Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

ΜΕ ΘΕΤΙΚΟΥΣ ΟΙΩΝΟΥΣ Η ΝΕΑ ΑΠΟΨΙΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ PSI

Για τις 19:30 σήμερα το απόγευμα έχει κλειστεί νέο «ραντεβού» για τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων για το PSI, ήτοι το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών κρατικών ομολόγων, το λεγόμενο και «κούρεμα», σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου των συνομιλιών του επικεφαλής του IIF, Τσαρλς Νταλάρα, με την ελληνική κυβέρνηση...

Ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε επίσης ότι πρόκειται να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη με τους ιδιώτες πιστωτές και ανώτατους αξιωματούχους των υπουργείων Οικονομικών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης.

Ήδη, για θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων έχουν κάνει λόγο ελληνικές κυβερνητικές πηγές, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Επίσης, τραπεζικές πηγές που διατήρησαν την ανωνυμία τους, φέρονται να έχουν δηλώσει σε ξένα μέσα ενημέρωσης ότι μια συμφωνία για το PSI βρίσκεται «προ των πυλών», και πιθανότατα θα υπάρξουν εξελίξεις σε πολύ σύντομο χρόνο.

Νωρίτερα, σήμερα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τον κ. Νταλάρα, η οποία έγινε με την παρουσία και του τεχνικού του συνεργάτη Ζακ Λεμιέρ (από τη γαλλική τράπεζα BNP Paribas), αλλά και του κ. Βενιζέλου, και ολοκληρώθηκε περί τις 14:00.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τεχνικοί όροι της συμφωνίας αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι σήμερα το βράδυ, ενώ το τελικό κείμενο θα είναι έτοιμο μέχρι τη Δευτέρα, προκειμένου να παρουσιαστεί στο Eurogroup και στο Ecofin που θα ακολουθήσει την ερχόμενη Τρίτη.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι το ονομαστικό κούρεμα του χρέους διατηρείται στο 50% με τις ζημιές για τους ιδιώτες πιστωτές να φτάνουν γύρω στο 65%. Τα νέα ομόλογα τα οποία θα αντικαταστήσουν τα παλαιά θα είναι 30ετούς διάρκειας με μέσο επιτόκιο γύρω στο 4%.

Κάθε νέο ομόλογο θα είναι εγγυημένο με αντίστοιχο τίτλο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, ενώ για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών θα διατεθεί από την τρόικα το ποσό των 30 δισ. ευρώ που προβλέπεται στη νέα δανειακή σύμβαση.

Η συμφωνία για τους όρους του PSI αποτελεί προϋπόθεση για την τρόικα προκειμένου να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση για το νέο πακέτο στήριξης συνολικού ποσού 130 δισ. ευρώ, όπως είχε αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου. Από τους όρους του PSI θα υπολογιστούν οι δανειακές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και με βάση αυτές θα καθοριστεί η νέα δανειακή σύμβαση, η οποία αναμένεται να εγκριθεί στη Σύνοδο Κορυφής, στις 30 Ιανουαρίου.

Οι διαπραγματεύσεις είναι κρίσιμες και ο χρόνος περιορισμένος, καθώς στις 20 Μαρτίου λήγουν ελληνικά ομόλογα 14,5 δισ. ευρώ, γεγονός που πιέζει τις δύο πλευρές (Ελλάδα - τρόικα) να έχουν συμφωνήσει και να έχει εκταμιευθεί η δόση της επόμενης σύμβασης μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Πηγή: kathimerini.gr

Το Banner του newsmme

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ

newsmme.blogspot.com 2008

Copyright 2009 newsmme.blogspot.com