Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΟ 130 ΔΙΣ., ΑΣΦΥΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

Σε συμφωνία για το δεύτερο δανειακό πακέτο της Ελλάδας κατέληξαν τις πρώτες πρωινές ώρες, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις περίπου 15 ωρών. Το σχέδιο περιλαμβάνει δάνειο προς την Ελλάδα ύψους 130 δις ευρώ, «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων κατά 53,5%, επαναφορά του δημόσιου χρέους στο 120,5% του ΑΕΠ το 2020, δημιουργία ειδικού λογαριασμού για την αποπληρωμή του χρέους και συνταγματική κατοχύρωση των δανειστών καθώς και ενισχυμένη παρουσία της task force και της τρόικας στην Ελλάδα...

Για θετική συμφωνία κάνουν λόγο οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, για «ιστορικής σημασίας ημέρα», ο Λουκάς Παπαδήμος. «Καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό που είχαμε σχεδιάσει» βλέπει ο Ευ. Βενιζέλος. Πρωθυπουργός και υπ. Οικονομικών πάντως σημείωσαν ότι εντός ολίγων ημερών πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες για τη σύναψη του δανείου που αναμένεται αρχές Μαρτίου.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας

Ύστερα από 15 ώρες διαβουλεύσεων, το Eurogroup έδωσε το «πράσινο φως» στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας το συνολικό ύψος του οποίου κυμαίνεται στα 230 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δάνειο ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ και την απομείωση από τους ιδιώτες πιστωτές του ελληνικού χρέους που κατέχουν κατά 53,5%, επιτρέποντας τη μείωση κατά 107 δισεκατομμύρια ευρώ του ελληνικού δημοσίου χρέους, σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF). Σύμφωνα με το Eurogroup, η συμφωνία θα καταστήσει βιώσιμο στο 120,5% του ΑΕΠ το 2020, το ελληνικό χρέος.

Στο ανακοινωθέν του Eurogroup επισημαίνεται ότι τα κράτη μέλη που παρέχουν διμερή δάνεια στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του πρώτου δανειακού πακέτου συμφώνησαν στη μείωση των επιτοκίων στις 150 μονάδες βάσης (1,50%), κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση του χρέους κατά 2,8% έως το 2020 και εξοικονόμηση 1,4 δις ευρώ.

Παράλληλα, κυβερνήσεις των κρατών της ευρωζώνης, οι κεντρικές τράπεζες των οποίων διακρατούν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου στο χαρτοφυλάκιο επενδύσεών τους, συμφώνησαν να μεταβιβάζουν στην Ελλάδα έως το 2020 ποσό ίσο με τα μελλοντικά κέρδη που θα αποκομίζουν οι εν λόγω τράπεζες από το χαρτοφυλάκιο αυτό. Αυτό θα ελαφρύνει το ελληνικό χρέος κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έως το 2020.

Για να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από αυτήν τη συμφωνία, η Αθήνα θα καταβάλει απευθείας σε ειδικό, κλειστό λογαριασμό, ποσό που θα αντιστοιχεί στην εξυπηρέτηση του χρέους της για κάθε τρίμηνο του έτους. Η Ελλάδα δεσμεύτηκε ακόμα να υιοθετήσει εντός των επόμενων δύο μηνών νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει ταμειακή προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους της.

H απόφαση ορίζει παράλληλη ενίσχυση τόσο της παρουσίας της task force στην Αθήνα που θα υποστηρίζεται και από εμπειρογνώμονες, όσο και της παρουσίας της τρόικας προκειμένου να είναι σε θέση να εξασφαλίσει τον πλήρη συντονισμό.

Λ. Παπαδήμος: Ιστορικής σημασίας ημέρα

Ιστορικής σημασίας για την ελληνική οικονομία χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, τη σημερινή μέρα, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup για το νέο πρόγραμμα στήριξης της χώρας.

Έκανε λόγο για αποφάσεις καθοριστικής σημασίας για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, που δίνουν στη χώρα τη δυνατότητα να κινηθεί σε συνθήκες σταθερότητας. Τόνισε, ωστόσο, ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες ενέργειες για τη σύναψη της δανειακής σύμβασης που αναμένεται στις αρχές Μαρτίου.

