που έπληξε το Σάββατο το χωριό Ρεστελίτσα, κοντά στα σύνορα του Κοσόβου με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, κατέστρεψε επτά σπίτια, από τα οποία μόνο δύο κατοικούνταν. «Δύο αδέλφια με τις γυναίκες τους και τα παιδιά τους σκοτώθηκαν», είπε τοπικός αξιωματούχος. Στην Αλβανία ο Πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα αναμενόταν χθες ότι θα κηρύξει σε κατάσταση ανάγκης τις βόρειες και τις νότιες περιοχές της χώρας.

Στην Ιταλία μεγάλες επιχειρήσεις εκχιονισμού διεξάγονταν χθες στο μεγαλύτερο μέρος των βόρειων και των κεντροανατολικών περιοχών της. Οι ισχυρές χιονοπτώσεις έκαναν στέγες στάβλων να καταρρεύσουν, έκλεισαν δρόμους και δημιούργησαν χάος στις αερομεταφορές.

Είκοσι άλογα σκοτώθηκαν όταν κατέρρευσε η στέγη του στάβλου στον οποίο στεγάζονταν στην Μπάντια Τεντάλντα στην Κεντρική Τοσκάνη. Συνεργεία της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας ανέφεραν ότι χιλιάδες αγελάδες, χοίροι και άλλα οικόσιτα ζώα σκοτώθηκαν από κατάρρευση στεγών. Στη Ρώμη ο λαμπρός ήλιος έλειωσε το όποιο χιόνι είχε απομείνει από το Σάββατο. Ωστόσο ο δήμαρχος Τζάνι Αλεμάνο διατήρησε την απαγόρευση της κυκλοφορίας μοτοσικλετών στο κέντρο της πόλης, όπου μερικοί δρόμοι παρέμεναν παγωμένοι.

Στην Πολωνία το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε χθες ότι 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο εξαιτίας του ψύχους, αυξάνοντας τον αριθμό των θυμάτων από το ψύχος εφέτος σε τουλάχιστον 100. Τα τελευταία θύματα υπέκυψαν εξαιτίας υποθερμίας, από ασφυξία ή από πυρκαγιά που προκάλεσαν ελαττωματικές θερμάστρες. Πηγή: tanea.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com