Γρίφος το ποσό συμμετοχής του ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αποφασίσει για το επίπεδο της συμμετοχής του στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου, κατά τη διάρκεια της επόμενης συνεδρίασης του συμβουλίου διοίκησης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η γενική διευθύντρια, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Θα προτείνω να συζητηθεί το θέμα στο συμβούλιο διοίκησης του ΔΝΤ κατά τη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας του Μαρτίου» επεσήμανε η Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι η βοήθεια του Ταμείου «θα εξαρτηθεί από τις ενέργειες που η Ελλάδα δεσμεύθηκε να κάνει μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου» στον τομέα των περικοπών δημοσίων δαπανών.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες ημέρες στον διεθνή Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες η συμβολή του Ταμείου θα περιορισθεί στο ποσόν των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά δεν δεσμεύθηκε ούτε για συμμετοχή κατά τον εν τρίτον του ποσού, στο ύψος δηλαδή στο οποίο ανήλθε η συμβολή του ΔΝΤ στο πρώτο πρόγραμμα.

«Το συμβούλιο διοίκησης θα προσδιορίσει το ακριβές ύψος της συμβολής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα» ξεκαθάρισε.

«Άνευ προηγουμένου» σχέδιο στήριξης

Οι αποφάσεις του Eurogroup, ανακοινώθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν, και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ έκανε λόγο για ένα «άνευ προηγουμένου» σχέδιο στήριξης της Ελλάδας που έχει ως στόχο να εγγυηθεί την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. «Η μεγάλης εμβέλειας συμφωνία» περιλαμβάνει οικονομική βοήθεια και μία «άνευ προηγουμένου» απομείωση του χρέους από τους ιδιώτες πιστωτές, «ώστε να υπάρξουν οι εγγυήσεις για το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη» επισήμανε.

Επιπλέον, ο κ. Γιούνκερ, δήλωσε αισιόδοξος για τις πιθανότητες ενίσχυσης των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. «Είμαι αισιόδοξος για το γεγονός ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της ευρωζώνης θα είναι σε θέση κατά τη διάρκεια της επόμενης συνόδου κορυφής στις αρχές Μαρτίου να επιβεβαιώσουν την ενίσχυση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του μηχανισμού που θα το διαδεχθεί, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας».

«Η επιτήρηση της Ελλάδας από τους πιστωτές της θα ενισχυθεί σε αντάλλαγμα της υιοθέτησης του προγράμματος στήριξης που θα επιτρέψει στη χώρα να αποφύγει την χρεοκοπία» υπογράμμισε από την πλευρά του, ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν. «Το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας βασίζεται σε έναν αυστηρό όρο: προβλέπει την ενίσχυση της επιτήρησης της Ελλάδας και την επιβολή διαρκούς παρουσίας της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί τόπου με στόχο την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα ώστε να εκσυγχρονίσει την λειτουργία του Κράτους».

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ καλωσόρισε επίσης τη συμφωνία για την Ελλάδα. Με γραπτή δήλωσή της από τις Βρυξέλλες, που δόθηκε από τα γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, η κυρία Λαγκάρντ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η «ουσιαστική και μακροπρόθεσμη»

οικονομική συνεισφορά από τον επίσημο και ιδιωτικό τομέα θα εξασφαλίσει τη «βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους και της ανταγωνιστικότητας» προσθέτοντας ότι οι δράσεις αυτές, σε συνδυασμό με τη «σημαντική ενίσχυση» του χρηματοπιστωτικού τομέα θα ανοίξει το δρόμο για τη «σταδιακή αποκατάσταση της οικονομικής ανάπτυξης» όπως τονίζει. Η επικεφαλής του ΔΝΤ τονίζει επίσης ότι η επιτυχία αυτής της στρατηγικής εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την «πλήρη και έγκαιρη» εφαρμογή της πολιτικής από την Ελλάδα, καθώς και από τη μακροπρόθεσμη στήριξή της από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι εξέφρασε την ικανοποίησή του στους δημοσιογράφους κάνοντας λόγο «για μία πολύ καλή συμφωνία». «Χαιρετίζω τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την αποκατάσταση της ανάπτυξης και της σταθερότητας» σημείωσε, εκφράζοντας επιπλέον την ικανοποίησή του για «τη δέσμευση των άλλων χωρών της ευρωζώνης να συνεχίσουν τη στήριξη προς την Ελλάδα, ώστε να επιστρέψει στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι έκανε λόγο για ένα «καλό αποτέλεσμα για την Ελλάδα, τις αγορές και την ευρωζώνη», ενώ ο Γάλλος υπ. Οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουέν χαιρέτισε ως «ανέλπιστη» τη συμφωνία για το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας.

«Είναι μία πολύ καλή συμφωνία, διότι επιτρέπει την ισότιμη κατανομή του βάρους ανάμεσα στην ευρωπαϊκή και την ελληνική πλευρά, ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα» δήλωσε ο Φρανσουά Μπαρουέν. Επιπλέον, απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ελλάδα να τεθεί υπό επιτροπεία με αυτή τη συμφωνία, αν και η επιτήρηση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων θα ενισχυθεί. Πηγή: tvxs.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com